Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

O "ΤΙΤΑΝΑΣ" στο Δρέπανο έγινε 50 χρόνων - Αυτή είναι η ιστορία της οικογένειας Κανελλόπουλου σε Πάτρα και Αίγιο

  O "ΤΙΤΑΝΑΣ" στο Δρέπανο έγιν...

Της Ελευθερίας Μακρυγένη - Από το περιοδικό Best που κυκλοφορεί

Ένας ΤΙΤΑΝΑΣ της τσιμεντοβιομηχανίας γίνεται 116 χρόνων. Φέτος την τιμητική του έχει ένα από τα «παιδιά» του, που κατοικεί στο Δρέπανο Πατρών, το οποίο…πενηνταρίζει! Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ και η οικογένεια Κανελλόπουλου έχουν τους δικούς τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Αχαΐα και αφορμή για να ξεφυλλίσουμε σύντομα την ιστορία του, δεν είναι μόνο η συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του εργοστασίου της Πάτρας. Πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα μέσα από την απόφαση μεταφοράς της έδρας του, από την Αθήνα, στις Βρυξέλλες.

Η οικογένεια Κανελλόπουλου είναι παλιά οικογένεια βιομηχάνων και πολιτικών που κατάγεται από την Φτέρη Αιγίου. Επί της ουσίας η οικογένεια χωρί­στηκε σε δύο κλάδους. Ο ένας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ο άλλος στην Πάτρα. Στο γενεαλογικό της δέντρο συναντάμε προσωπικότητες που συμμετείχαν στα κοινά της Αχαΐ­ας και κάποιοι και της χώρας. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Πα­ναγιώτης Κανελλόπουλος και η Αμαλία Κανελλοπούλου, μετέπειτα σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Τον ΤΙΤΑΝΑ ιδρύει το 1902 ο χημικό Νικόλαος Κανελλόπουλος. Ο Όμιλος που παράγει τσιμέντο και δομικά υλικά κατάφερε να διαγράψει μέσα από δύσκολες στιγμές, μια μεγάλη πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεχίζει.

Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Κανέλλος Κανελλόπουλος. Στους γόνους συναντάμε τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, σταφιδέ­μπορο, τον γιο του Ανδρέα, αρχιτέκτονα και την κόρη του, Μαρία Κανελλοπούλου – Μπότη, πανεπιστημιακό και νομικό.

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος, φαρμακοποιός, αποτέλεσε ιδρυ­τικό μέλος της Παναχαϊκής και παντρεύτηκε την Αμαλία Γούνα­ρη. Από την οικογένεια καταγόταν και η Αμαλία Κανελλοπούλου, συγγραφέας, σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Επα­μεινώνδα Μεγαπάνου, όπως και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, βουλευτής, υπουργός και πρωθυ­πουργός της χώρας. Ο σταφιδέμπορος Κωνσταντίνος Κανελλό­πουλος, επίσης διετέλεσε δήμαρχος Αιγίου.

Ο χημικός Νικόλαος Κανελλόπουλος ιδρύει τον ΤΙΤΑΝΑ . Ο Άγγε­λος Κανελλόπουλος εκ των ιδρυτών επίσης του ΤΙΤΑΝΑ, διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ, βουλευτής, γερουσιαστής και ήταν σύζυγος της Ελένης Οικονόμου.

Επίσης, ο δικηγόρος Γεώργιος Κανελλόπουλος, διετέλεσε δή­μαρχος Αιγίου. Η Μαριλένα Κανελλοπούλου, σύζυγος Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου έφερε στη ζωή τον Δημήτριο Παπαλεξόπουλο, βιομήχανο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΙΤΑΝΑ και την Αλεξάν­

δρα Παπαλεξοπούλου, βιομήχανο, στέλεχος του ΤΙΤΑΝΑ.

Ο Ανδρέας Κανελλόπουλος, διετέλεσε πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ και πρόεδρος του ΣΕΒ. Οι γιοι του Λεωνίδας, Παύλος και Νέλλος συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση. Ο Νέλλος ήταν πρόεδρος «Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου».



Το εταιρικό συμβόλαιο για την ίδρυση της Ετερόρρυθμου Εταιρείας Χατζηκυριάκος Ζαχαρίου και ΣΙΑ με έδρα τον Πειραιά και σκοπό την κατασκευή εργοστασίου τσιμέντου.

Το εταιρικό συμβόλαιο για την ίδρυση της...

Το εταιρικό συμβόλαιο για την ίδρυση της Ετερόρρυθμου Εταιρείας Χατζηκυριάκος Ζαχαρίου και ΣΙΑ με έδρα τον Πειραιά και σκοπό την κατασκευή εργοστασίου τσιμέντου.

Η Αμαλία Κανελλοπούλου, τότε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επισκέπτεται ως πρώτη κυρία της Ελλάδας τον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Τζόν Κέννεντι. Η Θέμις Ζουγανέλη, σύζυγος του Τάκη Κανελλόπουλου.

Η Αμαλία Κανελλοπούλου, τότε σύζυγος του...

Η Αμαλία Κανελλοπούλου, τότε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επισκέπτεται ως πρώτη κυρία της Ελλάδας τον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Τζόν Κέννεντι. Η Θέμις Ζουγανέλη, σύζυγος του Τάκη Κανελλόπουλου.

Η ΙΔΡΥΣΗ

Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος από το Αίγιο, δεν είχε κα­νένα λόγο να ανησυχεί για το μέλλον. Υπήρχε στρω­μένη δουλειά στρωμένη από τον πατέρα του, τον σταφιδέμπορο, Κανέλλο Κανελλόπουλο. Όμως είχε άλλα σχέδια. Το ημερολόγιο γράφει 12 Μαΐου 1902, όταν ο Νίκος Κανελλόπουλος, χημικός, ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου μηχανικός, ο Λέοντας Οικονομίδης, χημικός, ο εμποροπλοίαρχος Νικόλαος Χατζηκυριάκος και ο χημικός Ανδρέας Χατζηκυριάκος, ιδρύουν την Ετερόρ­ρυθμο Εταιρεία ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ με έδρα τον Πειραιά, μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δρχ. και σκοπό την κα­τασκευή εργοστασίου τσιμέ­ντου. Ως χώρος εγκατάστα­σης επιλέγεται η Ελευσίνα.

Το 1910 οι εταίροι Νικό­λαος, Ανδρέας και Αλέξαν­δρος Χατζηκυριάκος απο­χωρούν από την εταιρεία και οι υπόλοιποι εταίροι εξαγο­ράζουν τα μερίδιά τους. Στις 27 Δεκεμβρίου υπογράφεται συμβόλαιο με το οποίο η συ­νεργασία τους παίρνει τη μορ­φή ΑΕ με την επωνυμία ΤΙΤΑΝ και στο μετοχικό σχήμα μπαίνουν κι άλλοι. Στις 7 Μαρτίου 1911 εκλέ­γεται Πρόεδρος της εταιρείας ο Νίκος Κανελλόπουλος.

Το 1912 η μετοχή της Εταιρείας εισάγε­ται στο Χρηματιστήριο.

Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέ­μου η Εταιρεία βλέπει την κατανάλωση τσιμέ­ντου να μειώνεται, αλλά διατηρεί το σύνολο του προσωπικού.

Το 1924 η εταιρεία ηλεκτροδοτεί το εργο­στάσιο της Ελευσίνας με ιδιοπαραγωγή ρεύ­ματος, φωτίζοντας τα σκοτεινά βράδια την Ελευσίνα. ενώ το 1934 καθιερώνεται το δώρο Χριστουγέννων και το 1938 το δώρο του Πάσχα, πριν νομοθετηθούν το 1957.

Οι πρώτες εξαγωγές τσιμέντου γίνονται το 1933.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτάσσουν το εργοστάσιο.

Σ τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, το 1951 η παραγωγή του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ στην Ελευ­σίνα αυξάνεται κατακόρυφα. Το 1962 αρχίζει τη λειτουργία του το δεύτερο εργοστάσιο, του ΤΙΤΑΝΑ στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ενώ το 1968 λειτουργεί το τρί­το εργοστάσιο, στο Δρέπανο Πατρών, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια του. Το τέταρτο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας λειτουργεί το 1976

Ο ΤΙΤΑΝΑΣ το 1980 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των μεγαλυτέρων εξαγωγικών βιομηχανιών της Ελλάδας.

Το 1992 αποκτά τον έλεγχο τσιμεντοβιομηχανίας στις ΗΠΑ και συνεχίζει αυτή την πορεία εξαγοράς και απόκτησης και άλλων εταιρειών και τσιμεντοβιομηχανιών του εξωτερικού.

