Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 11/4 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΑΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 11/4 ΣΤ...

«Οι Τόποι είναι ήχοι», "Ερόικα" & "Πριμαρόλια"

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στις 21.00 στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων ξεκινά μία νέα ενότητα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης. Θα παρουσιαστούν επί σκηνής 3 λογοτεχνικά  κείμενα καταξιωμένων  συγγραφέων του 20ου αιώνα, που συνδέθηκαν με την Πάτρα:  «Οι Τόποι είναι ήχοι» του Γιάννη Ζουγανέλη, «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη και «Πριμαρόλια»  της Αθηνάς Κακούρη.

Τις 3 παραστάσεις υπογράφουν σκηνοθετικά, τρεις νέοι Πατρινοί σκηνοθέτες η Μάρια Φλωράτου, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και ο Φάνης Δίπλας.

Η έναρξη γίνεται με το «Οι Τόποι είναι ήχοι» σε σκηνοθεσία της Μάριας Φλωράτου που έχει προγραμματιστεί να παιχθεί στις 15 και 16 Μαρτίου στις 21:00, την Κυριακή 17/3 στις 19:00 και στη συνέχεια στις 21, 22, 23 Μαρτίου στις 21:00 & την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 19:00.

Με την αφορμή της έναρξης των παραστάσεων δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου όπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Σ. Τσακίρης ανέφερε πως οι εποχές αλλάζουν όπως και ο κόσμος. Το Θέατρο σαν ο πιο αρχαίος και αναλλοίωτος τόπος συναθροίσεων γίνεται ο ευαίσθητος δέκτης των αλλαγών και τις καταγράφει με τα μέσα του, ώστε να διατυπωθεί μέσα από καινούργιες φόρμες το «επερχόμενο». Ελπιδοφόρο ή ζοφερό. Κάθε καινούργιο στο Θέατρο είναι μια επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των «από σκηνής» με τους «από την πλατεία». Βαθιά μυστική σχέση που καταλήγει σε κραυγή.

Αυτήν την εποχή, της ένδειας των ανθρώπινων αξιών, της έκπτωσης της νοημοσύνης μπρος στη μαζική λογική των μηχανών και των μηχανισμών, τον ευτελισμό της παιδείας και της απαξίωσης κάθε ελπίδας για την ανατροπή αυτού του άδικου κόσμου το Θέατρο καλείται να βρει νέους τρόπους έκφρασης.

Ένα νέο Θέατρο που θ’ αφηγείται ξεχωριστές ανθρώπινες Ιστορίες και θα στοχεύει να διευρυνθεί σε έργο τέχνης μέσα από τη φαντασία των θεατών. Η θεατρική πράξη θα ολοκληρώνεται και θα συντελείται από τη συνέργεια και των δυο μερών με στόχο να γίνουν ένα.

Αυτό το Θέατρο δεν θα είναι «ψέμα», δεν θα είναι «σαν αληθινό», αλλά μια μοναδική εμπειρία συνύπαρξης. Για πρώτη έκφραση αυτού του εγχειρήματος επιλέξαμε το θέμα μας να είναι η ίδια μας η Πόλη, ο δικό μας περίγυρος, οι δικοί μας άνθρωποι. Αναθέσαμε λοιπόν τις τρεις παραστάσεις σε καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και δημιουργούν σ’ αυτήν την Πόλη.

Πλαισιώνουμε αυτές τις παραστάσεις με εκδηλώσεις που προέρχονται από άλλους χώρους έκφρασης, αλλά που επιδιώκουν την ίδια ελπιδοφόρα ανανέωση.

Όλη η Πάτρα μαζί μια κιβωτός πολιτισμού που ταξιδεύει για το μέλλον.

ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ  - ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΧΟΙ

Σκηνοθεσία: Μάρια Φλωράτου

Στο έργο  παρακολουθούμε την πορεία του τουμπίστα  Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό. Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου ήρθε ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στην περίοδο της αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας:

Οι τόποι διαμορφώνουν την ψυχή μας. Οι τόποι ενώνουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η Πάτρα του 1959, η πόλη που γνώρισε ο Γιάννης Ζουγανέλης διαφέρει σε πολλά από την Πάτρα του 2019. Αφηγούμαστε την ιστορία του διάσημου τουμπίστα 60 χρόνια μετά και αναζητούμε τα ίχνη μιας άλλης εποχής στην Πάτρα του σήμερα. Οι καιροί αλλάζουν, οι γειτονιές μεταμορφώνονται, αλλά το αποτύπωμα της ζωής που πέρασε, παραμένει στις ιστορίες των ανθρώπων...σαν απόηχος. Οι τόποι είναι ήχοι.

Η Μάρια Φλωράτου εκτός από την σκηνοθεσία έχει κάνει και την δραματουργική Επεξεργασία.

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Επιμέλεια Μουσικής: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος

Επιμέλεια Ήχου: Γαβριήλ Καμάρης

Κίνηση: Κατερίνα Τασσύ

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βίντεο: Κωνσταντίνος Σπανομαρίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς

*Στην παράσταση συμμετέχει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων και οι πολίτες της Πάτρας: Παναγιώτης   Αναστασόπουλος,  Χρύσα  Αναστασοπούλου, Χλόη Αντωνοπούλου, Άντυ Γάτσου, Χρύσα Γάτσου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Ηλίας Ηλιόπουλος, Νίκος Καλαντζής, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Αλεξία Μάγνη, Πέτια Πέτκοβα, Θεμιστοκλής Τακόπουλος , Ελευθερία Τσακίρη.

Το κείμενο «Όλα τούμπα» είναι του Κωνσταντίνου Μάγνη

Τα αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Ερνέστου Τσίλλερ με το Θεόφιλο Χάνσεν είναι ευγενική παραχώρηση της Μαριλένας Ζ. Κασσιμάτη από την  Αλληλογραφία Ερνέστου Τσίλλερ [Αθήνα] - Θεόφιλου Χάνσεν. Εκδ. ΜIET Αθήνα 2019. Στην ηχογράφηση της επιστολής του Ερνέστου Τσίλλερ ακούγεται η φωνή  του Νικόλα Χανακούλα.

*Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Κρατήσεις 2610273613 και www.ticketservices.gr

Γενική Είσοδος 8 ευρώ.

Θ’ ακολουθήσει η «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη, μία μουσική παράσταση για τα σημάδια που αφήνει το τσίμπημα της Άνοιξης, σε σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Τέσσερα κορίτσια που παίζουν τα αγόρια που παίζουν τους άντρες που παίζουν τους ήρωες. Μαζί τους ένας μουσικός χτίζει ζωντανά ηχητικά περιβάλλοντα με κιθάρες, πιάνο, πυκνωτικά μικρόφωνα και πολυφωνικές μελωδίες. Όλοι μαζί αφηγούνται μία από τις πιο κλασσικές ιστορίες της Ελληνικής λογοτεχνίας. Με εργαλεία τα σώματά τους, τις φωνές τους, τους στίχους και το λογοτεχνικό κείμενο ξεδιπλώνουν μια περιπέτεια εφηβείας σημαδεμένη από την ανησυχία του έρωτα και το δέος μπροστά στο θάνατο. Μαζί με τους ήρωες που υποδύονται, ανακαλύπτουν σιγά σιγά, την εθιστική δύναμη των αισθήσεων, την τρωτή αλήθεια του σώματος, τη σκληρή μαγεία της Άνοιξης.

Η «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη εκδόθηκε το 1938 και τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Αποτελεί έργο-σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας θέτοντας για πρώτη φορά τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στην  νεοελληνική λογοτεχνία και μπολιάζοντας την πεζογραφία με λυρισμό και ποίηση. Οι νεαροί ήρωες ισορροπούν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την αναπόφευκτη ενηλικίωση, προσπαθώντας να αναμετρηθούν με έννοιες πολύ σημαντικές και πολύ άγνωστες όπως ο ηρωισμός και ο ερωτισμός. Το έργο γράφτηκε στην Πάτρα και την «φωτογραφίζει» χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Μια παρέα αγοριών παίζει τους πυροσβέστες, δηλαδή τους ήρωες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζουν τυχαία ένα κορίτσι, τη Μόνικα, η οποία με τη αθώα θηλυκότητά της θα θέσει νέα ανεξερεύνητα ζητούμενα. Η ίδια γοητεύεται από τον Λοΐζο, τον αρχηγό της παρέας που δεν δείχνει πολύ ενδιαφέρον. Όμως ο Αλέκος, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, νιώθει για τη Μόνικα κάτι πρωτόγνωρο. Την ίδια στιγμή ένας αγαπημένος τους φίλος τραυματίζεται και κινδυνεύει. Μέσα σε περίπου ένα μήνα οι ζωές όλων θα αλλάξουν δραματικά ενώ μπαίνει η Άνοιξη.

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Στίχοι: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπάστας

Κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Ερμηνεύουν οι:

Πάολα Καλλιγά, Έφη Κιτσαντά, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Βιβή Φωτοπούλου.

Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά ο Διονύσης Μπάστας.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Κρατήσεις 2610273613 και www.ticketservices.gr

Γενική Είσοδος 8 ευρώ

Πρόγραμμα παραστάσεων:

26, 27, 28, 29 Μαρτίου στις 21:00

30 Μαρτίου στις 18:30 & 21:00

31 Μαρτίου στις 19:00

1η Απριλίου 2019 στις 21:00.

Η ενότητα «Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης» θ’ ολοκληρωθεί με το κείμενο «Πριμαρόλια» της βετεράνου Πατρινής συγγραφέως Αθηνάς Κακούρη.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Φάνη Δίπλα.

Φθίνων 19ος αι. -  Ανατέλλων 21ος αι. Η Πάτρα. Η Σταφίδα, το Εμπόριο της, η Μεγαλοαστική Κοινωνία της, η Κρίση.

Η πολυπολιτισμική Πάτρα με το βλέμμα προς την Ευρώπη και η ακραία φτώχεια. Το θέατρο Απόλλων, οι παραστάσεις όπερας, οι καλλιτεχνικές βραδιές στα μεγαλοαστικά σαλόνια και τα “νοικιασμένα” παιδιά, τα έκθετα μωρά, οι αγρότες-εργάτες της σταφίδας. Η σκληρή δουλειά στην κατάφυτη από αμπέλια Δυτική Ελλάδα και οι πολυτελείς χοροί. Οι δραστήριοι έμποροι και η τοκογλυφία. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα του 1893 και η χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2010.

Δραματουργία: Έλενα Αλεξανδράκη

Βοηθός Σκηνοθεσίας : Γεωργία Καλογεράτου

Εικαστικό Περιβάλλον: Θοδωρής Λιβαθινός

Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη.

Επί Σκηνής

Γιώργος Μάρκου, Λίνα Ζαχαροπούλου, Νικόλας Τσίχλας, Έλενα Αλεξανδράκη, Γεωργία Καλογεράτου και ο Φάνης Δίπλας.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Κρατήσεις 2610273613 και www.ticketservices.gr

Γενική Είσοδος 8 ευρώ.

Πρόγραμμα παραστάσειων:

4, 5 και 6  Απριλίου στις 21:00

7 Απριλίου  στις 19:00

8 , 9, 10 και 11 Απριλίου στις 21:00.

*Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήσαν εκτός του κ. Τσακίρη οι τρεις σκηνοθέτες Μάρια Φλωράτου, Τηλέμαχος Τσαρδάκας και Φάνης Δίπλας και ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς σε μία ακόμη συμμετοχή του σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture