Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολίτες Εν Δράσει και η Πρόταση (Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής), σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς, διοργανώνουν οικοεξόρμηση με δράση την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στο δάσος της Στροφυλιάς.
Η δράση, καθαρισμός συγκεκριμένης περιοχής του δάσους της Στροφυλιάς που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, θα συνδυαστεί με ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Κέντρου Πληροφόρησης -στον εκθεσιακό του χώρο- για τις αξίες αλλά και τα προβλήματα της περιοχής, με πεζοπορία και βιωματική προσέγγιση του δάσους και ελεύθερο πρόγραμμα για μπάνιο και πικ-νικ
Στη δράση μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί συμβάλλοντας με τις δυνατότητές του στην προστασία του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος της περιοχής μας.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και συμβολικό κόστος. Για κράτηση θέσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας) και τα μέλη των οργανώσεων στις γραμματείες τους. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Η αναχώρηση θα είναι στις 10πμ και η επιστροφή στις 7.30μμ περίπου.
Aπό τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Το μήκος της φτάνει τα 22 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 χιλιόμετρα περίπου. Η περιοχή μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, απλώνεται δε από τη λιμνοθάλασσα Καλόγρια στο βορρά έως την αλυκή Λεχαινών στο νότο.
Oι λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος, καθώς και το έλος Λάμια προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar (1971) σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας και χρήζουν προστασίας (Νομοθετικό Διάταγμα 191/1974). Τα όρια της περιοχής Ramsar περιλαμβάνουν επίσης και το Δάσος της Στροφυλιάς.
Ο πλούτος και η ποικιλότητα των βιοτόπων που απαντώνται στην περιοχή, την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Τα ενδιαιτήματα αυτά συγκροτούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, η διατήρηση και η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στην καλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.00 Αναχώρηση από πλ. Γεωργίου Α΄ (Εμπορικό κέντρο Κόλλα)
11.00 Παρουσίαση από τα στελέχη του Κέντρου Πληροφόρησης Στροφυλιάς στοιχείων για την προστατευόμενη περιοχή και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Πεζοπορία στο δάσος
12.30 Δράση στην προστατευόμενη από τη σύμβαση Ramsar περιοχή (καθαριότητα)
14.30 Ελεύθερο πρόγραμμα / μπάνιο - πικνίκ στο δάσος ή σε αναψυκτήριο της περιοχής
19.30 Επιστροφή στην πλ. Γεωργίου Α΄ (Εμπορικός Σύλλογος)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, 2615.002009, [email protected], www.koinotopia.gr Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας, 2610.224995, www.panepirotikospatras.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ,2610.451790 Δευτ.–Παρ. 8-12πμ, www.protasi.org.gr
Πολίτες Εν Δράσει, 2610.622250, http://politesendrasei.gr
ΚΟΣΤΟΣ
Συμβολικό (η συμμετοχή στη δράση θεωρείται απαραίτητη για τους μετέχοντες)
Απαραίτητα: νερό, κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι που καλύπτει όλο το πόδι, καπέλο, αντηλιακό. Προαιρετικά: γάντια κήπου, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, εξοπλισμός μπάνιου, ξηροί καρποί, φρούτα.
θα δοθούν γάντια μιας χρήσεως για την καθαριότητα που θα γίνει στα πλαίσια της δράσης
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