Ο Όμιλος με πλούσια δράση και στον τομέα της εταιρικής, κοι­νωνικής ευθύνης, διαθέτει εργοστάσια τσιμέντου σε δέκα χώρες, απασχολεί περισσότερους από 5.432 εργαζομένους (συμπερι­λαμβανομένων και των κοινοπραξιών) και έχει κύκλο εργασιών €1.505,8 εκ. (2017).

Το Τσιμέντο ΤΙΤΑΝ έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά μεγάλα έργα της χώρας. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του Τιτάνα στην κατα­σκευή της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, ως αποκλειστικού προμηθευτή ειδι­κού τσιμέντου, που παράγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ερχόμενοι στο σήμερα στα μέλη της οικογένεια συναντά­με τον Τάκη Κανελλόπουλο, που μέχρι το 2016 είχε ανα­λάβει τις Επενδυτικές Σχέ­σεις της ιστορικής τσιμεντο­βιομηχανίας Ο 46χρονος είναι ανιψιός του ισχυρού άντρα του ομίλου, Ανδρέα Κανελλόπουλου. Του άρε­σαν πάντα από τα χρηματο­οικονομικά και είναι γνωστή η ενασχόλησή του τόσο με το θέατρο όσο και με τον αθλητι­σμό.

Η σύζυγός του Θέμις Ζουγα­νέλη είναι γνωστή σχεδιάστρια και κόρη του Κώστα Ζουγανέλη, ιδρυτή των δημοφιλών κλαμπ «9 Μούσες» στην Αθήνα. Η κ. Ζουγανέλη σπούδασε πολιτι­κές επιστήμες στην Αμερική, απέκτησε MBA στη Βρετανία και δούλεψε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον σύζυγό της με τον οποίο έχουν αποκτήσει δυο κόρες.

Με βάση την Αθήνα, ζει τρεις μήνες τον χρόνο στην Ελβετία και άλλους τρεις στη Μύ­κονο.

ΔΡΕΠΑΝΟ

Σ τις 24 Σεπτεμβρίου 1966 θεμελιώνεται το τρίτο ερ­γοστάσιο του Ομίλου, αυτό του Δρεπάνου και τίθε­ται σε λειτουργία την 1η Απριλίου 1968. Το 1971 στο εργοστάσιο του Δρεπάνου προστίθεται νέα μονάδα παραγωγής με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της, ενώ καθιερώνε­ται ο θεσμός της αποκατάστασης περιβάλλοντος.

Το εργοστάσιο του Δρεπάνου διαθέτει υψηλή τεχνολογία και τε­χνογνωσία, που επιτρέπει την παραγωγή εξιδεικευμένων υλικών.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Best που κυκλοφορεί

Η ταλαντούχα Μυρτώ Κιούρτη και ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο σπίτι και τη διακόσμηση

Νέλλα Ιωάννου και Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου - Patras Fashion Power

Η παιδική μόδα στο Best που κυκλοφορεί... Η πιο γλυκιά φωτογράφιση

Κάναμε πρόβα νυφικού και φορέσαμε τα καλύτερα μονόπετρα - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από το Best που κυκλοφορεί

Διαλέξαμε όλη τη μόδα των γιορτών από το περιοδικό Best που κυκλοφορεί - ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Γιορτάζουμε 10 χρόνια Best με το μεγαλύτερο τεύχος που βγάλαμε ποτέ

Τα καλύτερά μας χρόνια! Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια BEST με το πιο προσωπικό και νοσταλγικό editorial

Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ από το 1957 ως το 1979. Ο Ν. Βέτσος Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Πατρών μιλώντας κατά τη διάρκεια της θεμελίωσης του εργοστασίου στην Πάτρα.

Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος διετέλεσε Πρόεδ...

Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ από το 1957 ως το 1979. Ο Ν. Βέτσος Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Πατρών μιλώντας κατά τη διάρκεια της θεμελίωσης του εργοστασίου στην Πάτρα.

Διαφημιστική καταχώρηση της Εταιρίας.

Διαφημιστική καταχώρηση της Εταιρίας.

Διαφημιστική καταχώρηση της Εταιρίας.

Το 1936 ο Άγγελος Κανελλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1927, αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ, φωτογραφία της δεκαετίας του 1920.

Το 1936 ο Άγγελος Κανελλόπουλος, μέλος τ...

Το 1936 ο Άγγελος Κανελλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1927, αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ, φωτογραφία της δεκαετίας του 1920.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight