Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αποζημίωση 525.000 ευρώ στην οικογένεια του Δημήτρη Κατσαντώνη για το εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του

Αποζημίωση 525.000 ευρώ στην οικογένεια ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πριν από 2 χρόνια

Αποζημίωση συνολικού ποσού 525.000 ευρώ για ψυχική οδύνη θα πρέπει να καταβληθεί στην οικογένεια του Δημήτρη Κατσαντώνη που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στις 8 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 24 ετών, κατά τη διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης ενός υπογείου σε κατάστημα, όταν η πλάκα που τρυπούσε με κομπρεσέρ, υποχώρησε κάτω από τα πόδια του.

Το ποσό καλούνται να καταβάλουν μια εμπορική και μια τεχνική εταιρεία με τους υπευθύνους τους, καθώς και ο εργολάβος που τον απασχολούσε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου υπήρξε σωρευτική υπαιτιότητα στον υπεργολάβο που απασχολούσε τον 24χρονο αλλά και στους υπευθύνους των δύο επιχειρήσεων για βαριά αμέλεια και παράλειψη να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θα παρεμπόδιζαν μία τέτοια τραγική κατάληξη.

Από τι προήλθε ο θάνατος του 24χρονου Δημήτρη

 

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την απόφαση, ο θάνατος του άτυχου 24χρονου προήλθε από παραλείψεις και παράνομες πράξεις των εναγόμενων  κατά την εκτέλεση της εργασίας που του ανατέθηκε από τον εργοδότη του.

Αν και στην απόφαση γίνεται αναφορά στις ευθύνες που είχε ο κάθε εναγόμενος ξεχωριστά, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι οι εργασίες που δηλώθηκαν στην Πολεοδομία, αφορούσαν μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές και όχι κατεδαφίσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να μην απαιτείται η κατά το νόμο οικοδομική άδεια, η επίβλεψη μηχανικού και η λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Αναλυτικά τα ποσά της αποζημίωσης

Το δικαστήριο, υποχρεώνει τους εναγόμενους, να καταβάλλουν από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο γονείς του Δημήτρη Κατσαντώνη και από 75.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα τρία αδέλφια του, δηλαδή συνολικά το ποσό των 525.000 ευρώ.

Το δικαστήριο κήρυξε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή για τους δύο γονείς ως προς το ποσό των 20.000 ευρώ και για καθένα από τα παιδιά για το ποσό των 10.000 ευρώ. Επίσης, διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο εναγόμενους, ως μέσο εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης και την καταβολή μέρους των δικαστικών εξόδων από τους εναγόμενους.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Παπαναστασόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση αναφέροντας τα εξής:

Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας του 24χρονου

 

«Η δικαστική απόφαση, ουσιαστικά, ανέδειξε με σαφήνεια και στέρεα αιτιολογία, το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, το δικαίωμα στην εργασία, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και, πάνω απ΄όλα η ανθρώπινη ζωή είναι αγαθά που βρίσκονται πάνω από το άπληστο αδηφάγο και (πολλές φορές) ανθρωποβόρο κέρδος. Επίσης ανέδειξε ότι ο νομικός μας πολιτισμός, ευτυχώς, προστατεύει τα αγαθά αυτά, διαθέτοντας άξιους εκπροσώπους. Στο ζοφερό κλίμα των ημερών, η παρρησία του συγκεκριμένου δικαστή είναι μια πνοή αισιοδοξίας».

 

Το χρονικό της δίκης

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η δίκη για το εργατικό δυστύχημα που είχε ο 24χρονος Πατρινός Δημήτρης Κατσαντώνης τον Μάρτιο του 2016. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν - ως υδραυλικός - σε χώρο που ανακατασκευαζόταν, στην Αγυιά.

Στο κατάστημα θα εκτελούνταν αρκετές εργασίες οι οποίες μάλιστα, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, δεν ήταν αυτές που προβλέπονταν με βάση την άδεια που είχε δοθεί. Ουσιαστικά αυτό είχε ζητηθεί στην κατασκευαστική εταιρεία και κατ’επέκταση στον εργολάβο ήταν να «καθαριστεί» όλο το κατάστημα και να μείνουν μόνο οι κολόνες.

"Πώς μπορείς να ξεχάσεις τον γιο σου;" - To παράπονο του πατέρα του 25χρονου πατρινού Δ. Κατσαντώνη - ΒΙΝΤΕΟ

Ουσιαστικά ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε πριν καλά καλά καταλάβει τι συμβαίνει.

Ο θάνατος του Δημήτρη Κατσαντώνη συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Πάτρας καθώς ήταν ιδιαίτερα γνωστός και μέσα από τη ραπ μουσική.

Πάτρα:Σήμερα η κηδεία του 25χρονου ράπερ Δημήτρη Κατσαντώνη- Έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα στην Αγυιά–ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Σκοπός του δικαστηρίου, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος, ήταν να εξεταστεί εάν ευθύνεται κάποιος για το θάνατο του 24χρονου, ποιος είναι αυτός και τι ήταν αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει προκειμένου να αποφευχθεί το τραγικό γεγονός.

Η κατάθεση του πατέρα του 24χρονου

Στην κατάθεση του ο πατέρας ανέφερε ότι ο 24χρονος διαμαρτυρόταν και έλεγε πως κινδυνεύει στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δουλειάς και ότι ήταν ζήτημα ημερών να σταματήσει να δουλεύει στο έργο.

«Περιμένουμε από το δικαστήριο τη δικαίωση. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που ευθύνονται και να δικαιωθούν, όχι μόνο το δικό μου παιδί, αλλά κι άλλα» δήλωσε στο thebest.gr ο πατέρας.

Πώς περιέγραψε το δυστύχημα και τα αίτια ο εργολάβος στον οποίο ανέθεσε το έργο η κατασκευαστική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον εργολάβο ο 24χρονος με τη χρήση κομπρεσέρ ξεκίνησε να σπάει τα πλακάκια προκειμένου κάποια στιγμή να γκρεμιστεί και η πλάκα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επειδή η πλάκα δεν ήταν «σωστή» και είχε προβλήματα στατικότητος... έπεσε.

«Πρόκειται για μία κακοτεχνία που δε φαινόταν. Δε φαινόταν ότι η πλάκα ήταν… «στον αέρα» τόνισε.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, αυτά που είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, διέφεραν από την αρχική κατάθεσή του στην αστυνομία, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, γεγονός που υπογραμμίστηκε με σωρεία ερωτήσεων από τους συνηγόρους της οικογένειας του θύματος.

Από την ανάγνωση στο δικαστήριο σημείων της αρχικής κατάθεσης του μάρτυρα στην Αστυνομία, που έγινε από τους δικηγόρους της οικογένειας, προέκυψε ότι τότε υποστήριξε ότι ο 24χρονος χρησιμοποίησε το κομπρεσέρ προκειμένου να σπάσει τμήμα της πλάκας. Μέσα στη δικαστική αίθουσα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Εάν είχαμε σκοπό να ρίξουμε την πλάκα εκείνη τη χρονική στιγμή θα είχαμε τοποθετήσει σκαλωσιά και θα είχε αποφευχθεί το κακό. Ίσως ένας μηχανικός θα μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε και θα μπορούσε να μας είχε προφυλάξει» ανέφερε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις