Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα παιδικά καλοκαίρια του Κωστή Στεφανόπουλου στο Σούβαρδο Καλαβρύτων-ΦΩΤΟ

Τα παιδικά καλοκαίρια του Κωστή Στεφανόπ...

Στα Καλάβρυτα είχε μείνει η οικογένεια και όλο τον 1ο χρόνο του πολέμου το 1940

Στα Καλάβρυτα περνούσε τα καλοκαίρια του σε παιδική ηλικία ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βιβλίο της Νίτσας Λουλέ «Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός πρόεδρος» (εκδόσεις Πεδίο, 2012), τα καλοκαίρια η οικογένεια του Δημήτρη Στεφανόπουλου (πατέρας του Κωστή) μετά τα μπάνια στη θάλασσα, ανέβαινε στα Καλάβρυτα για να πάρουν τα παιδιά βουνίσιο αέρα.

Ακολουθεί η αφήγηση του ίδιου του Κωστή Στεφανόπουλου όπως καταγράφηκε στο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ.

«Το χωριό λεγόταν Σούβαρδο. Νοικιάζαμε δωμάτια όλοι μαζί. Γιαγιάδες, παππούδες, οι κοπέλες του σπιτιού. Κάτι σαν καραβάνι, μας έπαιρνε ο πατέρας για κυνήγι μέσα στα έλατα. Η επαφή αυτή που είχαμε  με τα Καλάβρυτα, μας βγήκε σε καλό, γιατί εκεί καταφύγαμε όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος το ’40. Θυμάμαι πώς λαμπύριζαν οι βόμβες στον ήλιο όταν έπεφταν. Έτσι ξεκινήσαμε, οι 2 οικογένειες, η δική μας και του αδελφού του πατέρα μου για τα Καλάβρυτα.

Το καλοκαίρι του 1941 κάναμε μάθημα να αναπληρώσουμε τον χρόνο που χάσαμε. Εκεί το σχολείο ήταν διαφορετικό, αγόρια και κορίτσια μαζί και υπήρχε φιλικότητα μεταξύ μας. Ο πατέρας συνέχισε να πηγαίνει για κυνήγι. Μας είχε αγοράσει ένα τουφέκι κι ένα φλόμπερ και τα εναλλάσσαμε με τον αδελφό μου τον Σπύρο. Όταν έπεσε η Κορυτσά, ο πατέρας έβγαλε λόγο στην εκκλησία των Καλαβρύτων γιατί είχε διατελέσει εισαγγελέας Κορυτσάς όταν την είχαν καταλάβει οι Έλληνες το 1915. Στο μεταξύ άνοιξαν τα σχολεία και τα δικαστήρια στην Πάτρα και γυρίσαμε πλέον στο σπίτι μας στην Πάτρα το φθινόπωρο του ’41».

*Το Σούβαρδο Καλαβρύτων θεωρείται από τα πιο γραφικά χωριά των Καλαβρύτων, χτισμένο στις πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο που φτάνει τα 1300 μέτρα. Το χωριό είναι πνιγμένο στα έλατα και τα καθάρια, κρυστάλλινα νερά και κάθε χρόνο γιορτάζει την ημέρα του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου.

*Στη σπάνια φωτ. από ανάρτηση στο newsit.gr, ο Κωστής Στεφανόπουλος με τον αδερφό του Σπύρο στην εξώπορτα του πατρικού σπιτιού, στην Πάτρα το 1931.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις