Πάτρα: Ημερίδα για τη σύγχρονη διάγνωση του αυτισμού

Υγεία+

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα του ΤΕΕ

20/03/2019 18:15

Μοιραστείτε το άρθρο:


Πάτρα: Ημερίδα για τη σύγχρονη διάγνωση του αυτισμού Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα του ΤΕΕ
 

Το Σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού στις 2 Απριλίου, διοργανώνει και φέτος όπως κάθε χρόνο, Επιστημονική Ημερίδα το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 10.30 το πρωί στην Αίθουσα του ΤΕΕ, στην Τριών Ναυάρχων 40 στην Πάτρα, με κεντρικό θέμα: Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), οι σύγχρονες απόψεις στη Διάγνωση, την Εκπαίδευση, τη Θεραπευτική Παρέμβαση, και τη ζωή μετά το σχολείο.

Η Ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , την ΠΟΜΑμεΑ Δ.Ε. και Ν.Ι.Ν., και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας καθώς και με τη στήριξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, του Τμήματος Λογοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού(ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας, του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας και την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος – Παράρτημα Πελοποννήσου.

Η Ημερίδα όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνει 3 ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορά στα χαρακτηριστικά, την αιτιολογία, την Επιδημιολογία και τα νεότερα Ερευνητικά Δεδομένα στη Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση του Αυτισμού.

Η Παιδοψυχίατρος του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του ΓΝΠΠ Καραμανδανείου νοσοκομείου κ. Κατάτση Αικατερίνη, θα αναφερθεί: στα νεότερα δεδομένα και στις διαγνωστικές προσεγγίσεις των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος.

Ο Καθηγητής Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Ελλάδας κ. Παπαθανασίου Ηλίας θα αναπτύξει το πολύ ενδιαφέρον θέμα της κοινωνικής κατανόησης και της Επικοινωνίας στον Αυτισμό, που αποτελεί και την βασική διαταραχή στα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος.

Στη συνέχεια, η Δρ. Κατερίνα Μέντη, που είναι Παιδοψυχίατρος στο Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. της Μονάδας Παιδιών-Εφήβων της Δομής της Πάτρας και Επιστ. Συνεργ. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας θα μας παρουσιάσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις στη συννοσηρότητα των Δ.Α.Φ.

Και τέλος, η παιδοψυχίατρος κ. Γιαννακοπούλου Μαρία, θα αναπτύξει το θέμα "Αυτισμός... μια οικογενειακή υπόθεση" αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του Αυτισμού και την καταλυτική επίδραση που έχει στην οικογένεια ένα αυτιστικό μέλος.

Η 2η ενότητα είναι αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, με επίκεντρο τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στο χώρο της παιδαγωγικής αντιμετώπισης των μαθητών με Αυτισμό. Ο τίτλος είναι : “Η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας: Από το παρόν στο μέλλον”, που υποδηλώνει και το περιεχόμενο των εισηγήσεων. Η Παγκόσμια Εκπαιδευτική κοινότητα προκρίνει νέο εκπαιδευτικό μοντέλο. Αυτό θα μας παρουσιάσουν οι εκλεκτοί ομιλητές που είναι οι επικεφαλής του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Δρ. Σπύρος Παπαδάκης, είναι ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Συντονισμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας και θα αναφερθεί στον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό στη Δυτική Ελλάδα για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών.

Ο δεύτερος ομιλητής ο Δρ. Δημήτρης Ζησιμόπουλος, που είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης θα μας μιλήσει για το όραμα κάθε δημοκρατικής, ευνομούμενης, δίκαιας, σύγχρονης και χωρίς διακρίσεις κοινωνίας στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι: «Ένα σχολείο για όλους».

Η Δρ. Θεώνη Μαυρόγιαννη, Προϊσταμένη 1ου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) Αχαΐας θα εξειδικεύσει και θα επικεντρωθεί στην «Εκπαίδευση των μαθητών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» που είναι και ο επιστημονικός της τομέας. Τέλος, ο εκπαιδευτικός Νίκος Αθανασόπουλος, Υποδ/ντής Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής θα μας αναλύσει τις Εκπαιδευτικές Πρακτικές Δομημένης Εκπαίδευσης για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων, από την πολυετή εμπειρία του σε σχολεία ειδικής αγωγής που υπηρετεί σαν μάχιμος και συνεπής δάσκαλος.

Η 3η και τελευταία ενότητα της Ημερίδας αφορά τη ζωή μετά το σχολείο και συγκεκριμένα τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), καθώς και τη Δημιουργία Συστήματος Εργασίας.

Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κοινωνικών δομών και εκπαιδευτικών παιδαγωγικών κέντρων για ΑμεΑ της περιοχής μας παρουσιάζουν τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες τους .

Η Πρόεδρος, «ψυχή» και κινητήρια δύναμη του πρότυπου Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φοντίδας για ΑμεΑ «Αλκυώνη», η Βάσω Παναγοπούλου θα μας μυήσει στη “Ζωή μετά το σχολείο στην Αλκυώνη Ναυπάκτου”.

Στη συνέχεια η Μυρτώ Ρόμπολα, που είναι εκπαιδεύτρια των Δ.Α.Φ. του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου “Μέριμνα” θα παρουσιάσει το “Πρόγραμμα του Εργαστηρίου Τυποποιημένης Εργασίας, καθώς και την εκπαίδευση στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση”, που τα εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο και υπομονή, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των παιδιών έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η γνωστή για τους αγώνες της και την κοινωνική της προσφορά Χριστίνα Μπίκου, πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πατρών θα αναφερθεί σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα: «Ειδικοί Ξενώνες Φιλοξενίας, Διαβίωσης και Νοσηλείας για ενήλικες με Αυτισμό και Ψ.Ν.», κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο, που η κοινωνία, το κράτος και οι φορείς πρέπει να σκύψουν και να το αντιμετωπίσουν με πολύ προσοχή, σεβασμό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Τελευταία μα όχι έσχατη, η εξαιρετική κοινωνική λειτουργός Αναστασία Λιόλιου, που προσφέρει ποιοτικό και υπεύθυνο έργο με την εξειδικευμένη επιστημονική της κατάρτισή και την ανθρωπιά που διαθέτει, θα κλείσει την ημερίδα με θέμα τη “Συνεργασία και την Υποστήριξη των οικογενειών στους Μαχητές” που αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο παράγοντα για την ολοκληρωμένη και επιτυχή θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 20/03/2019 18:15

Τυπώθηκε: 24/04/2019 15:41

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/522253

thebest.gr © 2019
Το 50% των απορριμμάτων των ελληνικών θαλασσών είναι κουτιά, μπουκάλια και σακούλες
Το 50% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά ...


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα γίνει το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου στην Πάτρα - Όλες οι λεπτομέρειες Έτσι θα γίνει το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου στην Πάτρα - Όλες οι λεπτομέρειες
Είναι επίσημο: Ιδρύεται Νομική Σχολή στην Πάτρα, συγχωνεύεται το ΤΕΙ - Πέρασε το νομοσχέδιο Είναι επίσημο: Ιδρύεται Νομική Σχολή στην Πάτρα, συγχωνεύεται το ΤΕΙ - Πέρασε το νομοσχέδιο
Η άνοιξη ήρθε στην Πάτρα κι έπονται τα... φίδια - Ο... "οφιόσαυρος" εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείτε Η άνοιξη ήρθε στην Πάτρα κι έπονται τα... φίδια - Ο... "οφιόσαυρος" εξηγεί γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείτε
Πάτρα: Πέθανε μετά από εγκεφαλικό ο οδηγός ταξί Κωνσταντίνος Καποθανάσης Πάτρα: Πέθανε μετά από εγκεφαλικό ο οδηγός ταξί Κωνσταντίνος Καποθανάσης
Χώρισαν η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Θοδωρής Μαραντίνης Χώρισαν η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Θοδωρής Μαραντίνης
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Μ. Τετάρτη 24 & την Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Μ. Τετάρτη 24 & την Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019
Η Έλενα Ακρίτα πήρε ξεκάθαρη θέση στην κόντρα Κυμπουρόπουλου- Πολάκη Η Έλενα Ακρίτα πήρε ξεκάθαρη θέση στην κόντρα Κυμπουρόπουλου- Πολάκη
Πάτρα: Έφυγε νωρίς η Γεωργία Κασκαμπά – Αφήνει πίσω άνδρα και δυο παιδιά Πάτρα: Έφυγε νωρίς η Γεωργία Κασκαμπά – Αφήνει πίσω άνδρα και δυο παιδιά
Αίγιο: Κλειστή για τρία χρόνια η Παναγία Τρυπητή  λόγω ανακαίνισης Αίγιο: Κλειστή για τρία χρόνια η Παναγία Τρυπητή λόγω ανακαίνισης
Συγκλονίζει η Νίκη Βίσση: Πέρασε όλο το χειμώνα στο υπόγειο του καμένου της σπιτιού στο Μάτι Συγκλονίζει η Νίκη Βίσση: Πέρασε όλο το χειμώνα στο υπόγειο του καμένου της σπιτιού στο Μάτι