Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την πολεμική περιπέτεια "Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα" πρόβαλλε χθες βράδυ το Achaia Channel

Την πολεμική περιπέτεια "Ένας Γερμα...

Επρόκειτο για μία ταινία με πρωταγωνιστές τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Γ. Τζώρτζη που είχε γυριστεί το 1970 στην μαρτυρική κωμόπολη της ορεινής Αχαίας

Όπως ήταν αναμενόμενο πολλές από τις Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν την περίοδο της Δικτατορίας με θέμα την περίοδο της Κατοχής από τους Γερμανούς μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια το περασμένο διήμερο που ήταν η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Ανάμεσα τους σε περίοπτη θέση ήταν η υπερπαραγωγή του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσα» του Νίκου Φώσκολου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ταινία που είχε κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην εποχή της και παρέμενε για πολλά χρόνια ως η εμπορικότερη Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή όλων των εποχών. Το φιλμ πρόβαλλε το κανάλι του Alpha.

Στον ΑΝΤ1 παίχθηκε χθες βράδυ το «28 Οκτωβρίου, ώρα 5.30», μία παραγωγή του Τζέιμς Πάρις, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, παραγωγής 1971 με τον Λάκη Κομνηνό στο ρόλο του σκληρού και αδίστακτου Γερμανού αξιωματικού και τους Γιάννη Κατράνη, Βέρα Κρούσκα, Χρήστο Πολίτη και Φερνάντο Σάντσο.

Την έκπληξη ωστόσο έκανε χθες ανήμερα της Εθνικής επετείου το τοπικό Πατρινό κανάλι Achaia Channel που πρόβαλλε το βράδυ μία σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό και όχι ιδιαίτερα πολυπαιγμένη ταινία, το «Ένας Γερμανός Στα Καλάβρυτα», παραγωγής 1970. Επρόκειτο για μία πολεμική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Μεμά Παπαδάτου και σενάριο του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Μάλιστα τα γυρίσματα είχαν γίνει στην κωμόπολη των Καλαβρύτων της εποχής εκείνης σε γνώριμους χώρους όπως ο πεζόδρομος, ο Τόπος Θυσίας, το ξενοδοχείο Χελμός και η πλατεία έμπροσθεν του, το ποτάμι του Βουραικού, κ.α.

Στην ταινία αυτή που παρά το ενδιαφέρον σενάριο και τις αξιοπρεπείς ερμηνείες, σε σκηνοθετικό και επίπεδο παραγωγής είχε μεγάλες ελλείψεις, πρωταγωνιστούσαν ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος έλκει και την καταγωγή του από την Πάτρα, στο ρόλο ενός Γερμανού αξιωματικού που είχε λάβει μέρος στην ομαδική εκτέλεση του άρρενος πληθυσμού των Καλαβρύτων τον Δεκέμβρη του ’43, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Γιώργος Τζώρτζης, η Τόνια Καζιάνη και ο Νάσος Κεδράκας.

Η ταινία όπως διαβάσαμε στο σάιτ retromaniax, είχε μικρή εμπορική απήχηση καθώς είχε κόψει 21.578 εισιτήρια στην α’ προβολή της και είχε έρθει 81η ανάμεσα στις 87 Ελληνικές ταινίες της περιόδου 1970-71.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας Γερμανός επιστρέφει μετά από περίπου 20 χρόνια στα Καλάβρυτα, για να ξεθάψει ένα θησαυρό που είχε αφήσει την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, μαζί με 2 Έλληνες συνεργούς αλλά αναγνωρίζεται από τον γιατρό του χωριού. Ο γιατρός βλέπει στο πρόσωπό του τον αξιωματικό των ναζί που, κατά το ξεκλήρισμα και ολοκαύτωμα της περιοχής, είχε οδηγήσει τον πατέρα του στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με άλλους συγχωριανούς.

Στη συνέχεια, ο πρώην αξιωματικός (Άγγελος Αντωνόπουλος) γεμάτος τύψεις για το έγκλημα του ’43 και αντικρίζοντας μαυροφορεμένες γυναίκες και ντόπιους κατοίκους των Καλαβρύτων πνίγεται στο ποτάμι ενώ οι δύο συνεργάτες του συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω, καθώς σκάβουν στο παλιό ορυχείο για το θησαυρό.

Η ταινία είχε συμμετάσχει στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1970, ωστόσο όπως αναφέρει το ίδιο σάιτ, το κοινό του Φεστιβάλ γιούχαρε την ταινία τόσο έντονα, ώστε επενέβη η αστυνομία στον β` εξώστη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι μία από τις λίγες, μυθοπλασίας που έχουν ασχοληθεί με τα γεγονότα της εκτέλεσης των Καλαβρύτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture