Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Άλλος ένας γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας βρίσκει τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας σε τραγική κατάσταση. Οι επισημάνσεις των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίας είναι αποκαλυπτικές:
Οι ελλείψεις σε Δασικό προσωπικό ξεπερνούν το 55% και ειδικά στον κλάδο των Δασοπόνων, που εκπροσωπούν, το 72%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρετούντων στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης.
Οι Δασικές Υπηρεσίες υπολειτουργούν. Τα Δασονομεία, μονάδες αιχμής για τη Δασοπροστασία είναι κλειστά, τα οχήματα και ο εξοπλισμός ελλιπής και πεπαλαιωμένος.
Η Δασική Νομοθεσία διάσπαρτη, το Δασολόγιο ανύπαρκτο, παρά τη συνταγματική επιταγή.
Η ορεινή ύπαιθρος ερημώνεται, το εισόδημα των δασεργατών μειώνεται όλο και περισσότερο.
Η βασική συνιστώσα των δασικών πυρκαγιών, η πρόληψη, ουσιαστικά εκμηδενίστηκε.
Δεν αναδασώνεται ούτε το 10% των καμένων κάθε χρόνο Δασών και Δασικών εκτάσεων.
Ούτε και μετά την ανείπωτη τραγωδία που βίωσε η Χώρα μας το Καλοκαίρι του 2007, με την καταστροφή ανεκτίμητων Δασικών οικοσυστημάτων (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Ταΰγετος, Πάρνωνας, Εύβοια κλπ.), την τεράστια οικολογική καταστροφή και, το τραγικότερο, με τους δεκάδες νεκρούς συμπολίτες μας, τα Δάση αποτέλεσαν Κυβερνητική προτεραιότητα.
Η ένταξή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θετική κατ’ αρχήν, δεν αποτελεί από μόνη της, πανάκεια για την ανασυγκρότησής τους, χωρίς την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια ενιαία, σύγχρονη Εθνική Δασική πολιτική.
Ο σημερινός γιορτασμός της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας βρίσκει και την περιοχή μας βαθιά πληγωμένη από την πύρινη λαίλαπα των πυρκαγιών του 2007 και την πολιτεία ακόμα κοιμώμενη και προκλητικά αδιάφορη. Το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων νομών Αχαΐας και Ηλείας παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτη υπόσχεση.
Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα οργανώσεις, φορείς και πολίτες οφείλουμε να αντιταχθούμε στις λογιστικές πολιτικές, που οδηγούν στην υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και της ποιότητας της ζωής μας".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr









