Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ό,τι απέμεινε από την "Πολιτιστική"- Μπήκαμε πρώτη φορά στην αίθουσα Ντα Βίντσι και καταγράψαμε εικόνες ντροπής... Τα ίδια και στο Εργοστάσιο Τέχνης! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ό,τι απέμεινε από την "Πολιτιστική&...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Σκουπίδια, ποντίκια και μια τεράστια τρύπα εκεί που κάποτε ήταν το περίφημο γυάλινο πάτωμα - Πάρτυ κλοπών και λεηλασιών

Κάτι παραπάνω από απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε δύο από τις βασικές αίθουσες όπου «χτύπησε η καρδιά» της Πάτρας όταν η πόλη ήταν «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006». Αίθουσα Da Vinci και Εργοστάσιο Τέχνης - που φτιάχτηκαν για τις ανάγκες των εκδηλώσεων - αφού έλαμψαν για έναν χρόνο και κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, ακολουθώντας την μοίρα κι άλλων φιλόδοξων υποδομών της χώρας βιώνουν εδώ και χρόνια (12 συγκεκριμένα) μια παρατετατέμνη παρακμή.

Η ...θλιβερή κλήρονομιά της «Πολιτιστικής» βρίσκεται εκεί στην Ακτή Δυμαίων, γεμάτη σκουπίδια και ποντίκια, χωρίς τα πρωτοποριακά συστήματα κλιματισμού, χωρίς τους πανάκριβους τους εξοπλισμούς τους, βορά στην εγκατάλειψη, την λεηλασία και τους βανδαλισμούς.

Πάτρα: Ξαναζωντανεύει το «Εργοστάσιο Τέχνης» στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου – Δείτε πώς θα διαμορφωθεί

Γι αυτό το έγκλημα θα λογοδοτήσει κανείς;

Μπήκαμε στην αίθουσα Da vinci και το Εργοστάσιο Τέχνης

Σκοτάδι, βρωμιά, δυσωδία αλλά και μία απερίγραπτη λεηλασία είναι αυτά που διαπιστώσαμε μπαίνοντας σε αυτούς τους χώρους.

Με τον φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου και τη βοήθεια δύο ανθρώπων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (που ευχαριστούμε ιδιαίτερα) βρεθήκαμε αρχικά, ένα πρωί, έξω από την αίθουσα Da Vinci. Ακολούθησε το Εργοστάσιο Τέχνης.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Οι παραπάνω εικόνες της προσεγμένης τότε αίθουσας Da Vinci ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Σήμερα η εικόνα της είναι εντελώς διαφορετική. Τα περίφημα φωτιζόμενα γυάλινα πατώματα έχουν εξαφανιστεί. Τα συστήματα φωτισμού, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, τα πρωτοποριακά συστήματα κλιματισμού, τα πανάκριβα πατώματα... όλα έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση τους σκουπίδια και ... τρύπες να χάσκουν. που και που μια πεταμένη αφίσα (από την συναυλία του Έρος Ραματζότι) να θυμίζει άλλες εποχές.

Φτάνοντας έξω απότην αίθουσα Da Vinci συναντήσαμε δύο αστυνομικούς που μας ενημέρωσαν ότι το πιθανότερο είναι να βρούμε, μέσα στην άλλοτε λαμπερή αίθουσα, και μετανάστες που την χρησιμοποιούν ως καταφύγιο.

Μπαίνοντας, εκτός από την έντονη δυσωδία, βρεθήκαμε μπροστά σε βουνά από σκουπίδια σκορπισμένα σε ολόκληρη την αίθουσα.

Πράγματι σε λίγο αντιληφθήκαμε κάποιες παρουσίες που βρίσκονταν... ψηλά! Περίπου 20 μετανάστες κρύβονταν μέσα στο χώρο και έκαναν την εμφάνιση τους όταν μας αντιλήφθηκαν. Μας ρώτησαν για ποιο λόγο τραβούσαμε φωτογραφίες και έπειτα μας "άφησαν" να κάνουμε τη "δουλειά" μας.

Πάτρα: Παρέμβαση του εισαγγελέα για την κλοπή του κλιματισμού 400.000 ευρώ από το Εργοστάσιο Τέχνης - Έβαλαν γερανούς στο θέατρο για να το ...σηκώσουν

 

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο;

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος:

"Έκαναν πλιάτσικο και οδήγησαν τους χώρους σε αυτή την κατάσταση"

Την περίοδο της  «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» προστέθηκε στο χώρο Λαδόπουλου το κτίριο του Eργοστασίου Tέχνης και διαμορφώθηκε ένας χώρος για εκθέσεις - η αίθουσα Ντα Βίντσι- η οποία μετά από μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας εγκαταλείφθηκε.

Όσοι γνώριζαν για την υψηλή αξία των εξοπλισμών που διέθεταν έκαναν πλιάτσικο και τα οδήγησαν στην κατάσταση που είναι το συνολικό συγκρότημα... δηλαδή ένα κουφάρι.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, η αίθουσα Da Vinci θα ανακατασκευαστεί στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης του συνόλου των εγκαταστάσεων Λαδόπουλου.

Η χρήση του θα είναι μάλλον πολιτιστικού χαρακτήρα και θα υπαγορευτεί στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανάπλασης του βιομηχανοστασίου.

 

«Ο συνολικός χώρος έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για 30 χρόνια προκειμένου να αναπλαστεί με Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά στις Περιφέρειες.

Θα στεγαστεί αφ’ ενός το Διοικητήριο της Περιφέρειας και προτείνονται να γίνει το μουσικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ (που θα αξιοποιεί και το εργοστάσιο τέχνης το οποίο σε λίγο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί).

Επίσης προτείνεται να δημιουργηθεί studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, χώροι για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του Δήμου 3,000 τ.μ.

Ακόμα υπάρχει πρόταση να δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν.

Στο κτήριο του Λαδόπουλου υπάρχει χώρος διατηρητέος με μηχανήματα της χαρτοποιίας στον οποίο προτείνουμε να γίνει ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού αλλά και δημιουργία μουσείου εργασίας σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Μπορεί δηλαδή ο χώρος του Λαδόπουλου να γίνει κέντρο Διοίκησης – Πολιτισμού και να δηιουργηθεί μουσείο βιομηχανίας, εκθεσιακό κέντρο, χώρος μουσικής παιδείας» αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος.

 

Λυπηρή είναι η εικόνα σε ολόκληρο Εργοστάσιο Τέχνης

Από την είσοδο μέχρι τα καμαρίνια και τους αποθηκευτικούς χώρους. Τα πάντα είναι κατεστραμμένα και διαλυμένα. Κλιματιστικά, καλώδια και ό,τι πανάκριβος εξοπλισμός υπήρχε έχει κάνει… «φτερά».

Σπασμένες ντουλάπες, καθρέφτες και μπάνια στα καμαρίνια είναι μερικές από τις λυπηρές εικόνες που είδαμε.

 

Το ελπιδοφόρο είναι ότι, όπως ανέφερε στο tebest.gr ο κ.Πετρόπουλος, το εργοστάσιο τέχνης μετά από διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2015 θα ξαναμπεί σε λειτουργία.

Ξανά σε λειτουργία το Εργοστάσιο Τέχνης

«Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες πλήρους ανακατασκευής (εξ αρχής στατικά, αρχιτεκτονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, πυρασφάλεια), και ολοκληρώνεται η έγκριση χρηματοδότησης του με ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ».

Προς το παρόν η κατάσταση είναι αυτή που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

 

 

 

Να θυμίσουμε ότι την περίοδο που η Πάτρα ήταν  Πολιτιστική Πρωτεύουσα ανακαινίσθηκαν με χρήματα του Οργανισμού και χρησιμοποιήθηκαν εκτός από το Εργοστάσιο Τέχνης και την αίθουσα Da Vinci και άλλοι χώροι.

Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, το Πτωχοκομείο που λειτουργεί σήμερα ως χώρος διασκέδασης, το Κτήριο Μαραγκόπουλου είνααι κάποιοι από αυτούς.

 

Παλαιό Πτωχοκομείο

Παλαιό Πτωχοκομείο

Παλαιό Πτωχοκομείο

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Κτήριο Μαραγκόπουλου

Κτήριο Μαραγκόπουλου

Κτήριο Μαραγκόπουλου

Το Κτήριο του Οργανισμού Λιμένος που είχε χρησιμοποιηθεί τότε συνέχισε να λειτουργεί αρχικά ως χώρος υπηρεσιών και περιστασιακών εκθέσεων και τα τελευταία χρόνια ως ΚΕΠ του Δήμου Πατρέων.

Η Αγγλικανική Εκκλησία, το Σκαγιοπούλειο που φιλοξένησαν εκδηλώσεις και ανήκουν σε συλλόγους, χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και με αρκετές δυσκολίες.

Επίκεντρο, Αγορά, Λιθογραφείο, Παλαιά Λουτρά, Κάστρο Ρίου συνεχίζουν να λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χρησιμοποιήθηκαν επίσης το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», το Αρσάκειο αλλά και αρχαιολογικοί χώροι (Ρωμαϊκό Ωδείο, Κάστρο, Ελαιώνας).

 

Παλαιό Αρσάκειο

Παλαιό Αρσάκειο

Παλαιό Αρσάκειο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις