Back to Top
#TAGS Πατρών-Πύργου Κορωνοϊός Novartis Χίος Μυτιλήνη Λέσβος
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν ο Δημήτρης Μαρινόπουλος από την Αιγιάλεια άνοιξε ένα πρωτοποριακό φαρμακείο στην Αθήνα και το μετέτρεψε σε αυτοκρατορία σούπερ μάρκετ!

Όταν ο Δημήτρης Μαρινόπουλος από την Αιγιάλεια άνοιξε ένα πρωτοποριακό φαρμακείο στην Αθήνα και το μετέτρεψε σε αυτοκρατορία σούπερ μάρκετ!

Η ιστορία του επιχειρηματικού κολοσσού

Η ιστορία της εταιρίας Μαρινόπουλος, ξεκίνησε πριν 123 χρόνια, όταν ο Δημήτρης Μαρινόπουλος από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε το ομώνυμο φαρμακείο στην Αθήνα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας που κινδυνεύει σήμερα να διακοπεί βιαίως μετράει καλές αλλά και δύσκολες στίγμες.

(Αίτηση για πτώχευση εν λειτουργία κατέθεσε ο Μαρινόπουλος - Καθησυχαστικός ο Ν. Καρακίτσος στο thebest.gr: Οι εργαζόμενοι του «Κρόνου» δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα)

Ήταν Νοέμβριος του 1893 όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στα Εξάρχεια. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγουν οι δουλειές και μεταφέρει το φαρμακείο του σε μεγαλύτερο κατάστημα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που αποφασίζει με το αδερφό του Πάνο να ανοίξουν άλλο ένα φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.

Έγραφαν τότε οι εφημερίδες για το φαρμακείο: «αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν».
Και τι δεν είχε μέσα! Μια πρωτότυπη ζυγαριά για να ζυγίζονται οι κυρίες τη εποχής, τμήμα πρώτων βοηθειών, τμήμα αποστείρωσης, τμήμα υγιεινής των κυριών με προϊόντα για τον καλλωπισμό τους αλλά και… τμήμα ταρίχευσης.

Εκεί λοιπόν στις αρχές του 1900 το φαρμακείο των αδελφών Μαρινόπουλου γίνεται σημείο αναφοράς. Ανήσυχα πνεύματα και οι δυο ανοίγουν τα πανιά τους και τους ορίζοντές τους και αρχίζουν συνεργασίες με ξένους οίκους. Γίνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ξένω εταιρειών και φτάνοντας στο 1908 δημιουργούν ένα φαρμακείο κόσμημα στην πλατεία Ομονοίας. Και τι δεν βρίσκει κανείς σε αυτό το φαρμακείο. Το εξειδικευμένο προσωπικό του μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των πελατών του και ο πιο απαιτητικός πελάτης μπορεί να βρεί εκτός από τα βασικά και μεγάλη συλλογή καλλυντικών αλλά και παιδικά είδη.

Από τα δυο αδέρφια ο Δημήτρης είναι ο πιο επικοινωνιακός όπως λένε και η καλή κοινωνία των Αθηνών “πίνει νερό στ’ όνομά του”. Το φαρμακείο στο πλαίσιο του καλού μάρκετινγκ έχει το εξής σλόγκαν: “προμηθευτής της Α.Μ του Βασιλέως και του Διαδόχου” και αυτό φυσικά “πουλάει”.

Λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Γιάννης, ιδρύουν την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ το 1949 και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Η οικογένεια Μαρινόπουλου επεκτείνεται και στο λιανεμπόριο και το 1962 φτιάχνει τα πρώτα σούπερ μάρκετ. Τότε τα έλεγαν καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης! Τίτλος τους; Self Service Μαρινόπουλος.

Σε ένα χρόνο κάνουν συνεργασία με την γαλλική Le Printemps. Έτσι τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70.

Η συνεργασία αυτή όμως σταματά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όχι εξαιτίας των Μαρινόπουλων αλλά γιατί ο Γαλλικός όμιλος δεν πήγαινε καλά.

Όμως ανήσυχα πνεύματα οι Μαρινόπουλοι δεν σταματούν εδώ. Το 1982 φτιάχνουν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής.

Το 1990 συνεργάζονται με την Βρετανική Marks & Spencer και το 1999, δημιουργείται ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% - 50%.

Ακολουθεί το 2002 η συνεργασία με τα Starbucks, και με τα καταστήματα Fnac.

To 2012 η Carrefour αποχώρησε από την ελληνική αγορά με τον Μαρινόπουλο να ανακτά και το υπόλοιπο 50% της εταιρίας. Τον Φεβρουάριο του 2016 τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης ήρθαν σε συμφωνία με τον Μαρινόπουλο, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος λιανεμπορίου Μαρινόπουλος, συμφωνία που δεν ευοδόθηκε τελικά, με κατάληξη την αίτηση για πτώχευση της εταιρίας.

Με στοιχεία από:protopapadakis.blogspot.gr

Ειδήσεις