Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών που έφτιαξε τεστ ανίχνευσης για τα ποτά...μπόμπες!

Ραφαήλ Κουρμουλάκης: Ο απόφοιτος του Παν...

Το βίωμα που έγινε ...ιδέα

Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης είναι η απόδειξη του ανθρώπου που το πάθημά του το μετουσίωσε σε …μάθημα κι όχι μόνο. Στάθηκε αφορμή για να αναπτύξει μια πατέντα που στόχο έχει να μας… «σώσει» από τα ποτά μπόμπες!

Ο Ραφαήλ πέρασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πάτρας το 2009, την εποχή της έναρξης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Με το που φθάνει στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα είχε την πρώτη του αρνητική εμπειρία με αλκοόλ. Πήγε σε ένα κλάμπ παρήγγειλε βότκα και μόλις ήπιε το μισό ποτήρι ζαλίστηκε. Ξύπνησε το επόμενο πρωί με θολή όραση και ίλιγγο. Περίμενε να συνέλθει αλλά μετά από τέσσερις ημέρες τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι επειδή είχε πιει λίγο είχε υποστεί δηλητηρίαση. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η τύφλωση αφού τα νοθευμένα ποτά προσβάλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν υπάρχει καν αντίδοτο στα περισσότερα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας που εισάγει σπάνια φάρμακα, το 2016 είχαμε εισαγάγει μόλις 4 δόσεις από το αντίδοτο, που λέγεται Antizol. Είναι μονοπώλιο και κοστίζει 60 ευρώ η δόση».

Από τότε σκέφτηκε μήπως πετούσε μέσα στο ποτό του ένα κουτάκι αντιοξειδωτικό. Αν άφριζε δεν θα το έπινε…

Αν το δοκίμαζε αυτό σε κάθε μπαρ που θα επισκεπτόταν θα τον περνούσαν για… τρελό κι έτσι αποφάσισε μετά από πάρα πολλές δοκιμές, μοντέλα στον υπολογιστή και εργαστηριακά πειράματα να βρει μια ουσία που να αντιδρά με ελάχιστες σταγόνες ποτού.

Έτσι επελέγησαν τα άλατα του χρωμίου.

Η δεύτερη αρνητική εμπειρία με το αλκοόλ ήρθε πάλι σε μπαρ της Πάτρας το 2011. Τότε έφθασε μέχρι το λιποθυμικό επεισόδιο εξαιτίας νοθευμένου αλκοόλ.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση ο Ραφαήλ αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη σχολή του και επέστρεψε για να αποφοιτήσει το 2016. Όταν πήρε το πτυχίο του κατέληξε και στην πρώτη πειραματική πατέντα για το τεστ cleardrink.

Ο 27χρονος πλέον χημικός μηχανικός μπορεί να περηφανεύεται για τη δημιουργία ενός τεστ για τα ποτά «μπόμπες». Κρίνει με λίγες σταγόνες από το δείγμα εάν είναι νοθευμένο ή καθαρό.

 

*Βίντεο από neakriti.gr

Μάλιστα διεθνής προέρευνα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) δείχνει ότι είναι το μόνο τεστ στον κόσμο».

Ο νεαρός εφευρέτης βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης επενδυτή, για να μπορέσει να παρασκευάσει το τεστ βιομηχανικά και να πωλείται στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι χιλιάδες πότες θα ωφεληθούν, αποφεύγοντας τις παρενέργειες της μεθανόλης, που είναι πολύ πιο επώδυνες από ένα απλό hangover και ενίοτε μη αναστρέψιμες.

Αποφασισμένος να μη μεταναστεύσει αλλά να μείνει στην Ελλάδα, σήμερα εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία ως χημικός.

Παράλληλα κυνηγά το όνειρό του να κάνει πραγματικότητα την πρώτη βιομηχανική μονάδα μαζικής παραγωγής του τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις