Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Σκάφη αναποδογυρισμένα και κόσμο να φωνάζει - Γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους" - Κλειστή ακόμα η παραλία του Ναυαγίου -ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

"Σκάφη αναποδογυρισμένα και κόσμο ν...

Επτά οι τραυματίες

Τον τρόμο που έζησαν τη στιγμή της κατολίσθησης στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου Ζακύνθου περιγράφουν τουρίστες που τραυματίστηκαν ελαφρά και ευτυχώς έλαβαν αμέσως εξιτήριο. Στο μεταξύ στην παραλία την ώρα της κατολίσθησης ήταν και Πατρινός, σύμφωνα με την εφημερίδα Γνώμη. Στο νησί  και σήμερα παραμένει ομάδα δέκα ατόμων από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, η οποία μετέβη με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ενώ  τον συντονισμό της πυροσβεστικής είχε ο Συνοντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νοτιοδυτικής Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος.

Το «Ναυάγιο» θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Η παραλία είναι αποκλεισμένη όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος,

«Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε, σημειώνοντας πως αναμένονται γεωλόγοι στο νησί και εκείνοι θα κρίνουν πότε θα είναι ξανά προσβάσιμη.

Απαγόρευση προσέγγισης - αγκυροβολίας πλωτών μέσων στον Όρμο Ναυάγιο Ζακύνθου ανακοίνωσε το λιμεναρχείο

Από μακρινή απόσταση θα μπορούν, να δουν την όμορφη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, οι χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, μετά την απόφαση του λιμενάρχη Ζακύνθου, Νικόλαου Κοκκάλα για απαγόρευση προσέγγισης - αγκυροβολίας πλωτών μέσων.

Η απόφαση αυτή, ήρθε μια ημέρα μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου και τον τραυματισμό συνολικά επτά ατόμων. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου αναφέρει ότι «απαγορεύεται η προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στον Όρμο Ναυαγίου Ζακύνθου. Την προσωρινή αναστολή ισχύος της Αριθ. Πρωτ: 2131.13/1189/16/18-05-2016 Απόφασης της Υπηρεσίας μας (ΦΕΚ Β΄ 1814/21-06/2016). Η παρούσα ισχύει από εκδόσεως μέχρι νεωτέρας».

 

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

ΔΕΙΤΕ ΝΕΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ, όταν κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της πλαγιάς, στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Για το γεωλογικό φαινόμενο εξήγηση έδωσε ο καθηγητής και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που υπάρχει, αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και σε άλλες διάσημες παραλίες του Ιονίου.

Καθηγητής Λέκκας: Επικίνδυνες κι άλλες παραλίες στο Ιόνιο- Γιατί έγινε η κατολίσθηση στο Ναυάγιο


Ζάκυνθος: Τρεις τραυματίες από την πτώση βράχων στο Ναυάγιο - «Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι» λέει ο Λιμενάρχης - ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ

Επτά συνολικά είναι οι τραυματίες που οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την πυροσβεστική, στο σημείο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες από την τοπική υπηρεσία προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, καθώς και άλλοι δέκα από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα-ελληνική ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το λιμενικό, μετά την κατολίσθηση έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας, από την λιμενική αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Όσον αφορά τους τραυματίες, επτά συνολικά οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο.

Οι μαρτυρίες,

(στην Ημέρα)

 

Το λιμάνι της Ζακύνθου, με φόντο το φωτισμένο, λόγω της εορτής της Υψώσεως του Σταυρού, καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου επέλεξαν οι δυο από τους τρεις τραυματισμένους από την κατάρρευση βράχων στο ναυάγιο, τουρίστες που λίγο πριν το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Ζακύνθου.

«Φτάσαμε γύρω στις 10.30πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15′ επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα. Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενω δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα να σκάει πάνω στη δικιά μας. Σε αυτή ήταν η οικογένεια των 4 Τσέχων με τη γυναίκα να είναι αιμόφυρτη και να ζητούν βοήθεια. Τους πήραμε μαζί μας στο πόρτο Βρόμη και από εκεί πήγαμε όλοι στο νοσοκομείο. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας», μάς δήλωσε ο ένας από αυτούς, Αυστραλο-Κύπριος Χαράλαμπος Ευριπίδης που παραθέριζε στη Ζάκυνθο.

Κοντά τους και ο Σπύρος Κάνδηλας, καπετάνιος πλοιάριου που επισκέπτεται το ναυάγιο και  εξομολογήθηκε: «Έπεφτα κομμάτια βράχων σε τρια στάδια με το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς να προκαλεί έντονο κυματισμό με αποτέλεσμα να αναποδογυριστούν δυο βάρκες και να τραυματισμού τουρίστες. Είδαμε στη θάλασσα την οικογένεια και την ανασύραμε, τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν σκιά. Γινόταν πανικός, ήταν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Να βλέπεις σκάφη αναποδογυρισμένα, μεγάλη θαλασσοταραχή και κόσμο να φωνάζει. Ο ένας αναζητούσε τον άλλο, γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους, πρωτόγνωρα πράγματα».

Μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για  επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων 7 παραλίων των Επτανήσων, κάνοντας λόγο για περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται».

 

Η πλήρης δήλωση Λέκκα για την κατολίσθηση

Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους. Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων - καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών.

 

πηγές:  ΑΠΕ - ΜΠΕ, lifo.gr imerazante.gr

φωτο eurokinissi

 

«Όσο ζω δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» τόνισε από την πλευρά του, στην ίδια εκπομπή, ο δήμαρχος της Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς. Το νησί έχει κι άλλες πιο ωραίες παραλίες τόνισε όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως το Ναυάγιο δεν είναι προσβάσιμο στους πολίτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις