Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Χωρίς ανατροπές η φετινή απονομή των Όσκαρ -Συγκινητικό το αφιέρωμα "In Memoriam" με την ερμηνεία της Μπέτι Μίντλερ

Χωρίς ανατροπές η φετινή απονομή των Όσκ...

Μεταξύ των παραγωγών του "12 Χρόνια Σκλάβος" που πήραν Όσκαρ και ο Ελληνοαμερικανός Άντονι Κατάγκας αλλά και ο Μπραντ Πιτ

Άλλη μία απονομή των πολυθρύλητων βραβείων Όσκαρ (της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) πέρασε στην ιστορία με το συγκλονιστικό φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος» του Εγγλέζου μαύρου σκηνοθέτη Στιβ Μακουίν να κερδίζει τελικά το μεγάλο βραβείο της βραδιάς, της καλύτερης ταινίας της χρονιάς!

Όπως τόνισε και η εφημερίδα International Herald Tribune, είναι η 1η ταινία μαύρου κινηματογραφικού δημιουργού (ο Στιβ Μακουίν εκτός από σκηνοθέτης του φιλμ είναι και παραγωγός) που επιτέλους κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, κάτι που ακούγεται πραγματικά απίστευτο.

Γενικά στην φετινή απονομή οι μαύροι δημιουργοί έδωσαν δυναμικό παρών. Για παράδειγμα η υπέροχη 31χρονη Λουπίτα Νιόγκο με ρίζες καταγωγής από την Κένυα πήρε άξια το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για το φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος», το οποίο κέρδισε ένα ακόμα Όσκαρ του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Άξιο αναφοράς ότι μεταξύ των παραγωγών της ταινίας που ανέβηκαν στην σκηνή και παρέλαβαν το χρυσό αγαλματίδιο τους ήταν και ο 50χρονος Μπραντ Πιτ που εκτός από ένα μικρό ρόλο στην ταινία, ήταν και μεταξύ των παραγωγών!

Επίσης δέκα εκ των παρουσιαστών των βραβείων ήταν μαύροι. Το βραβείο της καλύτερης ταινίας απένειμε ο Γουίλ Σμιθ ενώ ο σπουδαίος βετεράνος ηθοποιός Σίντνει Πουατιέ μαζί με την Αντζελίνα Τζολί έδωσαν το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο που όπως προβλεπόταν πήγε στον Μεξικάνο Αλφόνσο Κουαρόν του «Gravity». Το διαστημικό δράμα «Gravity» θριάμβευσε όπως αναμενόταν με 7 Όσκαρ συνολικά από τις 10 υποψηφιότητες που είχε.

Γενικά η 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ με παρουσιάστρια την Έλεν Ντε Τζένερις, η οποία μοίρασε μέχρι και πίτσα στους λαμπερούς παρευρισκόμενους της απονομής, ήταν εντελώς προβλέψιμη με μηδαμινές εκπλήξεις ή ανατροπές. Κέρδισαν σχεδόν όλοι όσοι είχαν μαντέψει τα γραφεία στοιχημάτων και οι ειδικοί «Οσκαρολόγοι».

Να προσθέσουμε ότι κάποιες ταινίες παρά τις υποψηφιότητες τους έφυγαν με εντελώς άδεια χέρια. Σε αυτές ήταν ο υπερεκτιμημένος «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ που δεν «χρύσωσε» ούτε μία από τις 10 υποψηφιότητες του, η «Φιλομένα» με την Τζούντι Ντεντς που είχε 4 υποψηφιότητες και η «Νεμπράσκα» του Ελληνοαμερικανού από την Αιγιάλεια Αλεξάντερ Πέιν που είχε 6 υποψηφιότητες. Η «Νεμπράσκα» στις προβλέψεις ερχόταν, σύμφωνα με το περιοδικό Entertainment Weekly 6η στην σειρά με 8% πιθανότητες νίκης στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας ενώ ο Αλεξάντερ Πέιν ήταν 4ος μεταξύ των 5 υποψηφίων σκηνοθετών.

Κρίμα πάντως που η αξιόλογη αυτή ασπρόμαυρη ταινία του Πέιν με τον βετεράνο πρωταγωνιστή Μπρους Ντερν δεν έχει έρθει ακόμα για προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες της Πάτρας.

Η Ιταλία με την «Τέλεια Ομορφιά» (ταινία που έδειξε στην Πάτρα η Κινηματογραφική λέσχη) κέρδισε στην ξενόγλωσση ταινία (ο Ιταλικός Τύπος σήμερα έχει πρωτοσέλιδο τον σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο όπως η εφημερίδα La Repubblica) ενώ το τραγούδι «Let it go» από το φιλμ «Ψυχρά και Ανάποδα» της Ντίσνει άφησε στα κρύα του λουτρού τον Bono και τους U2 που δεν τα κατάφεραν με το «Ordinary love» από την ταινία για τον Μαντέλα «Ο Μακρύς δρόμος της ελευθερίας».

Στο μεταξύ ανάμεσα στην ομάδα των παραγωγών του «12 Χρόνια Σκλάβος» είναι και ο Ελληνοαμερικανός Άντονι Κατάγκας που έχει δουλέψει ιδιαίτερα στον χώρο του Ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου.

Τέλος όπως προείπαμε, τα φαβορί επιβεβαιώθηκαν με τον Μάθιου Μακόναχι και τον Τζάρετ Λέτο να σαρώνουν τα Όσκαρ α’ και β’ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα για το «Dallas Buyers Club» που κόστισε μόλις 4 εκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη ταινία πήρε και το βραβείο της κατηγορίας του καλύτερου μέικ απ.

Όσο για τον α' γυναικείο ρόλο ήταν εδώ και καιρό γνωστό ότι η Αυστραλή Κέιτ Μπλάνσετ για την "Θλιμμένη Τζάσμιν" του Γ. Άλεν θα κέρδιζε όπως και έγινε.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές τέλος ήταν η εξαιρετική εμφάνιση της 68χρονης Μπέτι Μίντλερ που τραγούδησε στο τέλος του αφιερώματος «In memoriam» (το οποίο έκλεισε με την φωτογραφία του Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν), για όσους καλλιτέχνες έφυγαν από τη ζωή το 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2014.

Η Μπέτι Μίντλερ βγήκε στην σκηνή και ερμήνευσε την μπαλάντα «Wind beneath my wings» από την ταινία "Οι Φίλες" του 1989 (πρωταγωνιστούσε η ίδια με την Μπάρμπαρα Χέρσει) και ήταν απλά θαυμάσια. Επίσης η τραγουδίστρια Pink τραγούδησε το «Over the rainbow» της Τζούντι Γκάρλαντ στο αφιέρωμα στα 75 χρόνια της αξεπέραστης παιδικής ταινίας «Μάγος του Οζ». Ανάμεσα στο κοινό ήταν τα τρία παιδιά της Γκάρλαντ, με τον τηλεοπτικό φακό και τα πειράγματα της Ντε Τζένερις να εστιάζονται στην 68χρονη Λίζα Μινέλι που φορούσε μία μπλε ηλεκτρίκ τουαλέτα (χωρίς σουτιέν) όπως σχολίασε ο Βρετανικός Τύπος.

Σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή το 2013 και είχε συμπεριλάβει το αφιέρωμα «in memoriam” των Όσκαρ, ήταν και ο Ελληνοαμερικανός «μάγος» των ειδικών εφέ Petro Vlahos που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και είχε δουλέψει σε κλασικά φιλμ όπως τα “Ben-Hur,” “The Birds” και “Mary Poppins” ενώ είχε τιμηθεί και με Όσκαρ.

Τέλος χαμός πραγματικά έγινε με την selfie φωτό που τράβηξε η Έλεν Ντε Τζένερις παρέα με τον Μπράντλει Κούπερ, την Τζένιφερ Λώρενς, τον Μπραντ Πιτ, την Τζούλια Ρόμπερτς και άλλους σταρ μέσα στο Dolby theatre του Λος Άντζελες και ανέβασε στο twitter ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια κλικ!

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture