Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οικογένεια Καλλιμάνη: Η "σιδηρά κυρία" του Αιγίου και τα πολυτάλαντα παιδιά της- Η ιστορία μιας ηγέτιδας δύναμης, φτιαγμένης από πάγο και ...θαλασσινά

Οικογένεια Καλλιμάνη: Η "σιδηρά κυρ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η ιστορία της πασίγνωστης οικογένειας του Αιγίου ξεκινά στα 1956

Eίναι γνωστή ως η  «σιδηρά κυρία της Ελίκης» και το όνομά της είναι συνώνυμο της αναγνώρισης, της προσπάθειας και της επιτυχίας κάτω από δυσμενείς συνθήκες και εν μέσω προσωπικής ...θυέλλης.  Η Βασιλική Καλλιμάνη,  κατόρθωσε να επιβληθεί σε έναν κόσμο φτιαγμένο για άνδρες, αποδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα είναι γένους θηλυκού και τα εμπόδια μπορούν  να αποτελέσουν βατήρα για άλματα που  δεν τα είχες ποτέ φανταστεί.

Σήμερα βλέπει πίσω της μια διαδρομή καταξίωσης και μπορεί να απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς, επικεφαλής μιας επιχείρησης ηγέτιδας δύναμης στον τομέα των κατεψυγμένων θαλασσινών, δίνοντας συνεχώς εξετάσεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά, έχοντας κοντά της στον στίβο των επιχειρήσεων τα δυό της παιδιά και βλέποντας τα άλλα δύο να  διαπρέπουν στον χώρο της τέχνης.

Πάμε όμως να δούμε πώς στήθηκε η εταιρεία Καλλιμάνη κάνοντας ένα flash back  σε έναν κόσμο φτιαγμένο από...πάγο και θάλασσα, από τόλμη και ρίσκα, αλλά και από το περίφημο  γυναικείο διαμόνιο, που έριξε το... μήλο κάτω απο τη μηλιά.

Η ιστορία της πασίγνωστης οικογένειας του Αιγίου  ξεκινά στα 1956, όταν τα δύο αδέλφια Γιώργος και Θεόδωρος Καλλιμάνης, έχοντας εργαστεί στην ποτοποιία Αναστασόπουλου στα Καλάβρυτα, δημιουργούν τη δική τους ποτοποιία στο Αίγιο, «σερβίροντας» στους καταναλωτές ούζο «Ρεκόρ» και «Έξτρα», αλλά και τα αναψυκτικά «Ήλιος».

Τα δύο αδέλφια χαρακτηρίζονταν για το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, για το πρωτοποριακό τους πνεύμα και για την καλή τους σχέση με το ρίσκο.

Πολύ γρήγορα, στη δεκαετία του ’60 στρέφουν την προσοχή τους στα είδη πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και κυρίως ψυγείων, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα.

Στα 1965, λειτουργεί στο Αίγιο το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα δίκτυο διανομής κατεψυγμένων προϊόντων, που σταδιακά εξαπλώνεται στη Βόρεια Πελοπόννησο και στη δεκαετία του ΄70 επεκτείνεται σε όλη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Το 1989, ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου και του Θεόδωρου Καλλιμάνη.

Συστήνουν την εταιρία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Ο Σελινούντας» με έδρα την Ελίκη και σκοπό τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Τα σχέδια πολλά. Και τα όνειρα επίσης. Όταν όμως οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, συνήθως ο θεός γελάει.

Το 1989, είχε και την τραγική του όψη. Στα τέλη του χρόνου και πριν ακόμη τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο εργοστάσιο, πεθαίνει ο Γιώργος Καλλιμάνης και το βάρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, πέφτει στους ώμους της μόλις 42 χρόνων γυναίκας του, της Βασιλικής, η οποία δικαίως «κεραυνοβολείται» από την ξαφνική απώλεια.

Η  σημερινή «σιδηρά κυρία» της επιχείρησης, κλήθηκε να αναμετρηθεί με το άγνωστο, έχοντας ταυτόχρονα και την μεγάλη ευθύνη της ανατροφής των τεσσάρων παιδιών της.

Η μέχρι εκείνη τη στιγμή σχέση της με το «επιχειρείν» περιοριζόταν στο ρόλο της ιδιαιτέρας γραμματέως του συζύγου της. Το ταλέντο όμως και η  δημιουργική ιδιοσυγκρασία της, λειτούργησαν ως δυνατή ηλεκτρική παροχή σε μια επιχείρηση που μέχρι τότε ήταν υπόθεση αμιγώς ανδρική.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι η «συνταγή» είναι: το ένστικτο, η μεθοδικότητα και  η νοικοκυροσύνη, στοιχεία αμιγώς θηλυκά.

Αυτά ήταν - όπως λέει - και ο μόνος δρόμος που μπορούσε να ακολουθήσει μια εργαζόμενη μητέρα τεσσάρων παιδιών για να τα βγάλει πέρα.

Η Βασιλική Καλλιμάνη βεβαίως δεν τα έβγαλε απλώς πέρα. Τα πήγε τα πράγματα πολύ… παραπέρα. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1992, πραγματοποιείται συγχώνευση των 5 ομόρρυθμων εταιριών, συστήνεται η Ανώνυμη Εταιρία Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. και Πρόεδρος αναλαμβάνει η ίδια.

Το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας, μεταδίδεται γρήγορα στην δεύτερη κατά σειρά κόρη της οικογένειας, την Ντίνα Καλιμμάνη, η οποία έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και στο Αμερικανικό κολλέγιο DERRE, αναλαμβάνει στα 1993 το Εμπορικό Τμήμα της Εταιρίας, οργανώνοντας ένα εκτενές δίκτυο πωλήσεων πανελλαδικής εμβέλειας.

Το ’98, η εταιρία προχωρά σε επενδύσεις της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου παραγωγής και την επόμενη χρονιά ιδρύει τα πρώτα υποκαταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τότε πέφτει κάτω από τη μηλιά και το δεύτερο...μήλο.

Ο νεότερος αδελφός της οικογένειας, Παναγιώτης Καλλιμάνης, αναλαμβάνει το Τμήμα Προμηθειών της εταιρίας, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και έχοντας ολοκληρώσει εξάμηνη εκπαίδευση στην Αγγλία.

Η «Καλλιμάνης Α.Ε.» γίνεται η πρώτη εταιρία του κλάδου, που πιστοποιείται με το ISO 9001 και  HACCP, ενώ το 2001 μπαίνει δυναμικά στον τομέα των ημιέτοιμων γευμάτων με τα προϊόντα «Πιάτα ημέρας», που αποτελούν καινοτομία στο σύνολο της αγοράς του έτοιμου φαγητού. Την ίδια χρονιά η  Βασιλική Καλλιμάνη ηγείται της εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης στη Λευκάδα και συστήνει την εταιρία «Καλλιμάνης Ιονίου Α.Ε.»

 

Η κυρία Βασιλική Καλλιμάνη στις 24 Οκτωβρίου του 1964 εργαζόμενη ως γραμματέας στο πρώτο κατάστημα στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο.

Η κυρία Βασιλική Καλλιμάνη στις 24 Οκτωβ...

Η κυρία Βασιλική Καλλιμάνη στις 24 Οκτωβρίου του 1964 εργαζόμενη ως γραμματέας στο πρώτο κατάστημα στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο.

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης το 1972 με την κόρη του Μαρία έξω από το κατάστημα στην πλατεία Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Αίγιο.

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης το 1972 με την κόρ...

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης το 1972 με την κόρη του Μαρία έξω από το κατάστημα στην πλατεία Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Αίγιο.

Η Ντίνα Καλλιμάνη

Η Ντίνα Καλλιμάνη

Η Ντίνα Καλλιμάνη

Ο Παναγιώτης Καλλιμάνης

Ο Παναγιώτης Καλλιμάνης

Ο Παναγιώτης Καλλιμάνης

Η χορεύτρια Γιώτα Καλλιμάνη

Η χορεύτρια Γιώτα Καλλιμάνη

Η χορεύτρια Γιώτα Καλλιμάνη

Η ηθοποιός πρωτότοκος Μαρία Καλλιμάνη,

Η ηθοποιός πρωτότοκος Μαρία Καλλιμάνη,

Η ηθοποιός πρωτότοκος Μαρία Καλλιμάνη,

Το 2007 ξεκινά την εξαγωγή των επωνύμων προϊόντων Kallimanis στις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η Κύπρος. Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, και η Βουλγαρία. Το 2009 ξεκινά η οργανωμένη είσοδος στην αγορά της μαζικής εστίασης με επώνυμα προϊόντα, λανσάροντας την επαγγελματική σειρά κατεψυγμένων αλιευμάτων Kallimanis Food Service.

Την ίδια περίοδο, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Περιορίζει και εξορθολογίζει τις δαπάνες της και εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές των Βαλκανίων.

Παράλληλα, αποφασίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και να προχωρήσει σε ειδικές προσφορές όχι μόνο στη χαμηλότερη περίοδο κατανάλωσης αλλά και μέσα στη Σαρακοστή. Μετατοπίζει πόρους σε παραγωγικές επενδύσεις, ενδυναμώνει τα τμήματα μάρκετινγκ-πωλήσεων και ενισχύει τα κονδύλια προβολής και προώθησης των επώνυμων προϊόντων της. Συνεχίζει να επενδύει στον  εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής και στην κυκλοφορία νέων προϊόντων και καταφέρει να γίνει η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και από τις πρώτες παγκοσμίως που τοποθετεί στο ράφι του λιανεμπορίου φιλέτα ψαριών χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Το 2008 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, απονέμουν στην ισχυρή κυρία Καλλιμάνη το πρώτο Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Σήμερα η Ντίνα και ο Παναγιώτης Καλλιμάνης έχουν τη θέση των εντεταλμένων συμβούλων σε μια απο τις 40  μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών της Ελλάδας με ετήσιο κύκλο εργασιών 42 εκ ευρώ δύο εργοστασιακές μονάδες και 150 άτομα προσωπικό.

Η εταιρεία  εν μέσω κρίσης διατήρησε το σύνολο των εγκαταστασεών της στον τόπο της, το Αίγιο, και επένδυσε  σε αυτόν.

Στην πιο δύσκολη στογμή της ύφεσης το καλοκαίρι του 2013 επένδυσε 500χιλιάδες ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της για την επεξεργασία νωπών ελληνικών πρώτη υλών με στόχο πλέον την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών της.

Ήδη εδώ και δεκαετίες έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στην ελληνική αγορά αποτελώντας συνώνυμο των θαλλασινών γεύσεων   και με συνολικο μερίδιο αγοράς της τάξης του 25% στις αγορές Retail  and Food Service.

H εταιρεία έχει πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων και τα δύο εργοστάσιά της είναι πιστοποιημένα με διεθνή και βασικά πρότυπα για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων ενώ διατηρεί γραφεία προμηθειών πρώτων  υλών σε πέντε παραγωγικές χώρες αλιευμάτων του εξωτερικού.

Έπειτα από πάνω από μισό αιώνα εντατικής δουλειάς, το όνομα ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ έχει ξεπεράσει τα όρια μιας οικογενειακής επιχείρησης, αποτελώντας συνώνυμο όχι μόνο της στήριξης και ανάπτυξης μιας ολόκληρης κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας αλλά και μιας ελληνικής εταιρίας διεθνούς βεληνεκούς.

«Σίγουρα δεν αποδίδω την επιτυχία στην τύχη. Η επιτυχία προϋποθέτει πολύ κόπο, καλή οργάνωση, ξεκάθαρους στόχους, αγάπη γι' αυτό που κάνεις, δίψα για γνώση, άμιλλα, πίστη στην ποιότητα και βεβαίως, καλούς συνεργάτες» λέει η κ. Καλλιμάνη.

 

Χαρακτηριστική διαφήμιση της εταιρίας

Χαρακτηριστική διαφήμιση της εταιρίας

Χαρακτηριστική διαφήμιση της εταιρίας

Δεξιά διακρίνονται ο Γιώργος και η Βασιλική Καλλιμάνη, ενώ αριστερά ο Θεόδωρος Καλλιμάνης, το Πάσχα του 1972

Δεξιά διακρίνονται ο Γιώργος και η Βασιλ...

Δεξιά διακρίνονται ο Γιώργος και η Βασιλική Καλλιμάνη, ενώ αριστερά ο Θεόδωρος Καλλιμάνης, το Πάσχα του 1972

Ο αξέχαστος Γιώργος Καλλιμάνης

Ο αξέχαστος Γιώργος Καλλιμάνης

Ο αξέχαστος Γιώργος Καλλιμάνης

Ετικέτα από το ούζο Extra

Ετικέτα από το ούζο Extra

Ετικέτα από το ούζο Extra

Το κατάστημα Πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων και ποτών στην πλατεία Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Αίγιο το 1972

Το κατάστημα Πώλησης κατεψυγμένων τροφίμ...

Το κατάστημα Πώλησης κατεψυγμένων τροφίμων και ποτών στην πλατεία Αχαϊκής Συμπολιτείας στο Αίγιο το 1972

Αν  ο Όμιλος Καλλιμάνη είναι το καμάρι της κ. Βασιλικής, τα παιδιά της είναι για την Βασιλική Καλλιμάνη το πραγματικό διαμάντι της ζωής της.

Τόσο αυτά που την ακολούθησαν στα δύσκολα επιχειρηματικά μονοπάτια και θα αναλάβουν το τιμόνι του Ομίλου, όσο και τα άλλα δύο που υπέπεσαν στον …πειρασμό της τέχνης, αποδεικνύοντας ότι στον κόσμο των αριθμών και των πωλήσεων, υπάρχει τόπος για να ανθίσει η τρυφερότητα και ο ρομαντισμός.

Η Μαρία Καλλιμάνη, πρωτότοκος κόρη της οικογένειας, είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καθώς και του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» του θεάτρου «Εμπρός». Έχει συμμετάσχει σε γνωστά θεατρικά σχήματα. Το 2008 απέσπασε το Βραβείο Κοινού του «Αθηνοράματος» για την ερμηνεία της στο «Μαυροπούλι», (σκην. Β. Γεωργιάδου, Απλό Θέατρο).

Φέτος τον Μάρτιο, έλαβε το  Α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Η Αιγιώτισα ηθοποιός τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε αγαπημένη των Ελλήνων κινηματογραφιστών, με συμμετοχές σε πολύ σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές.

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη, μικρότερη κόρη της οικογένειας, έδειξε από πολύ μικρή μια ιδιαίτερη κλίση στο χορό. Ξεκίνησε τα μαθήματα χορού σε ηλικία 4 ετών στην πόλη του Αιγίου, ενώ στα 18 της εγκαταστάθηκε στη Γαλλία όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις Κάννες στο Centre de Danse Internationale de Rosela HIGTOWER (1995-1996) στη συνέχεια και στο διεθνούς φήμης Centre de Danse Contemporaine d’Angers (CNDC) (1996-1998).

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται επαγγελματικά σε χορευτικά σχήματα μοντέρνου χορού διεθνούς φήμης, δίπλα σε σημαντικούς χορογράφους όπως ο Josef NADJ, ο Nasser MARTIN GOUSSET, η  Joëlle BOUVIER και ο Régis OBADIA .

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης (στη μέση της φωτογραφίας) μαζί με έναν υπάλληλο και τον ίδιο τον κύριο Αναστασόπουλο, στην ποτοποιία του οποίου εργαζόταν στα Καλάβρυτα στις 16 Οκτωβρίου του 1953

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης (στη μέση της φωτο...

Ο Γεώργιος Καλλιμάνης (στη μέση της φωτογραφίας) μαζί με έναν υπάλληλο και τον ίδιο τον κύριο Αναστασόπουλο, στην ποτοποιία του οποίου εργαζόταν στα Καλάβρυτα στις 16 Οκτωβρίου του 1953

Η Βασιλική Καλλιμάνη

Η Βασιλική Καλλιμάνη

Η Βασιλική Καλλιμάνη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight