Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Διατροφή πριν ή μετά τις γιορτές

Διατροφή πριν ή μετά τις γιορτές

Της Ηρούς Κόττικα - Κλινικής διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις γιορτές, στη διάρκεια των οποίων καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό και γλυκά. Τι μπορούμε να προσέξουμε στη διατροφή μας αυτή την περίοδο;

Είναι σωστή η επιλογή να κάνουμε δίαιτα πριν τις γιορτές και όχι μετά, γιατί πριν δεν υπάρχουν τόσα φαγητά και γλυκά στο σπίτι, δεν έχουμε χαλαρώσει τόσο. Καταρχάς, είναι περίοδος νηστείας, η οποία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού κι αυτό είναι βοηθητικό. Είναι ευκαιρία να φάμε ψάρι 2- 3 φορές την εβδομάδα. Καλό είναι να αποφεύγουμε το φαγητό απέξω και τα τηγανητά θαλασσινά. Για όσους δεν νηστεύουν μπορούν να βάλουν στη διατροφή τους το βράδυ γαλακτοκομικά . Π.χ. λίγο γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς. Μια σαλάτα με τόνο, ένα τοστ με τυρί. Επίσης ενδιάμεσα είναι πολύ βοηθητικό να τρώμε φρούτα (μπανάνες, μανταρίνια, φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού) και να μην καταναλώνουμε πολλά αρτοσκευάσματα. Είναι προτιμότερο, για να χάσουμε βάρος, να φάμε μια μπανάνα αντί για 2-3 κριτσίνια. Όσον αφορά το κρέας καλό είναι να αποφεύγουμε τα βαριά μαγειρευτά φαγητά κι ας κινηθούμε σε πιο άπαχα κρέατα, όπως είναι το κοτόπουλο. Για συνοδευτικό  ας επιλέξουμε μια φέτα ψωμί και σαλάτα ,αντί για πατάτες ή ρύζι. Ως προς την κατανάλωση γλυκού ας την περιορίσουμε στη μια φορά την εβδομάδα ή και καθόλου εφόσον θα φάμε περισσότερα γλυκά κατά την διάρκεια των εορτών.

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα απώλειας βάρους μέχρι και 2 κιλά σε 2 εβδομάδες (1400θερμίδες)

*** Αποτελεσματικό μόνο χωρίς γλυκά και τσιμπολόγημα!

Πρωινό

1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά (1.2%) με ½ φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά ολικής άλεσης

Ή

1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι

Δεκατιανό

1-2 φρούτα

Μεσημεριανό

180-200γρ (μαγειρεμένο) ψάρι / κοτόπουλο / άπαχη μπριζόλα / μπιφτέκια με 1 λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Σαλάτα ή 1 μπολ βραστά λαχανικά με 1 κουταλιά της σούπας λάδι

Απογευματινό

1-2 φρούτα

Βραδινό

Σαλάτα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 1 βραστό αυγό ή 1 μικρή κονσέρβα τόνος στο νερό ή 1 κουταλιά της σούπας cottage cheese ή 1 σουβλάκι κοτόπουλο

Ή

1 γιαούρτι 2% με 1 κοφτό κουταλάκι μέλι και 10 ανάλατα αμύγδαλα ή 2 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής άλεσης

 

Στη διάρκεια των γιορτών πώς μπορούμε να αποφύγουμε την πρόσληψη κιλών, χωρίς να στερηθούμε το εορταστικό μενού;

Καλό είναι στις γιορτές να μην νιώθουμε ότι είμαστε τιμωρία, είτε έχουμε κανονικό βάρος είτε είμαστε υπέρβαροι. Χρειάζεται να κατανοήσουμε όμως ότι στη διάρκεια των εορτών δε χρειάζεται να τρώμε επί δύο εβδομάδες συνεχόμενα. Τα γλυκά και τα φαγητά εξακολουθούν να έχουν θερμίδες, δεν κάνουν διακοπές. Μία κατεύθυνση είναι την ημέρα των ρεβεγιόν να μην μένουμε νηστικοί μέχρι το βράδυ, γιατί δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ούτε κατά προσέγγιση  εγκρατείς. Καλό είναι να έχουμε πάρει ένα κανονικό πρωινό, το μεσημέρι να φάμε μια σαλάτα , ή ένα τοστ,  ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς ή μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (λίγο φιλέτο κοτόπουλο ή τόνο, ή αυγό και σαλάτα), το απόγευμα ένα φρούτο, ώστε το βράδυ να γεμίσουμε μια φορά το πιάτο μας.

Αν δεν θέλουμε να ξεφύγουμε το βράδυ, μπορούμε να χωρίσουμε το πιάτο μας σε τρία μέρη. Το ένα να έχει μια ποσότητα κρέατος (πχ. γαλοπούλα, χοιρινό), το άλλο να έχει ορεκτικό (μια κρέπα, σουφλέ, τυρόπιτα ή γέμιση γαλοπούλας) και το άλλο ένα τρίτο να το γεμίσουμε με μια σαλάτα.

Από τα γλυκά καλό είναι να διαλέξουμε ένα και μπορούμε να πιούμε μέχρι και 2 ποτήρια αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και ανήμερα των εορτών.

Πόσα γλυκά  και πότε προτείνετε να φάει κάποιος την εορταστική περίοδο;

Είναι καλύτερα να φάμε το γλυκό τις πρωινές ώρες ώστε να δώσουμε περιθώριο στον οργανισμό μας να το μεταβολίσει Δηλαδή μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας ή ένα ποτήρι γάλα και να φάμε π.χ. ένα κουραμπιέ. Καλό είναι να φτιάξουμε γλυκά σε ποσότητα επαρκή για τις γιορτές και όχι πολύ παραπάνω και να φροντίσουμε τα γλυκά να μην είναι εύκολα προσβάσιμα. Είτε να είναι καλυμμένα , είτε να βρίσκονται σε ένα πιο απομονωμένο μέρος του σπιτιού. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα από τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιά είναι μια ρεαλιστική ποσότητα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά