Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Για το ναυάγιο με τους 500 αμφορείς στην Κύπρο θα μιλήσει η Στέλλα Δεμέστιχα

Πάτρα: Για το ναυάγιο με τους 500 αμφορε...

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 19.00 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Mία ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ομιλία έχει προγραμματιστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας & το Υπουργείο Πολιτισμού στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας την ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 19.00 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Έχει προσκληθεί να μιλήσει η κυρία Στέλλα Δεμέστιχα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια ενάλιας αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου με κεντρικό θέμα «ένα πλοίο, δύο θάλασσες, πολλά ερωτηματικά: η ανασκαφή του ναυαγίου Μαζωτού στην Κύπρο».

Όπως διαβάσαμε σχετικά με το ναυάγιο Μαζωτού επρόκειτο για ένα εμπορικό πλοίο της ύστερης κλασσικής περιόδου που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του χωριού Μαζωτός, σε βάθος 45 μέτρων. Είναι το πρώτο ναυάγιο αυτής της περιόδου που εντοπίστηκε στη Ν.Α Μεσόγειο να μεταφέρει Χιακούς αμφορείς, σε βάθος που μπορούν να εργαστούν δύτες.

Συνεπώς, η επιστημονική του σημασία είναι μεγάλη καθώς η έρευνά του μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στους θαλάσσιους δρόμους και το εμπόριο μεταξύ των λαών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου κατά την ύστερη κλασσική περίοδο.

H έρευνα στο Ναυάγιο του Μαζωτού άρχισε το 2007 και διενεργείται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Στέλλας Δεμέστιχα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΘΕΤΙΣ και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Αποτελεί την 1η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται από κυπριακούς φορείς και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της ενάλιας αρχαιολογίας στο νησί.

Την περίοδο 2007 - 2009, πραγματοποιήθηκαν 4 επισκοπήσεις επιφανείας με στόχο την αποτύπωση των ορατών ευρημάτων του ναυαγίου και την εκτίμηση της σημασίας του. Οι πρώτες αυτές έρευνες κατέδειξαν ότι η θέση αποτελείται από μια μεγάλη συγκέντρωση αμφορέων (καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 500 επιφανειακοί αμφορείς, στην πλειοψηφία τους από τη Χίο) που καταλαμβάνουν έκταση 16 x 6 μέτρων σε αμμώδη, σχεδόν επίπεδο βυθό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ucy.ac.cy

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η διατήρηση των αμφορέων στο βυθό: στο κέντρο της συγκέντρωσης τρείς ή τέσσερις σειρές αμφορέων μπορούσαν να διακριθούν, σχεδόν στην αρχική τους θέση. Το υψηλό επίπεδο διατήρησης της θέσης την κατατάσσει στις σπάνιες περιπτώσεις ναυαγίων στη Μεσογείου, όπου μπορεί να μελετηθεί καλά τόσο η εσωτερική στρωματογραφία του αρχαίου πλοίου αλλά και οι διαφορετικές φάσεις μετεξέλιξης του περιβάλλοντος χώρου του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture