Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Ζωρζ Σαρή και η αγάπη της για την Πάτρα

Η Ζωρζ Σαρή και η αγάπη της για την Πάτρα
Μαρτάτος Tάκης

Στο βιβλίο «Ε.Π.-Ενωμένες για πάντα» είχε αποτυπώσει τη φιλία της με τη συγγραφέα Άλκη Ζέη που είχε ξεκινήσει στα μαθητικά τους χρόνια στα τέλη του ‘30

Έντονη συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε και στην Πάτρα η είδηση του θανάτου της αγαπημένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων και ηθοποιού Ζωρζ Σαρή σήμερα το πρωί σε ηλικία 87 ετών. Η εκλιπούσα είχε έρθει πολλές φορές στην Πάτρα για να παρουσιάσει βιβλία της και να μιλήσει με τα παιδιά.

Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι επισκέψεις της στο Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου στην οδό Κανακάρη. Ιδιαίτερη ήταν η φιλία που συνέδεε τη Ζωρζ Σαρή με την συγγραφέα Άλκη Ζέη και μάλιστα η γνωριμία τους στη σχολή θηλέων στα χρόνια του 1935-1938 κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αποτυπωθεί σε ένα θαυμάσιο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Σαρή, το «Ε.Π.» που είχε πρωτοκυκλοφορήσει στα τέλη του ’95 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο αυτό, απ’ όσο θυμάμαι είχε παρουσιαστεί και στο Πολύεδρο με παρούσες και τις δύο στενές φίλες και συγγραφείς. Η Ζωρζ Σαρή εξιστορεί την παρέα που είχαν δημιουργήσει τότε στο γυμνάσιο θηλέων η οποία απαρτιζόταν από την Άννα, την Αθηνά και την Άλκη που ονειρευόταν όταν μεγαλώσει να γίνει συγγραφέας, πράγμα που έγινε και με μεγάλη όπως γνωρίζουμε επιτυχία. Η Ζωρζ τότε μικρή ήθελε να ασχοληθεί όταν μεγάλωνε με την ηθοποιία.

Όντως στα πρώτα χρόνια της καριέρας της και μετέπειτα δούλεψε ως ηθοποιός (τη θυμόμαστε από την κοινωνικοαστυνομική ταινία του 1960 «Έγκλημα στα παρασκήνια» πλάι στους Αλέκο Αλεξανδράκη και Τίτο Βανδή). Ωστόσο στη συνέχεια έμελλε να καθιερωθεί κυρίως ως συγγραφέας.

Το «Ε.Π.-Ενωμένες για πάντα» θεωρείται από τα πιο όμορφα και επιτυχημένα βιβλία της όπως και το μυθιστόρημα της, η «Νινέτ» που επίσης είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Πάτρα. Το «Ε.Π.» διανθίζεται και από ένα προλογικό σημείωμα της Άλκης Ζέη, μία φωτογραφία των κοριτσιών με τις στολές της νεολαίας τότε του καθεστώς Μεταξά, της ΕΟΝ αλλά και από την έγγραφη απάντηση του τελετάρχη του τότε Βασιλέα Γεωργίου του Β’ προς την μαθήτρια Ζωρζ Σαρή η οποία είχε στείλει γράμμα στο παλάτι.

Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουνίου στις 11 το πρωί από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture