Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

18ο Γυμνάσιο Πατρών: Ένα διαφορετικό σχολείο που γιορτάζει 32 χρόνια τρυφερής συνύπαρξης κωφών και ακουόντων μαθητών

18ο Γυμνάσιο Πατρών: Ένα διαφορετικό σχο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Δεν ήταν όμως πάντα όλα "ρόδινα"

Με μια άκρως επιτυχημένη ημερίδα που διοργανώθηκε μέσα στην εβδομάδα «γιόρτασε» το 18ο Γυμνάσιο της Πάτρας τα 32 χρόνια αρμονικής συνύπαρξης βαρήκοων, κωφών και ακουώντων παιδιών. Μια συνύπαρξη που έχει αλλάξει τις ζωές των παιδιών τα οποία μόνο κερδισμένα έχουν βγει από την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Μια συνύπαρξη, τα θετικά της οποίας αναγνωρίζουν οι πάντες με τα ίδια τα παιδιά να χαρακτηρίσουν το σχολείο του «Σχολείο για όλα τα παιδιά», προσθέτοντας με νόημα σε ένα σχετικό βίντεο που έχουν δημιουργήσει:

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Μιλώντας για τη διαδρομή αυτών των 32 χρόνων ο σημερινός διευθυντής του σχολείου Γιώργος Κύργιος, σημειώνει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα καθώς παλιότερα το προσωπικό που απασχολούνταν στα τμήματα των κωφών και βαρήκοων παιδιών δεν ήταν πάντα εξειδικευμένο.

«Λειτουργούσαν με συναδέλφους που μπορεί με κάποια σεμινάρια να μάθαιναν την νοηματική γλώσσα. Εδώ και αρκετά χρόνια τώρα έρχονται εξειδικευμένοι καθηγητές νοηματικής που έχουν και διδακτορικά και προσφέρεται πολύ πιο προσεγμένη δουλειά. Παλιότερα είναι γεγονός ότι αν κάποιος συνάδελφος έπαιρνε την απόφαση να έρθει σε αυτό το σχολείο για να δουλέψει υπήρχε μια προκατάληψη. Όλοι έλεγαν θα πας εκεί;

Εκεί υπάρχουν κωφά παιδιά, που να μπλέξεις κ.α.. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει ξεπεραστεί αυτό και έχει αναδειχθεί στον κόσμο, η όμορφη συνύπαρξη που υπάρχει, η προθυμία των άλλων παιδιών να μάθουν τη νοηματική γλώσσα κ.α.. Έχουν αλλάξει τα πράγματα πολύ προς το καλύτερο τα πράγματα σε σχέση με παλιότερα. Ήταν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο στιγματισμένο αυτό το σχολείο, τώρα δεν είναι.» υπογραμμίζει ο κ. Κύργιος.

Μάλιστα το σχολείο έχει δημιουργήσει κάποια μαθήματα ώστε τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακοής να μαθαίνουν τη νοηματική γλώσσα κι έτσι να μπορούν να έρχονται πιο κοντά σε καλύτερη προσωπική επαφή με τα υπόλοιπα. Παράλληλα οι κοινές δράσεις των παιδιών από σχολικές παραστάσεις μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί είναι πολλές γεγονός που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να κερδίζουν πολλά πράγματα από αυτή την επικοινωνία.

«Βοηθάει η αλληλεπίδραση, κάνει καλό και στα παιδιά και σε όλους μας αυτή η συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Πόσο μάλλον σε ένα κόσμο που προσπαθούν να χτίσουν τείχη μεταξύ ανθρώπων, λαών θρησκειών, αντί να τα γκρεμίσουν. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Εμείς προσπαθούμε με κοινές δράσεις και διάφορες συμμετοχές των παιδιών σε εκδηλώσεις από κοινού να συνεισφέρουμε και πιστεύω ότι υπάρχει μια αρμονική συνύπαρξη», σχολιάζει σχετικά ο κ. Κύργιου.

Όλα τα παραπάνω αναδείχθηκε και στην ημερίδα που διοργανώθηκε, μια ημερίδα που συγκίνησε όσους την παρακολούθησε και ιδιαίτερα όσους δεν γνώριζαν όσα συμβαίνουν στο 18ο Γυμνάσιο της πόλης.

Ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Σχολείου ενώ το 18ο Γυμνάσιο είχε ιδρυθεί ως σχολείο με Ειδικά Τμήματα Κωφώ και Βαρυκόων το 2012 αυτό στην πράξη φαίνεται πως καταργήθηκε και δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα για φύση του.

«Τώρα μας θεωρών ότι έχουμε τμήματα ένταξη και έτσι δεν μας δίνουν τη δυνατότητα, ενώ λειτουργούμε ως ειδικά τμήματα, να έχουμε τις παροχές και την βοήθεια που θα θέλαμε. Όπως π.χ. την ύπαρξη κάποιου παιδοψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού, λογοθεραπευτή που χρειάζονται πολλές φορές τα παιδιά. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα», υπογραμμίζει ο κ. Κύργιος.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις