Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε και την Παρασκευή στην Χαλανδρίτσα η παράσταση "Ο παγοπώλης έρχεται", με ελεύθερη είσοδο

Απόψε και την Παρασκευή στην Χαλανδρίτσα...

Πρόκειται για την θεατρική παράσταση που ετοίμασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ερυμάνθου

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Ερυμάνθου, στο νομό Αχαίας, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 31 Ιουλίου & την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014 και ώρα 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του καταστήματος «Τα Χρόνια τα Παλιά» στη Χαλανδρίτσα, την παρουσίαση  της Θεατρικής παράστασης που ετοίμασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου, με το έργο του Ευγένιου Ο’ Νήλ με τίτλο: «Ο παγοπώλης έρχεται».

Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Ο Ευγένιος Ο'Νηλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Τέσσερα από τα θεατρικά του έργα τιμήθηκαν με Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1936.

Ήταν ο πρώτος αμερικανός δραματουργός που υιοθέτησε στο έργο του τις τεχνικές του ρεαλισμού. Τα θεατρικά του έργα ήταν από τα πρώτα που γράφτηκαν στην αμερικάνικη ιδιωματική διάλεκτο και πραγματεύονταν περιθωριοποιημένους χαρακτήρες που πασχίζουν να διατηρήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

«Ο παγοπώλης έρχεται» (The Iceman Cometh) γράφτηκε το 1946 και ανέβηκε στην Ελλάδα το 1963 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη. Το συγκεκριμένο έργο είχε ανέβει την ίδια περίοδο και στο Μπρόντγουαιη, στη Ν. Υόρκη με μεγάλη επιτυχία.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ερυμάνθου απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η προσκόμιση φωτοαντίγραφου της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Τα τμήματα θα λειτουργούν πρωινές ή απογευματινές ώρες, ανάλογα με τις επιθυμίες των εκπαιδευομένων, σε σχολεία του Δήμου Ερυμάνθου, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορεί να απευθυνθεί στα εξής σημεία,

ΚΕΠ Δ.Ε. Χαλανδρίτσας,  τηλ.: 2694022940,

ΚΕΠ Δ.Ε. Τριταίας, τηλ.: 2694051311,

ΚΕΠ Δ.Ε. Καλεντζίου, τηλ.: 2694031495

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ερυμάνθου (Βασιλικό), τηλέφωνο και φαξ: 2694061790.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο εκτυλίσσεται στο μπαρ μιας πανσιόν του 1912, στην Αμερική. Οι πρωταγωνιστές είναι οι μόνιμοι θαμώνες του μπαρ, οι οποίοι διαμένουν στα δωμάτια της πανσιόν. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν την ζωή τους θαμμένοι μέσα σε ένα καταγώγι, αναπολώντας τα περασμένα και ονειρεύονται ράθυμα την μέρα που θα κάνουν την μεγάλη αλλαγή.  Πίνουν, μεθούν  και περιμένουν να εμφανιστεί ο Χίκυ, ένας περιοδεύον πλασιέ, ο οποίος έρχεται κάθε χρόνο στα γενέθλια του Χάρρυ, ιδιοκτήτη του μπαρ, και κερνάει όλο το μαγαζί.

Ο Χίκυ είναι ένα κομμάτι του έξω κόσμου από τον οποίο οι ήρωες είναι αποκομμένοι. Έρχεται γεμάτος κέφι, γεμάτος χρήμα, κάνοντας πλάκες και φέρνοντας τους τη χαρά. Το συνηθισμένο αστείο του είναι να λέει πως έπιασε την γυναίκα του με τον Παγοπώλη. Ωστόσο αυτή τη φορά ο Χίκυ είναι διαφορετικός δεν έρχεται για να μεθύσει μαζί τους αλλά έρχεται για να τους σώσει. Σιγά – σιγά το πάρτι για τα γενέθλια του Χάρρυ μετατρέπεται σε γιορτή αποκαλύψεων.

«Ο Παγοπώλης έρχεται» είναι ένα έργο που στηρίζεται στο ρεαλισμό, τόσο στη δομή του έργου, όσο και στο περιεχόμενο του. Τα πρόσωπα είναι πραγματικοί τύποι ανθρώπων τους οποίους ο Ο'Νηλ, είχε γνωρίσει σε τέτοιου είδους καταγώγια και μάλιστα όπως έλεγε ο ίδιος ήταν «Οι καλύτεροι φίλοι που γνώρισα ποτέ».

Ο ρεαλισμός του έργου όμως δεν σταματάει εδώ. Ο Χίκυ εμφανίζεται σαν άλλος μεσσίας, έτοιμος να σώσει τους ήρωες από τα ψεύτικα όνειρά τους και να τους φέρει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που είναι δύσκολο κανείς να την βαστάξει.

Μέσα σε ένα κόσμο θόλο από την μέθη,  τους καπνούς και τις ψευδαισθήσεις για το αύριο, οι ήρωες θα αναγκαστούν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΣΕΙΡΑ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Ρόκυ: Παναγιώτης Σκόνδρας

Λάρρυ: Γιώργος Πανουτσόπουλος

Χίουγκο: Βαγγέλης Μαντάς

Ουίλι: Μαρία Φωτείνη

Τζο: Ιωάννα Σαντοριναίου

Ντον Πάρριτ: Τάσος Σπηλιωτόπουλος

Χάρρυ Χόουπ: Νίκος Φωτόπουλος

Σέσιλ Λιούις: Δέσποινα Νικολάου

Πιέτ Βέτγεν: Γιώργος Κλαουδάτος

Έντ Μόσερ: Σοφία Πανουτσοπούλου

Τζίμι: Ευθυμία Σκέντζου

Μάρτζι: Λίτσα Γιαννοπούλου

Περλ: Διονυσία Καραμπουρνιώτη

Κόρα: Ζωή Γεωργαντοπούλου

Χίκυ: Κώστας Χαμουζάς

Μόραν: Κατερίνα Ιατρού

Σκηνοθετική επιμέλεια – προσαρμογή κειμένου:

Πηνελόπη Κολοκοτσά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture