Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Το κοκκινιστό της Βασιλικής

Το κοκκινιστό της Βασιλικής
Κακαβάνη Μαρία

Κατηγορία : Παραδοσιακά

Το κοκκινιστό μοσχάρι είναι από τα παραδοσιακά μεσογειακά και ειδικότερα ελληνικά πιάτα το οποίο συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές και με διάφορες ονομασίες ανά περιοχή.

Προσωπικά, η γεύση του μου φέρνει στο μυαλό μνήμες από οικογενειακά τραπέζια όταν ήμουν παιδί, κυρίως Κυριακάτικα. Αν και πλέον είναι γνωστό πως πρέπει να αποφεύγουμε όσο γίνεται τα τηγανητά, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τηγανητές πατάτες μουσκεμένες στη σάλτσα του!

Αυτή είναι η δική μου παραλλαγή κοκκινιστού και έχει πάρει το όνομά της από τη μικρή μου γειτόνισσα που ενώ δεν τρώει κοκκινιστά με τίμησε, το δοκίμασε και της άρεσε!

Υλικά

1,5 κιλό μοσχάρι

3 κρεμμύδια κόκκινα

2-3 χρωματιστές πιπεριές

1 μήλο

4 φρέσκιες ντομάτες

3-4 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Μισό ματσάκι μαϊντανό (χωρίς το κοτσάνι)

Μισό ματσάκι βασιλικό (χωρίς το κοτσάνι)

Μια κουταλιά μέλι

1 λίτρο κόκκινο κρασί

1 λίτρο ζωμό κρέατος

Αλάτι

Γλυκιά πάπρικα

Τσίλι, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχάρι σε μερίδες ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κάνει για μας.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το μήλο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λάδι μέχρι να καλυφθεί περίπου ο πάτος του και ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι να τσιγαριστεί. Μόλις ροδίσει λίγο προσθέτουμε τις πιπεριές, το μήλο, αλάτι, πάπρικά και τσίλι (το τσίλι με προσοχή γιατί είναι καυτερό). Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι και σβήνουμε με ένα φλυτζάνι κόκκινο κρασί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα το κρέας. Το αφήνουμε 1 ώρα να μαριναριστεί.

Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, προσθέτουμε το βασιλικό, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε στο multi.

Μόλις περάσει ο χρόνος αφαιρούμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε με λάδι στην κατσαρόλα. Όταν ροδίσει σβήνουμε με όλο το κρασί ώστε να σκεπαστεί το κρέας και προσθέτουμε και το ζωμό. Αφήνουμε να βράσει για δύο περίπου ώρες. (Εάν χρειαστεί κατά τη διάρκεια προσθέτουμε ζωμό ή νερό).

Όταν θα έχει «πιει» σχεδόν όλο το ζουμί του προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας, τον πελτέ( για χρώμα κυρίως), τα λαχανικά, λίγη κανέλλα, μπαχάρι και γαρύφαλλο και αφήνουμε ακόμα μισή ώρα προσέχοντας να μην κολλήσει.

Ο χρόνος βρασμού διαφέρει από κουζίνα σε κουζίνα και ανάλογα με το σκεύος που χρησιμοποιούμε γι αυτό καλό είναι να δοκιμάζουμε το κρέας τρυπώντας το απαλά με ένα πηρούνι μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει γίνει.

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.

Tip : Εάν για τη σάλτσα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω ντομάτα και λαχανικά θα μας περισσέψει και την επόμενη μέρα μπορούμε να τη φάμε με ζυμαρικά.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste