Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι θα κάνει η αποκεντρωμένη διοίκηση για τα καρκινογόνα υλικά της ΑΜΙΑΝΤΙΤ - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Τι θα κάνει η αποκεντρωμένη διοίκηση για...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Εκτεθειμένος ο αμίαντος σε κοινή θέα

Εκτεθειμμένος παραμένει ο αμίαντος παρά τις ξεκάθαρες εντολές της αποκεντρωμένης προς τους ιδιοκτήτες του ακινήτου της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ, για περίφραξη και καταγραφή των υλικών αμιάντου που βρίσκονται σε κοινή θέα.  Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, για να υποδεχθούν τον αμίαντο της Πάτρας δεν έχουν εγκριθεί ακόμη παρά τον εθνικό σχεδίασμο που προβλέπει και τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών. Η τελική λύση αναμένεται να έρθει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας.

Ο αμίαντος είναι ένα υλικό το οποίο έχει συνδεθεί με καρκινογενέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως βρίσκεται στοιβαγμένο κατα τόνους πάνω και κάτω από την επιφάνεια μιας έκτασης τουλάχιστον 140 στρεμμάτων, στην περιοχή του Δρεπάνου της Πάτρας, μέσα σε ένα κατα τα άλλα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Επτά χρόνια μετά την έγκριση των εργασιών για τη συλλογή, την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και την εξυγίανση του ακινήτου της Αμιαντίτ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ακόμη δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την τύχη του χώρου.

Υλικά και θραύσματα αμιαντοτσιμέντου, χημικά αντιδραστήρια, έδαφος ρυπασμένο από πετρελαιοειδή και άλλα χημικά καθώς και εύθρυπτα υλικά αμιάντου, παραμένουν πάνω και κάτω από το έδαφος. Ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια, εκτιμώνται και τα πιο επικίνδυνα καθώς οι αερομεταφερόμενες ίνες αμιάντου, έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον περασμένο Νοέμβριο (1985/2017) στην προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας -η οποία είναι και ένας εκ των συνιδιοκτητών της έκτασης- για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, οι αρμόδιοι βρίσκονται πλέον ενώπιον των ευθυνών τους. Μάλιστα ο ίδιος ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νίκος Παπαθεοδώρου έκανε αυτοψία στους χώρους και διαπίστωσε πως δεν έχουν ληφθεί ούτε τα προβλεπόμενα μέτρα φύλαξης του χώρου, ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία.

Τίποτα δεν έχει προχωρήσει και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε από το ΥΠΕΝ ούτε από την Εθνική Τράπεζα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, με μεγάλη καθυστέρηση, θεσμοθέτησε τελικά στα τέλη του 2016 τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, αν και ακόμη δεν έχουν χωροθετηθεί οι νέοι απαιτούμενοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).  Ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας, δεν προβλέπεται δημιουργία ΧΥΤΕΑ και βάσει του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων ο πλησιέστερος στο Δρέπανο κατάλληλος χώρος για διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων είναι του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Ούτε εκεί όμως υπάρχει σχετική αδειοδότηση.

Οι εργασίες συλλογής, απομάκρυνσης και εξυγίανσης των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων πρέπει να γίνουν υπό την εποπτεία και την παρακολούθηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία ως την Παρασκευή δεν είχε καμία ενημέρωση από τους υπόχρεους ή το ΥΠΕΝ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις