Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Γαύρος… Ω - Μέγας!

Γαύρος… Ω - Μέγας!

Από την Ανδριάνα Φοή

Και όπως έψαχνα να ενημερωθώ για τις διατροφικές αξίες του γαύρου…έπεσα πάνω και στον Ολυμπιακό! Αυτές οι συνταγές όμως είναι….Εθνική Ελλάδος!!

Επειδή διανύουμε την καλύτερη περίοδο για να φάμε φρέσκο ντόπιο γαύρο σας προτείνω δύο συνταγές πέρα από τις καθιερωμένες για να απολαύσετε όλη την φρεσκάδα της θάλασσας στο πιάτο σας.

Ο γαύρος, ανήκει στα ψάρια που αλιεύονται πολύ  στις χώρες της Μεσογείου και τον βρίσκουμε σε όλες τις κουζίνες της, γι’ αυτό και οι δικές μου οι συνταγές έχουν επιρροή από την Νότια Γαλλία, αλλά και την Ιταλία.

Συγκριτικά με άλλα ψάρια είναι οικονομικά πιο προσιτό, προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Φυσικά, όπως και τα περισσότερα ψάρια, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και είναι ένα ψάρι το οποίο δεν μολύνεται με βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, λόγω του χρόνου ζωής του και της θέσης του στην τροφική αλυσίδα που δεν ευνοούν τη συσσώρευση τους.

Ο συνδυασμός ψαριού με σταφίδες συναντάται συχνά στην Νότια Γαλλία, αλλά και στην Πορτογαλία όπου ο μπακαλιάρος με σταφίδες είναι ένα από τα εμβληματικά τους πιάτα.

ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΓΑΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΠΕΣΤΟ

Χρόνος Προετοιμασίας : 30’-  Χρόνος Ψησίματος 12’

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

  • 1 φύλλο ζύμης σφολιάτας
  • 12 γαύροι μαρινάτοι (μέτριοι προς μεγάλοι)
  • 3 κ.σ. σπιτικό φρέσκο πέστο
  • 2 κ.σ  μαύρη σταφίδα κορινθιακή
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού
  • Αλάτι αλυκής
  • Ξύδι από κρασί πολύ καλής ποιότητας
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τους γαύρους από τα εντόσθια , το κεφάλι και το κεντρικό κοκαλάκι ή ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να τον καθαρίσει.

Βάζουμε τους γαύρους σε ένα μπολ, τους πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι αλυκής και ρίχνουμε το ξύδι, φροντίζοντας να τους καλύπτει εντελώς. Τους αφήνουμε περίπου για 30’ να μαριναριστούν.

Απλώνουμε το φύλλο μας σε ένα αντικολητικό χαρτί. Κόβουμε με το κουπ-πατ έξι δισκάκια περίπου έξι εκατοστών.

Σε κάθε πιτάκι αλείφουμε από ½ κουταλάκι πέστο.

Αφού ξεπλύνουμε καλά, με εμφιαλωμένο νερό κατά προτίμηση, τους γαύρους βάζουμε από δύο  σε κάθε πιτάκι ραντίζοντάς τους με λίγο ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε τα πιτάκια μας με μερικές σταφίδες, ψιλές ροδελίτσες πιπεριάς, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα λεμονιού.

Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με λίγο νερό.

Κλείνουμε τα πιτάκια μας και τα αλείφουμε με το αυγό και το νερό.

Ψήνουμε τα πιτάκια μας στους 180oC  στον αέρα, περίπου για 12’.

 

Για το σερβίρισμα

Για να πετύχουμε ένα εντυπωσιακό σερβίρισμα, μπορούμε να προμηθευτούμε κουτάκια κονσέρβας, να απλώσουμε μέσα 2-3 πιτάκια και να συνοδεύσουμε με φέτες λεμονιού, ντομάτα και πράσινες πιπεριές.

 

Tips

Βάζοντας τους γαύρους στο αλάτι και στο ξύδι, τους ψήνουμε και τους μαρινάρουμε ταυτόχρονα και επειδή θα ψηθούν και στον φούρνο δεν χρειάζεται να μαριναριστούν όπως όταν τους τρώμε τελείως ωμούς.

Εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο γαύρο μαρινάτο πολύ καλής ποιότητας.

Η οινική μου πρόταση:

Έχοντας ένα πιάτο που συνδυάζει την γλύκα της σταφίδας αλλά και  το ξινό-αλμυρό του γαύρου  με το ελαιόλαδο του πέστο, σας προτείνω έναν τολμηρό συνδυασμό από μια ποικιλία με γερμανική καταγωγή  σε υπέροχη ελληνική εκδοχή,  Gewürztraminer στα Ελληνικά δηλαδή, Γκεβούρτστ-τραμίνερ (στο περίπου..)

Περιοχή: Πελ/νησος, Π.Γ.Ε. Αρκαδία

Ποικιλία: Gewürztraminer

Από το κτήμα Τσελεπού μία ποικιλία σπάνια οινοποιήσιμη στην Ελλάδα, ένα μονοποικιλιακό Gewürztraminer, από τον ημιορεινό ιδιόκτητο αμπελώνα στην περιοχή Μελισσόπετρα με σχιστολιθικά εδάφη και εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις ανά στρέμμα.

Με χρώμα λαμπερό λεμονοπράσινο και μεθυστικά αρώματα φρούτων και λουλουδιών, όπως  τριαντάφυλλο, γκρέιπφρουτ, αλλά και τροπικών φρούτων όπως γλυκό ανανά και τζίντζερ. Στο στόμα νιώθουμε μεγάλη φρεσκάδα λόγω οξύτητας και μία ευχάριστη με διάρκεια επίγευση.

*Οι φωτογραφίες των κρασιών προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των οινοποιείων που αναφέρονται.

ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΕΒΙΘΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας : 15’

 

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

  • 12 γαύροι μαρινάτοι (μέτριοι προς μεγάλοι)
  • 3 αγγουράκια μικρά βιολογικά κομμένα σε κύβους
  • 9 ντοματάκια πομοντόρο κομμένα στα τέσσερα
  • 200 γρ. ρεβίθια βρασμένα
  • 150 γρ. τυρί κατσικίσιο σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 10 ανθούς κάπαρης
  • Αλάτι αλυκής
  • 2 αραβικές πίτες ψημένες
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τους γαύρους από κεντρικό κοκαλάκι.

Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους ή ροδέλες τα λαχανικά.

Ξεπλένουμε την κάπαρη από την αλμύρα. Ψήνουμε στον φούρνο τις αραβικές πίτες και κατόπιν τις κόβουμε σε κομματάκια.

Σε μια σαλατιέρα προσθέτουμε όλα τα υλικά, μαζί με το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε 10’ στο ψυγείο να ομογενοποιηθούν.

 

Για το σερβίρισμα

Πασπαλίζουμε την σαλάτα μας με το τυρί και τοποθετούμε επάνω τους γαύρους.

 

Tips

Μπορεί η σαλάτα αυτή να γίνει με σαρδέλα αντί με γαύρο, η οποία ταιριάζει πολύ ωραία με φασόλια χάντρες που είναι τώρα και η εποχή τους.

Η οινική μου πρόταση:

Γαύρος και ρετσίνα ήταν το ζευγαράκι πάνω στα καλοκαιρινά τραπέζια των γονιών μου. Η ρετσίνα παράγεται στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, ο αναφερόμενος ως «ρητηνίτης οίνος».

Η ποιοτική ρετσίνα έχει το χαρακτηριστικό άρωμα του πεύκου σε αρμονία όμως με τα αρώματα του σταφυλιού.

Περιοχή: Μακεδονία/Θεσσαλονίκη

Οίνος : Ονομασία κατά παράδοση

Ποικιλία: Ασύρτικο

Μία από τις εκλεκτές ρετσίνες νέας γενιάς του τόπου μας είναι «Το δάκρυ του πεύκου» από την ποικιλία Ασύρτικο της οινοποιίας Κεχρή, από την Βόρεια Ελλάδα. Ένα κρασί πολυβραβευμένο σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, που μαζί με άλλα άλλαξε την κακή εικόνα της ρετσίνας που υπήρχε.

Στα αρώματα κυριαρχούν τα λεμονάκια, η γεύση έχει μία μεταλλική χροιά από το Ασύρτικο, η οξύτητα είναι έντονη και στο στόμα μας μένει για αρκετή ώρα το πικάντικο της γεύσης.

Θα ταιριάξει αρμονικά με την έντονη λεμονάτη και γήινη γεύση της σαλάτας από τον γαύρο και τα όσπρια.

Τσιν –Τσιν!

 

*Οι φωτογραφίες των κρασιών προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των οινοποιείων που αναφέρονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life