Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης στο thebest.gr - "Έχω λατρέψει την Δήμητρα Ματσούκα, με εμπνέει πολύ"

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης στο the...

Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει "Μήδεια" με την Δ. Ματσούκα θα παιχθεί στην Πάτρα, στο Επίκεντρο+ στις 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου 2014

Ως ένα υπέροχο κείμενο και ένα ανθρωποκεντρικό έργο που δεν είναι ένα βαρύ δράμα αλλά σε ταξιδεύει με τον ωραίο λόγο του και βρίσκει ο θεατής σημεία ταύτισης, χαρακτηρίζει μιλώντας στο thebest.gr ο γνωστός και ταλαντούχος σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης το έργο «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα - Médée, poème enragé» του  Ζαν-Ρενέ Λεμουάν που θα παρουσιαστεί για τρεις βραδιές στην Πάτρα, στην σκηνή του Επίκεντρο+, στην οδό Νόρμαν και Αγίου Διονυσίου στις 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου 2014, στις 21.00.

Στον μονόλογο αυτό που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού θεάτρου a la grecque και του Προγράμματος Ελλάς – Γαλλία Συμαμχία 2014, τον περασμένο Μάιο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, πρωταγωνιστεί η δημοφιλής ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα.

Η παράσταση που έχει λάβει θετικές κριτικές, έχει ήδη ταξιδέψει και παιχθεί στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, ξανά στην Αθήνα, τώρα έρχεται στην Πάτρα ενώ έχει επιλεγεί και μεταξύ των παραστάσεων του προγράμματος «Σύστημα Αθήνα» και αναμένεται να παρουσιαστεί και στο εξωτερικό (είναι πολύ πιθανό και στην Γαλλία).

Το έργο που αντλεί έμπνευση από την αριστουργηματική τραγωδία «Μήδεια» του Ευριπίδη, έχει γράψει ο πολυβραβευμένος για τα θεατρικά του έργα, συγγραφέας και σκηνοθέτης ο 55χρονος Jean-René Lemoine, ο οποίος είναι γεννημένος στην εξωτική Αϊτή, το 1959, έχει ζήσει στο Ζαΐρ και στο Βέλγιο, δούλεψε ως ηθοποιός στην Ιταλία και τη Γαλλία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1989, όπου συνεργάζεται με την Πειραματική Ακαδημία Θεάτρου. Έχει ιδρύσει την ομάδα Erzuli (1997) και γράφει έργα για το θέατρο, διδάσκει, σκηνοθετεί αλλά και παίζει.

Όπως ανέφερε ο Λευτέρης Γιοβανίδης που έχει παρουσιάσει πολλές φορές σκηνοθετικές του δουλειές στην Πάτρα, ο Lemoine είναι ένας σπουδαίος σύγχρονος Γάλλος δημιουργός και στο έργο του «Μήδεια» έχει για ηρωίδα μία σύγχρονη παθιασμένη γυναίκα που μιλά για την προδοσία που έχει υποστεί στην ζωή της. Το κείμενο του Lemoine αναφέρεται όπως και η πρωτότυπη Μήδεια τόσο στην απιστία του Ιάσονα όσο και στην δολοφονία των παιδιών τους από την Μήδεια για να τον εκδικηθεί και να τον τιμωρήσει για την απιστία του.

«Η σκηνοθεσία του έργου αυτού που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Γαλλία μόλις τον περασμένο Μάρτιο, στο MC93 Bobigny στο Παρίσι, μου ανατέθηκε κατά παραγγελία και αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η Δήμητρα Ματσούκα για τον ρόλο. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα κι ένας δύσκολος ρόλος αλλά πίστεψα πολύ σ’ αυτήν, είναι μία καταπληκτική ηθοποιός και μία πολύ καλή μαθήτρια και συνεργάτιδα θα έλεγα. Με εμπνέει πολύ ως σκηνοθέτη. Την έχω λατρέψει κι πιστεύω πως θα ξανασυνεργαστούμε στο μέλλον», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Γιοβανίδης γι’ αυτή την πρώτη του συνεργασία με την ηθοποιό Δήμητρα Ματσούκα.

Όπως λέει μπορεί να είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό κείμενο, αυτό του Lemoine – Λεμουάν, ωστόσο όπως κάθε θεατρικό ταξίδι έχει τις ομορφιές του. «Η επιτυχία της παράστασης μας χάρισε ιδιαίτερη δύναμη και ικανοποίηση, είναι όπως με τους πόνους της γέννας, μόλις περάσουν δεν τους θυμάσαι. Είναι ένα θαυμάσιο έργο που μιλά για τη ζωή μίας γυναίκας που ζητά λύτρωση από τα κρίματα της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Γιοβανίδης στο thebest.gr, ο οποίος προσθέτει πως το έργο του Λεμουάν δίνει έμφαση και στην πολιτιστική χροιά και την σχέση μεταξύ της Ανατολής που εκπροσωπεί η Μήδεια και της Δύσης που εκπροσωπεί ο Ιάσονας και ως γνωστό η Δύση θέλει να καθυποτάξει την Ανατολή.

Με τα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας και δραματουργίας ο Λευτέρης Γιοβανίδης δεν έχει ασχοληθεί ως τώρα στο θέατρο με εξαίρεση την παράσταση «Λουκιανού Διάλογοι» που είχε ανεβάσει και στην Πάτρα έχοντας ως συνεργάτη στην απόδοση του κειμένου τον δημοσιογράφο και θεατρικό συγγραφέα Κωνσταντίνο Μάγνη.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης που αγαπά πολύ και γνωρίζει καλά την Πάτρα (έχει εξάλλου και στενούς συγγενικούς δεσμούς με την πόλη) έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας όπως στην παράσταση του Ντέιβιντ Μάμετ «Επανασύνδεση» με τον Στέλιο Σοφό και την Σταυρούλα Μάκρα που είχε παιχθεί στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Φέτος στην Αθήνα έχει σκηνοθετήσει την παράσταση της παιδικής σκηνής του θεάτρου Ακροπόλ «Η Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση (πρόκειται για ένα χαριτωμένο οικολογικό παραμύθι) με τον Ρένο Χαραλαμπίδη και την Σοφία Κουρτίδου ενώ έχει κάνει και την σκηνοθεσία στον «Εγωιστή Γίγαντα» του Όσκαρ Ουάιλντ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στο πλαίσιο του Christmas Factory!

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Κινησιολογία: Pauline Huguet

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Θωμάς Αρσένης

Video: plays2place productions.

Ερμηνεία: Δήμητρα Ματσούκα.

Τιμή εισιτηρίου για τις παραστάσεις στην Πάτρα, 15 ευρώ και μειωμένο- 12 ευρώ.

Κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2610 46 10 50.

Ο Λευτέρης Γιοβανίδης μας αποκάλυψε ακόμα στο thebest.gr ότι εκτός από τα νοήματα του έργου και την ερμηνεία της Δήμητρας Ματσούκα, ένα από τα στοιχεία που κάνει την συγκεκριμένη παράσταση ξεχωριστή είναι και ο σκηνικός της χώρος.

«Ο σκηνικός χώρος του Κωνσταντίνου Ζαμάνη είναι ιδιαίτερος. Έχει στηθεί μία ολόκληρη installation – εγκατάσταση που παίζει με το φως και τους χώρους που δημιουργούνται», ανέφερε.

Τέλος ο Λευτέρης Γιοβανίδης προσθέτει πως από την πρώτη στιγμή που διάβασε το κείμενο του Λεμουάν μαγεύτηκε καθώς κι ότι ο λόγος του συγγραφέα είναι γεμάτος αλήθεια.

TAKHΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Η φωτ. του Λ. Γιοβανίδη είναι από το parallaxi.gr.

Η φωτ. του Λ. Γιοβανίδη είναι από το parallaxi.gr.

Η φωτ. του Λ. Γιοβανίδη είναι από το parallaxi.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture