Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι αντάρτες της πόλεως των Πατρών

Οι αντάρτες της πόλεως των Πατρών

Του Ανδρέα Φίλια, υποψήφιου με την παράταξη "Τώρα για την Πάτρα"

Επίκαιρη στις μέρες μας η λέξη «αντάρτης». «Ο πολεμιστής που δεν ανήκει σε τακτικό στρατό και πολεμά για μια ιδέα εθνική, πολιτική» είναι μια εκδοχή ερμηνείας της λέξης. Mια δεύτερη ερμηνεία λιγότερο πολιτικοποιημένη «ατίθασος, ταραξίας, απείθαρχος».

Ας παραμερίσουμε την πρώτη για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι και ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την επικαιρότητα με τη δεύτερη ερμηνεία. Ατίθασος είναι αυτός που δεν πειθαρχεί. Ταραξίας αυτός που προκαλεί φασαρία, ζημιές. Απείθαρχος αυτός που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αυτο-ελέγχου.

Απέραντο φρενοκομείο η εικόνα της Ελλάδας κατά τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Τελικά μήπως τα λόγια του εθνάρχη είναι ακόμα επίκαιρα; Οι επικείμενες Δημοτικές Εκλογές φαίνεται ότι θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό μας με νέες ερμηνείες.

Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2010 «ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ»

Γ. Παπανδρέου: Είναι, λοιπόν, υπόθεση όλης της χώρας, να σπάσει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος, να ξεπεράσει παρωχημένες δομές, αλλά και πρακτικές που καθηλώνουν τη χώρα μας, για ν' ανακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Α. Σαμαράς: Στη δική μας πολιτική ιδεολογία για την Τ.Α. ταιριάζει το αυτοδιοίκητο. Όμως, ο εναγκαλισμός της Τ.Α. από τα κόμματα έχει βλάψει και την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές Κοινωνίες και –κατά την άποψή μου- τα ίδια τα κόμματα. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών Κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων.

Ήρθε, πιστεύω, η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας, της χειραφέτησής της από τους δήθεν παντογνώστες του κέντρου, που αποφασίζουν για αυτήν πριν από αυτήν, χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές που παραπέμπει σε παλιότερες εποχές.

Πάτρα Οκτώβριος 2010

Οι αντάρτες της πόλεως των Πατρών. Συμπολίτες με περισσότερη ή λιγότερη συμμετοχή στα κοινά οι οποίοι έκαναν το λάθος να επιλέξουν οι ίδιοι την παράταξη που θα συνταχθούν στην κούρσα για το Δήμο και δεν επέτρεψαν στους άλλους να τους υποδείξουν την επιλογή τους. Οι πολίτες που ξεπέρασαν παρωχημένες δομές και πρακτικές που καθήλωσαν τη χώρα μας, κατά τον πρωθυπουργό, αποτελούν για κάποιους το νέο ορισμό του αντάρτη. Οι πολίτες που ξέφυγαν από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και αντέδρασαν στη χειραφέτηση των δήθεν παντογνωστών του κέντρου οι οποίοι αποφάσισαν γι’ αυτούς πριν απ’ αυτούς, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τοπικές ιδιαιτερότητες, κατά τον Πρόεδρο της ΝΔ, συμπληρώνουν το νέο λήμμα.

Και όμως οι αντάρτες της πόλεως των Πατρών υπήρξαν ατίθασοι επειδή δεν πειθάρχησαν. Προκάλεσαν φασαρία. Τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά μιας φαινομενικά ήρεμης λίμνης η οποία όμως στον πυθμένα κρύβει την έξοδο ενός ηφαστείου που είναι έτοιμο να εκραγεί. Ένα ηφαίστειο που αποθηκεύει ενέργεια χρόνια τώρα, παρακολουθώντας όλους αυτούς που διαχειρίστηκαν τα κοινά αυτής της πόλης. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλοι αυτοί δεν χαρακτηρίζονται από έλλειψη αυτό-ελέγχου. Με θάρρος και δημόσια δήλωσή τους ανακοίνωσαν την απόφασή τους και έθεσαν την υποψηφιότητά τους στην κρίση των συμπολιτών τους.

Όσοι έχουν ακόμα ερωτηματικά για την απόφασή τους θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι ξεκάθαρη και θα δώσει απάντηση σε όσους εθελοτυφλούν. Σε όλους αυτούς που προσπαθούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν μια κατάσταση η οποία από καιρό τους έχει ξεφύγει, προσπαθώντας να συκοφαντήσουν και να λοιδορήσουν αυτό που και οι ίδιοι επιζητούν αλλά είναι ανίκανοι να προσεγγίσουν.

Ανδρέας Φίλιας

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, «Τώρα για την Πάτρα»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις