Back to Top

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα: Μετέφεραν την έγκυο με αγροτικό, στη Ζάκυνθο - Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στο Ιόνιο

Δυτ. Ελλάδα: Μετέφεραν την έγκυο με αγροτικό, στη Ζάκυνθο - Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στο Ιόνιο

Στην Αμαλιάδα το Καραβάνι της Υγείας

Στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα  φτάνει το Καραβάνι της Υγείας την Τετάρτη 28 Ιουνίου, το οποίο θα ξεκινήσει την πορεία του από το νοσοκομείο της πόλης, στις 8 το πρωί. Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι και πολίτες. Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις ελλείψεις  και την κατάσταση  του ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Μονάδων στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και  των Σποράδων. Όπως αναφέρει, στη Ζάκυνθο έγινε διακομιδή εγκύου με αγροτικό και συνοδεία αγροτικού ιατρού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

'Η πορεία Σωτηρίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, καθώς επίσης και των άλλων Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων και του ΕΚΑΒ θα εκκινήσει 8πμ από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, θα διέλθει στο κέντρο της πόλης και θα καταλήξει στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου όπου θα υπάρξει πολύωρος αποκλεισμός της.

Στην πορεία Σωτηρίας θα συμμετάσχουν οι Εργαζόμενοι των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας της περιοχής και όλοι οι φορείς της Αμαλιάδας. Εκτιμάται ότι στην πορεία θα συμμετάσχουν πάνω από 5.000 εργαζόμενοι και πολίτες.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει καθηλωμένες τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας, στο τριτοκοσμικό ύψος 5% του ΑΕΠ προωθεί την κατάργηση – ενοποίηση Νοσοκομείων, κλινικών μέσα από τον Ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη. Αντί αύξησης της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και επαρκούς στελέχωσής τους, προωθεί την συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Η κυβέρνηση θα νοιώθει συνεχώς τις δυναμικές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των Εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια.

Καλούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δώσουν το παρόν σε ένα ιστορικό γεγονός, στο πολυπληθέστερο σε συμμετοχή Καραβάνι από όσα μέχρι σήμερα οργανώθηκαν.

Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να σώσουμε το ΕΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που οι πολίτες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν και ασκούνται τσάκισαν μισθούς και συντάξεις και δεν υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και η ζήτηση στα Δημόσια Νοσοκομεία αυξήθηκε 30% τα τελευταία 4 έτη.

Οι υπηρεσίες ημέρα με την ημέρα υποβαθμίζονται όλο και πιο πολύ λόγω της συνεχούς μείωσης του προσωπικού, της χρηματοδότησης και της αυξημένης ζήτησης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις πολιτικές που ασκούνται μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα η οποία θα σκάσει σε ένα - δύο χρόνια ανεξαρτήτως από το ποιος θα κυβερνά τον τόπο.

Είναι βέβαιον ότι σε ένα – δύο χρόνια το 70% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων θα είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης συντήρησης και ανανέωσής του.

Η κατάσταση στα νησιά

Στη Ζάκυνθο , όπως επισημαίνεται, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του τομέα ΕΚΑΒ  με πέντε διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα και το πρωί και το απόγευμα.Πρόσφατα έγκυος διακομίστηκε με το αγροτικό. Δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη με έναν μόνο οδηγό στο Κέντρο Υγείας.Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ


Νομός Ζακύνθου


Ζάκυνθος 13 διασώστες. Η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 5 διασώστες σε πρώτη φάση, για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 200.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές. Ειδικά τώρα με την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο να χάνεται από το νησί για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά. Πρόσφατα έγινε διακομιδή εγκύου τσιγγάνας με το αγροτικό όχημα του τσιγγάνου και συνοδεία Αγροτικού Ιατρού που απαγορεύεται.

Νομός Κεφαλληνίας
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα δύο άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.


ΙΘΑΚΗ. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.

Νομός Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στην Βόρειο Κέρκυρα ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά.
ΠΑΞΟΙ. Υπάρχει Κ.Υ. χωρίς οδηγούς.

Νομός Λευκάδας
ΛΕΥΚΑΔΑ 12 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με 10 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Στο Κ.Υ. Βασιλικής, νότιο μέρος του νησιού, υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί.

Ειδήσεις