Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πανηγυρίζει η ενορία του Αγίου Νεκταρίου - Πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν τον λαοφιλή Άγιο

Πάτρα: Πανηγυρίζει η ενορία του Αγίου Νε...

Το δωμάτιο του στο Αρεταίειο νοσοκομείο στην Αθήνα παραμένει ανέπαφο

Η μνήμη ενός σύγχρονου αγίου της Ορθοδόξου εκκλησίας μας τιμάται στις 9 Νοεμβρίου, του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος το 1961, 41 χρόνια μετά την κοίμηση του.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο ομώνυμος ιερός ναός και ενορία που έχει συνδεθεί με τον νυν Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθο.

Ο φετινός λαμπρός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 8/11/2018 στις 18.00 με τον μέγα πανηγυρικός Αρχιερατικό Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας  και Θείου κηρύγματος.

Ακολουθεί 10.00 μ.μ - 1.00 π.μ., μικρά Ιερά Αγρυπνία κατά την οποία θα ψαλούν τα εγκώμια του Αγίου Νεκταρίου έμπροσθεν των Αγίων του Λειψάνων και την Παρασκευή 9/11 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος.

Έναρξη Καταβασιών : 7.30 π.μ

Το απόγευμα της Παρασκευής στις 17.30 θα γίνει ο εσπερινός, η ιερά παράκληση και κατόπιν η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων ανά την Ενορία.

Διαδρομή Λιτανείας : Αγ. Νεκταρίου - Μαυροβουνίου - Ωρωπού - Ελευσίνος - Ελ. Βενιζέλου - Παγγαίου - Ι. Ναός.

Ο Άγιος Νεκτάριος εισήχθη το έτος 1920 στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών όπου διεγνώσθη να πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Άγιος Νεκτάριος πέθανε. Αξίζει να σημειωθεί πως το δωμάτιο στο οποίο εκοιμήθη, έχει σήμερα μετατραπεί σε μικρό ναό στο δεύτερο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου, με το κρεβάτι του να έχει παραμείνει ανέπαφο, στρωμένο με κουβέρτα και καθαρό.

Το δωμάτιο που πάντα επισκέπτονται ασθενείς και επισκέπτες του Νοσοκομείου Αρεταίειο απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής, πλησίον του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, κοσμείται από εικόνες του Αγίου Νεκταρίου και τάματα πιστών για ανάρρωση των συγγενών τους που νοσηλεύονται στην κλινική.

Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος και πράγματι σήμερα είναι εξαιρετικά λαοφιλής και εδώ στην Πάτρα.

Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι που νοσηλευόταν ο Άγιος ήταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει. Όταν όμως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του, λέγεται πως με θαυμαστό τρόπο,  θεραπεύτηκε. Κατά τη μεταφορά του ο Άγιος Νεκτάριος, λέει η παράδοση πως δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο.

Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο που σίγουρα συνέτεινε καθοριστικά στην απόφαση αγιοκατάταξης του, είναι ότι το λείψανο του παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια. Η φήμη αυτή μάλιστα έδωσε ελπίδα στο λαό, ειδικά σε μια περίοδο όπως του μεσοπολέμου όπου η Ελληνική κοινωνία είχε βιώσει την τεράστια πληγή της Μικρασιατικής καταστροφής. Το λείψανό του πρώτη φορά εξετάφη 3 έτη μετά την κοίμησή του και αυτό που συνέβη κλόνισε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα.

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης είχε γεννηθεί την 1η Οκτωβρίου 1846 και εκοιμήθη στις 9 Νοεμβρίου 1920. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς και υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, μες σπουδαίο έργο στη Ριζάρειο σχολή.

Ο Άγιος Νεκτάριος παραιτήθηκε από διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής το 1908 για λόγους υγείας και γήρατος και εγκαταστάθηκε κατόπιν στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στην Αίγινα. Μετά την κοίμησή του ετάφη εκεί, κάτω από την σκιά ενός πεύκου που μάλιστα είχε φυτέψει ο ίδιος (το δέντρο υπάρχει μέχρι σήμερα).

Καθημερινά, δεκάδες πιστοί προσέρχονται στον τάφο του και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν ακούσει τον Θαυματουργό Άγιο, να μετακινεί ή και να χτυπάει από μέσα με τη Ράβδο του, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη ζωντανή, θαυματουργή παρουσία του ανάμεσά μας.

Η εικόνα του Αγίου Νεκταρίου που ετέθη για προσκύνημα στο ναό Παντανάσσης Πατρών.

Η εικόνα του Αγίου Νεκταρίου που ετέθη γ...

Η εικόνα του Αγίου Νεκταρίου που ετέθη για προσκύνημα στο ναό Παντανάσσης Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις