Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Περιμετρική Πάτρας: Αρχαιολογικός ή Βούντενη;»

«Περιμετρική Πάτρας: Αρχαιολογικός ή Βούντενη;»

Του Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση, Καθηγητού Θεολόγου M.A.

Τις τελευταίες ημέρες στην Περιμετρική Πάτρας είμαστε για ακόμη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Έργα, κορύνες, πινακίδες που προειδοποιούν για μείωση ταχύτητας κ.ο.κ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω μια προσωπική απορία η οποία έχει να κάνει με τις τελευταίες παρεμβάσεις τής κατασκευάστριας εταιρείας τής Περιμετρικής Πατρών. Πολλοί θα διαπιστώσατε ότι σε κάθε τούνελ, πρόσφατα,  τοποθετήθηκε στα δεξιά η ονομασία του, η οποία λογικά προήλθε από την περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται.

Σε ένα από αυτά υπάρχει η πινακίδα με την ονομασία «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ». Αλήθεια υπάρχει στην περίχωρα τής Πάτρας συνοικία με την ονομασία «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ»; Στο σημείο εκείνο υπάρχει ο υπέροχος αρχαιολογικός χώρος τής περιοχής τής Βούντενης. Η Βούντενη είναι ορεινός οικισμός τού Δήμου Πατρέων.

Επίσημη ονομασία του είναι Σκιόεσσα από το 1955, η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει. Βρίσκεται σε υψόμετρο 241 μέτρων και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Στην Βούντενη έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικής κατοίκησης. Επίσης έχουν ανευρεθεί σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο που πιστεύεται ότι ίσως εκεί ήταν η αρχαία Μεσσάτις. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι έκτασης 180 στρεμμάτων και είναι επισκέψιμος στο κοινό.

Μήπως θα έπρεπε οι ιθύνοντες τής κατασκευάστριας εταιρείας τής Περιμετρικής Πατρών να προσέξουν το συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι ιστορικής σημασίας για την περιοχή; Υπήρξε κάποια συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία τής Πάτρας; Μήπως θα έπρεπε η πινακίδα «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ» να αντικατασταθεί με: «ΒΟΥΝΤΕΝΗ»;

Ασφαλώς και το παραπάνω θέμα για ορισμένους δεν είναι υψίστης σημασίας. Αντιλαμβάνομαι ότι εάν είναι να συγκρίνουμε μεταξύ ενός θέματος ασφαλείας διέλευσης των οχημάτων, με την ονομασία ενός τούνελ, οι περισσότεροι θα συγκλίνουν με το πρώτο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ιστορία τού τόπου μας και που θέλουμε να την αναδείξουμε και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, τα παραμελούμε ή ακόμα χειρότερα τα αγνοούμε.

Στο θέμα τής ασφάλειας τού δρόμου τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε εντατικές εργασίες με τοποθέτηση στηθαίων από μπετόν σε συγκεκριμένα σημεία τού οδοστρώματος. Ο κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι τέτοια έργα πραγματοποιούνται στο αρχικό στάδιο κατασκευής τού έργου.

Επίσης η τοποθέτησή τους δημιουργεί εύλογες απορίες. Τα στηθαία από μπετόν τοποθετούνται για καλύτερη ασφάλεια των οχημάτων στο μέσον αλλά και στα πλαϊνά τού οδοστρώματος και ιδιαιτέρως σε σημεία όπου ο δρόμος έχει κλίση ή βρίσκεται πάνω γέφυρα, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή απόκλιση οχημάτων η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

Πώς παραδόθηκε το έργο χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας στην κατασκευή του;

Θα αποδοθούν ευθύνες και σε ποιους;

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Χρόνια πολλά και καλά!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις