Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το ...
Νασόπουλος Νάσος

Θα το καταψηφίσει η ΝΔ

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ). Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο.

Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες. Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011. Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη. Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ. Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας).

Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών.

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

Σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι είναι θέμα, το οποίο «ούτε μπορούσαμε, ούτε και θέλαμε να κρύψουμε, καθώς η κατάσταση είχε πραγματικά φτάσει σε οριακό σημείο», καθώς, όπως εξήγησε, «σε λίγο δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν συντάξεις».

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως «με αίσθηση της ευθύνης μας θέτουμε τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των ταμείων σε βάθος χρόνου» και επισήμανε ότι «δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και υπό το βάρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, διαπραγματευτήκαμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη».

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ», είπε και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία, που έχουμε όλοι μας, και εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι και την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, και το δυνατό και δικαιότερο, που αυτές προωθούν». Επιπλέον, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει να δοκιμάζεται κάθε μέρα και ότι αυτό, που έχει να κάνει, είναι να εξηγήσει στον απλό πολίτη την αναγκαιότητα και το είδος των ρυθμίσεων, που προωθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία» και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» και «για να μη μιλάμε με εικασίες».

Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε «ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί το να μιλάμε υποθετικά για διαρροές είναι η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι να κάνουν».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε», τόνισε ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση διαρροών στην ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει «όμηρος διαρροών» σε περίπτωση που αυτές υπάρξουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας».

Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην «καταστροφική» κατάσταση, «που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι «ξεκινώντας με αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για τίποτα». Σημείωσε δε, ότι αυτή είναι μια άποψη, που ούτως ή άλλως συμμερίζονται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, αλλά που έχει περάσει και στην ελληνική κοινωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «εμείς κάναμε τις αλλαγές σε τέτοια έκταση, που επιβαλλόταν, είτε από το μνημόνιο να γίνουν, είτε από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και είναι οι δικαιότερες κατά το δυνατό».

Για το εάν θα μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς ζητήθηκε από την τρόϊκα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «βεβαίως, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα» και ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό εξαιρετικής προτεραιότητας.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου ότι εμείς κάναμε περισσότερα από ό,τι μας είχε ζητηθεί και από όσα χρειαζόταν να γίνουν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «περιοριστήκαμε στις αναγκαίες επώδυνες αλλαγές και προβήκαμε στο μάξιμουμ των επιλογών, που είχαμε ώστε αυτό το σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο».

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αλλαγών στη συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, επισήμανε ότι για τα εργασιακά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, εφόσον φυσικά είναι συμβατές και με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος». Πρόσθεσε δε, ότι και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται συζήτηση και ότι εάν σε αυτή οι βουλευτές προτείνουν αλλαγές, που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές και πως εν τέλει θα αποφασίσει η Ολομέλεια, την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μειώνεται η αποζημίωση των απολύσεων, αλλά ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση, που «ούτως ή άλλως δεν εφαρμοζόταν στην πράξη». «Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η συμμετοχή σε απεργίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ότι η κυβέρνηση κάνει σταθερά τη δουλειά της «γιατί ό,τι κάνει είναι προς το συμφέρον του λαού και αυτό θα φανεί και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Δήλωση Π. Παναγιωτόπουλου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Π.Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, τόνισε πως «η κυβέρνηση υποβάλλει σε αιματηρές θυσίες τον λαό, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» και υποστήριξε πως »πρόκειται για θυσίες χωρίς αντίκρισμα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις