Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τζανάκου

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίο...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

«Για ένα παράσημο ανδρείας: Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο»

Κατάμεστο ήταν το βράδυ της Τρίτης το "Ρόγιαλ" στην Ακτή Δυμαίων για το νέο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου, με τίτλο «Για ένα παράσημο ανδρείας: Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο», που αφορά στην Πάτρα κατά την μετεπαναστατική περίοδο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πικραμένος».

Η παρουσίαση του βιβλίου προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών Πατρινών που γέμισαν την αίθουσα.

Αυτή τη φορά ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής καταπιάνεται με τον Νικολάι Αλεξέγιεβιτς Ράικο, έναν Ρώσο φιλέλληνα που υπήρξε φρούραρχος των Πατρών και του Κάστρου του Ρίου κατά τη δύσκολη καποδιστριακή περίοδο, και ανιχνεύει τη διαδρομή και τη δράση του στην πόλη μας.

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι: Νίκος Τσούκαλης, δικηγόρος, πρ. βουλευτής, Δρ. Ευγενία Πιερρή, Διευθύντρια ΓΕΛ Καστριτσίου, π. Διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Καράβολας, πρώην Δήμαρχος Πατρέων, πολιτικός μηχανικός. Τη συζήτηση συντονίζει η Αμαλία Δημητροπούλου, πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σύγχρονης Δημοσιογραφίας.

Από το οπισθόφυλλο:

«Ήρθα στην Ελλάδα το 1827, χωρίς καμία σύσταση, χωρίς υποστήριξη. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν ένας πραγματικός πύργος της Βαβέλ. Κανείς δε ρώταγε ποιοι είμαστε. Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε».

«Επόθουν να λυτρώσω την πατρίδα μου του ψόγου ότι ουδείς των υιών αυτής προσήλθεν εκουσίως αρωγός των εν Χριστώ αδελφών, και αψηφών την ύπαρξίν μου ενεπνεόμην υπό της ιδέας ότι θέλω αποθάνει υπέρ ενδόξου σκοπού». Νικολάι Ράικο

Πάτρα, Ιούνιος 1829: η πόλη χρειάζεται ικανά πρόσωπα να την ανοικοδομήσουν. Καποδιστριακές προσπάθειες και αντικαποδιστριακά συμφέροντα συγκρούονται. Σ' αυτές τις συνθήκες καταφθάνει ο ανιδιοτελής, αφιλοχρήματος και εργατικός ρώσοςφιλέλληνας Νικολάι Ράικο. Διορίστηκε ως πρώτος φρούραρχος των Πατρών και του Κάστρου του Ρίου, αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Καποδίστρια από τη δράση του και τη συνολική του παρουσία στο Ναύπλιο. Ο κυβερνήτης είχε βρει έναν πολύτιμο συνεργάτη.

Η ανά χείρας έκδοση ανασυσταίνει τα κρίσιμα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους ακολουθώντας τη διαδρομή του Ράικο. Χάρη στην αβίαστη προσέγγιση πηγών, εγγράφων και αλληλογραφίας συνιστά μια νέα ανάγνωση της ιστορίας της Πάτρας και της Ελλάδας αποκαλύπτοντας αφώτιστα έως τώρα στοιχεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture