Ο μεταμοντέρνος και δύσκολος Αμερικανός λογοτέχνης, δοκιμιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής πέθανε σε ηλικία 86 ετών
Ο διάσημος μεταμοντέρνος Αμερικανός συγγραφέας και μάχιμος ακτιβιστής της πολιτικής, Γκορ Βιντάλ πέθανε την προχθεσινή Τρίτη 31 Ιουλίου στο σπίτι του στο Χόλυγουντ σε ηλικία 86 ετών (είχε γεννηθεί στις 3 Οκτωβρίου του 1925 στο West Point της Νέας Υόρκης) μετά από επιπλοκές λόγω πνευμονίας, όπως έγραψε η εφημερίδα Los Angeles Times.
O Βιντάλ που θεωρείτο και κορυφαίος essayist (έγραφε δηλαδή σημαντικές επιφυλλίδες, δοκίμια και πολιτικοφιλοσοφικές αναλύσεις) υπήρξε και υποψήφιος για το Κογκρέσο με την παράταξη των Δημοκρατικών το 1960, ωστόσο απέτυχε να εκλεγεί στην 29η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπου παραδοσιακά πρώτευαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Το προεκλογικό του σλόγκαν ήταν «Θα κερδίσετε περισσότερα με τον Γκορ-You'll get more with Gore» και είχε ωστόσο καταφέρει να πάρει στην περιοχή αυτή τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης ενώ ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές του, ήταν η Ελέινορ Ρούζβελτ και ο θρύλος του Χόλυγουντ Πολ Νιούμαν με τη σύζυγο του επίσης ηθοποιό Τζόαν Γουντγουορντ.
Ο Γκορ Βιντάλ δεν έκρυβε και τη λατρεία του για το σινεμά και μάλιστα είχε κάνει εμφανίσεις σε ταινίες όπως το «Fellini’s Roma» του 1972 και την πολιτική σάτιρα «Bob Roberts» του Τιμ Ρόμπινς το 1992 ενώ είχε υπογράψει και κινηματογραφικά σενάρια. Ο Γκορ Βιντάλ που όλα αυτά τα χρόνια μιλούσε έξω από τα δόντια (είχε χαρακτηρίσει δικτατορία την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 2000) ενώ δεν είχε κρύψει την ομοφυλοφιλία του (την περίφημη ατάκα του ότι «όλοι είμαστε από τη φύση μας αμφισεξουαλικοί» έχει για τίτλο του το σημερινό άρθρο αφιέρωμα στον Γκορ Βιντάλ της εφημερίδας «Τα Νέα»), έγραψε πάνω από 25 μυθιστορήματα από το 1946 που εξέδωσε το 1ο του βιβλίο, την στρατιωτική νουβέλα «Williwaw».
Η ευρεία αναγνώριση αλλά και συνάμα και οι πρώτες επικρίσεις και θόρυβος γύρω από το όνομα του ήρθαν μετά το 1948 όταν και έβγαλε το τολμηρού περιεχομένου βιβλίο του «The City and the pillar-Η Πόλη και ο στυλοβάτης».
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες-γνωμικά του είναι οι εξής, «Ένας ναρκισσιστής είναι κάποιος πιο εμφανίσιμος από εσένα», «ποτέ δεν χάνω την ευκαιρία να κάνω σεξ ή να εμφανιστώ στην τηλεόραση», «δεν είναι αρκετό μόνο να πετύχεις, θα πρέπει και οι άλλοι να αποτύχουν»!
Ο Γκορ Βιντάλ είχε κατηγορηθεί ότι ήταν εγωπαθής, απότομος και υπέρμετρα καυστικός και ενίοτε απρεπής, ωστόσο όλοι αναγνώριζαν ότι ήταν ευφυής και καλαίσθητος. Ο ίδιος περιέγραφε ως εξής τον εαυτό του, «είμαι ακριβώς αυτό που φαίνομαι. Δεν υπάρχει μέσα μου ένας ζεστός, αξιαγάπητος άνθρωπος. Κάτω από την ψυχρή εξωτερική εμφάνιση, αν σπάσεις τον πάγο, θα βρεις ακριβώς παγωμένο νερό».
Ο Βιντάλ είχε χαρακτηρίσει τον μεγάλο συγγραφέα Έρνεστ Χεμινγγουέι (Αποχαιρετισμός στα όπλα) ως «αστείο» και τον Τρούμαν Καπότε ως «βρωμερό ζώο».
Στην Ελλάδα βιβλία του κυκλοφορούν από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Όπως ανέφερε στο thebest.gr η Ασπασία Παπαχρήστου από το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του βιβλίου» στην οδό Αγίου Νικολάου στην Πάτρα, από τα πιο γνωστά και περιζήτητα βιβλία του Γκορ Βιντάλ ήταν ο «Ιουλιανός» (Εξάντας) που ήταν βιογραφία του Ιουλιανού του παραβάτη, το «Όνειρα πολέμου (εκδόσεις Scripta) και το πιο τελευταίο του με τίτλο «Ο Μεσσίας» (Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου Αιώνα).
Με τη συλλογή δοκιμίων του με τίτλο «United States» Ο Βιντάλ κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου στις ΗΠΑ το 1993.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








