Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χωρίς πυροφυλάκειο και με τρία οχήματα εκτός η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας

Χωρίς πυροφυλάκειο και με τρία οχήματα ε...

Ηλεία


Με προβλήματα ξεκινά για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας η νέα αντιπυρική περίοδος ανήμερα την Πρωτομαγιά, που θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Δυστυχώς οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν στις τοπικές κοινότητες Περιστερίου και Γερακίου τον Αύγουστο του 2017, εκτός από τις καμένες εκτάσεις που άφησαν πίσω τους προκάλεσαν επιπλέον πονοκέφαλο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας με την καταστροφή του πυροφυλακείου στην περιοχή ‘Αετοφωλιά’ Περιστερίου.

Εν αναμονή

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας επιπυραγός Κωνσταντίνος Χριπάτσιος, επισημαίνει ότι η καταστροφή του πυροφυλακείου είναι απώλεια και δημιουργεί προβλήματα κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Αν και έχουν γίνει προσπάθειες σε όλες τις κατευθύνσεις για την αποκατάστασή του, το κόστος προς το παρόν στέκεται εμπόδιο και αυτή την στιγμή στην περιοχή υπάρχει μία πρόχειρη κατασκευή η οποία σαφώς και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πυροφύλακα που θα βρίσκεται στο σημείο για να εποπτεύει μία μεγάλη περιοχή.

Η Δασική Υπηρεσία δεν διαθέτει το προβλεπόμενο κονδύλι για την αποκατάσταση και έχει γίνει προσπάθεια για την μεταφορά μίας προκάτ κατασκευής από την περιοχή της Καλαμπάκας. Ο διοικητής της Π.Υ. έχει απευθυνθεί και στον δήμο Ήλιδας για το θέμα, ωστόσο αφενός ο δήμος δεν μπορεί να το φτιάξει γιατί δεν είναι ιδιοκτησία του, αφετέρου αναζητεί λύση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Με βλάβες

Σε ότι αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας έχει στο δυναμικό της 12 οχήματα, εκ των οποίων το ένα είναι σε διαδικασία διαγραφής λόγω αχρηστίας, ενώ τρία υδροφόρα οχήματα αυτή την στιγμή είναι ανενεργά λόγω βλαβών. Τα δύο εξ αυτών βρίσκονται στο συνεργείο. Το ένα εξ αυτών αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη Παρασκευή και η επισκευή του δεύτερου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Στο τρίτο υπάρχει πρόβλημα με την αντλία και αναμένεται να αντικατασταθεί επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα οχήματα είναι παλιά και διαρκώς παρουσιάζουν βλάβες και είναι αξιοσημείωτο ότι δύο οχήματα έχουν ηλικία 39 ετών!

«Τα οχήματα είναι παλιά και παρουσιάζουν βλάβες τακτικά, τις οποίες και επισκευάζουμε. Αναμένουμε βέβαια να μας παραχωρηθεί και ένα όχημα από τον δήμο Ήλιδας για την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως γίνεται κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ. Χριπάτσιος.

 

Έρχονται οι εποχικοί

Καλύτερα είναι τα πράγματα στο ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας καθώς ο αριθμός μαζί με τους εποχικούς για την αντιπυρική περίοδο θα ανέλθει στα 61 άτομα. Ελλειμματικό το νούμερο, αλλά σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η πρόσληψη των έξι εποχικών πυροσβεστών, καθώς την περασμένη Τρίτη  εγκρίθηκε το νομοθετικό πλαίσιο επαναπρόσληψής τους για τα επόμενα δύο χρόνια, και πιο συγκεκριμένα για έξι μήνες σε κάθε αντιπυρική περίοδο, και απομένει η έκδοση της σχετικής Διαταγής για να αναλάβουν υπηρεσία.

Στα θετικά είναι ότι εκδόθηκε η σχετική απόφαση που αφορά στην νυχτερινή απασχόληση και στην απασχόληση για Κυριακές και αργίες, καθώς και στην κάλυψη για τα εκτός έδρας για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και έτσι θα μπορούν να απασχοληθούν κανονικά όλες τις ώρες κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν και ο νόμος το επιτρέπει οι περισσότεροι πυροσβέστες κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου δεν κάνουν χρήση των καλοκαιρινών αδειών τους, καθώς αντιλαμβάνονται τις ελλείψεις και τις δυσκολίες με τις δασικές πυρκαγιές, οπότε παραμένουν για να προσφέρουν στην υπηρεσία και λαμβάνουν αργότερα τις άδειές τους.

 

πηγή:  patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις