Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι θέσεις της "Ανυπότακτης Πολιτείας" για το κυκλοφοριακό

Οι θέσεις της "Ανυπότακτης Πολιτεία...

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους πεζόδρομους, του ποδηλατόδρομους και άλλα

Η παράταξη "Ανυπότακτη Πολιτεία" με επικεφαλής τον Χρήστο Πατούχα παρουσίασε τις θέσεις της για το κυκλοφοριακό. Οι προτάσεις της παράταξης έχουν ως εξής:

"Α. ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα συγκοινωνιών  και διαχείρισης κυκλοφορίας.

2. Κατασκευή του τραμ σύμφωνα με την  μελέτη που παρουσιάσθηκε πρόσφατα.

3. Λειτουργία  προαστιακού σιδηροδρόμου. Μπορεί  να λειτουργήσει καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το Νομό από το Διακοπτό μέχρι Λάππα με δρομολόγιο ανά ημίωρο. Το παράδειγμα λειτουργίας της γραμμής Πάτρα – Ρίο και η τεράστια ανταπόκριση του κοινού, είναι πολύ ενθαρρυντικό.

4. Αναδιοργάνωση των λεωφορειακών γραμμών και εκτεταμένη χρήση mini bus. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το μέγεθός τους μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται. Οργάνωση της ανταπόκρισης με τις γραμμές του τραμ και του σιδηρόδρομου.

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός απαιτεί κατασκευή υποδομών οι οποίες υποχρεωτικά πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τις δημόσιες επενδύσεις. Ο καθορισμός του εισιτηρίου προφανώς πρέπει να γίνει με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον. Το όφελος από την ταχύτητα εξυπηρέτησης, την ασφάλεια και την συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Β. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

1. Άμεση μεταφορά  του λιμανιού στις νέες εγκαταστάσεις.

2. Η κίνηση  από και προς το λιμάνι ιδιαίτερα  των βαρέων οχημάτων, να διεξάγεται  μόνο μέσω του εθνικού οδικού δικτύου, των παραγλαύκειων οδών και του κόμβου σύνδεσης των παραγλαύκειων με το Νέο Λιμάνι.

3. Ολοκλήρωση  όλων των εκρεμμών οδικών έργων  (Παραγλαύκιες, Διακονιάρης, Μικρή  Περιμετρική, διάνοιξη Κανακάρη). Να αναφέρουμε ακόμα την ταχεία  περαίωση της δήθεν αυτοχρηματοδοτούμενης ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και την αναγκαία νοτιότερη χάραξη που έχουν ζητήσει όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αχαΐας. Οι  λύσεις αυτές θα αποσυμφορήσουν το ιστορικό κέντρο ωστόσο εντονότατα κυκλοφοριακά προβλήματα θα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες εισόδους – εξόδους της πόλης όπως η Πατρών Καλαβρύτων κ.τ.λ. και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις .

4. Ο Σιδηρόδρομος  δυστυχώς πήρε παράταση τουλάχιστον  δεκαπενταετίας. Η εντός του αστικού  Κέντρου υπογειοποίηση του έχει  πάψει πια να αναφέρεται. Όλα  αυτά δυσχεραίνουν και το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης, αλλά και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό πεζοδρομήσεων και αλλαγής του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου.

Γ. ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Η  μεταχείριση μέχρι τώρα, από τις Δημοτικές Αρχές, του προβλήματος της στάθμευσης είχε συνολικά λανθασμένο προσανατολισμό. Είτε θεωρήθηκε η ελεγχόμενη στάθμευση σαν τρόπος επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, και μάλιστα σαν αναγκαία και ικανή συνθήκη, είτε αξιοποιήθηκε για τον εισπρακτικό της χαρακτήρα. Και από τα έσοδα των παρκομέτρων και από τα πρόστιμα στους παραβάτες.  Κατά τούτο παρατηρήθηκε και το τραγελαφικό, να μην  εισπράττει κλήση το διπλοσταθμευμένο όχημα και να επιδίδεται η κλήση σε κάποιον που είχε λήξει το χρονικό όριο του αντίτιμου.

Η κατάσταση  αυτή δεν είναι σοβαρή.

Σας αναφέρω  την άποψή μας:

Ναι στην ελεγχόμενη στάθμευση. Η στάθμευση να είναι δωρεάν, με μέγιστο χρόνο την 1 ώρα, με διασφάλιση θέσεων για δίκυκλα και ποδήλατα και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Θα  συμφωνήσετε πιστεύω και εσείς, ότι η θέση του δικύκλου δεν είναι στο πεζοδρόμιο! Αυτό συμβαίνει σήμερα γιατί ο δικυκλιστής όσο και αν αναζητήσει δεν θα βρει νόμιμη θέση.

Αυτό σηματοδοτεί  την φιλοσοφία ότι η χρήση  του αυτοκινήτου θα γίνει μόνο για να πάει κάποιος στο γιατρό, ή για να αγοράσει κάποιο αντικείμενο. Και όποιος κατέβει για καφέ ή  βόλτα, να το κάνει πεζός.

Φυσικά ισχύουν  οι προϋποθέσεις που ήδη σας ανέφερα  για τις οδικές διανοίξεις, τους περιφερειακούς σταθμούς, τις αστικές  συγκοινωνίες.

Δ. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ

Η φιλοδοξία  των πατρινών πρέπει να είναι η  πλήρης πεζοδρόμηση του αστικού  κέντρου πλην δυο κατά μήκος οδικών αξόνων.

Η Ρ. Φεραίου  και οι περισσότεροι κάθετοι δρόμοι πρέπει να  πεζοδρομηθούν. Μετά την υπογειοποιηση (θα γίνει ποτέ;) της σιδηροδρομικής γραμμής πρέπει να πεζοδρομηθεί και η Όθωνος Αμαλίας, να ενιαιοποιηθεί με τον χώρο του λιμανιού. Πρέπει ακόμα να μελετηθούν (κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα) αντίστοιχες πεζοδρομήσεις στις βασικές συνοικίες της Πάτρας. Σημειώστε ότι οι συνοικίες πάσχουν από εγκατάλειψη εδώ και πολλές δεκαετίες και στερούνται δημοσίων χώρων αναψυχής και περιπάτου.

Πρέπει να σχεδιασθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος  της πόλης. Φυσικά απαιτούνται υποδομές για την ασφαλή κίνηση των ποδηλατών. Ωστόσο επειδή η χρήση τους έχει ήδη αυξηθεί, θεωρούμε ότι από  τώρα και χωρίς μεγάλο κόστος μπορεί να οριοθετηθεί λωρίδα ποδηλάτου πλάτος δύο μέτρων, αποκλειστικής κυκλοφορίας. Η οριοθέτηση μπορεί να γίνει με κορύνες και σήμανση. Αν το κάνουμε έστω πρόχειρα το βήμα θα είναι αποφασιστικό."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις
Πολιτική
["\u0395\u03ba\u03bb\u03bf\u03b3\u03ad\u03c2-\u03a0\u03ac\u03c4\u03c1\u03b1","\u0395\u03ba\u03bb\u03bf\u03b3\u03ad\u03c2 2010","\u03a0\u03ac\u03c4\u03c1\u03b1-\u0394\u03c5\u03c4\u03b9\u03ba\u03ae \u0395\u03bb\u03bb\u03ac\u03b4\u03b1"]
37936
Follow us on Facebook
Follow us on Facebook

Ειδήσεις