Κατηγορία : Γλυκά Νο10
Η καταγωγή της είναι από την Καταλονία, όπως προδίδει και το όνομά της, και έχει μεγάλη ιστορία πίσω της, με κυριότερο χαρακτηριστικό τον «ανταγωνισμό» της με την κρεμ μπρουλέ για το ποια είναι η αυθεντική συνταγή καθώς οι δυο τους είναι περίπου ίδιες.
Παρόλα αυτά το ξύσμα κανέλλας και λεμονιού κάνουν την Καταλάνα πιο πικάντικη!
Η ιστορία λέει ότι το γλυκό εμπνεύστηκαν οι εβραίοι κάτοικοι της Βαρκελώνης και προηγείται χρονικά της γαλλικής εκδοχής.
Σήμερα, αποτελεί μια από τις must γαστρονομικές επιλογές στη Βαρκελώνη και σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ. Τη συνταγή μας την παραχώρησε ευγενικά το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «Ζαχαροφαγείο» που βρίσκεται στις Καμάρες Αιγιάλειας.
Υλικά :
1 κιλό γάλα
2 ξυλάκια κανέλλας ξύσμα
Ξύσμα από ένα λεμόνι
7 κρόκοι αυγών
40γρ. κορν φλάουερ
180γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση :
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα 900γρ. γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλλα. Μόλις αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλλας. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε τους κρόκους και τα 100γρ. από το γάλα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας και προσθέτουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει. Γεμίζουμε ατομικά χαμηλά πυρίμαχα μπολ, αφήνουμε να κρυώσουν και όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη την οποία καίμε με φλόγιστρο ή σε πολύ δυνατό γκριλ.
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










