Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα μας το υποψήφιο για 4 Όσκαρ «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή»

Ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα μας το υπο...

Η Mary J. Blige είναι υποψήφια για το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου και καλύτερου τραγουδιού

Βγήκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 στους Αθηναικούς κινηματογράφους από την εταιρεία  Feelgood, το υποψήφιο για 4 βραβεία Όσκαρ κοινωνικοδραματικό φιλμ «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή» που είχε πρωτοξεχωρίσει στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα τον Γενάρη του 2017 ενώ κατόπιν παίχθηκε στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Λονδίνου αλλά και της Νέας Υόρκης.

Στην 90η απονομή των Όσκαρ το «Mudbound» διεκδικεί τα βραβεία του καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου και τραγουδιού για το «Mighty river» (έχει διπλή υποψηφιότητα η τραγουδίστρια και ηθοποιός Mary J. Blige που είναι αγνώριστη στην ταινία), της φωτογραφίας (η Rachel Morrison έγινε η 1η γυναίκα στην ιστορία των Όσκαρ που προτείνεται για το βραβείο στην συγκεκριμένη κατηγορία) και του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (Virgil Williams και Dee Rees).

Η σκηνοθέτιδα Dee Rees (Pariah) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα της Hillary Jordan και ζωντανεύει μία βαθιά ανθρώπινη, σκληρή αλλά και αναπάντεχα τρυφερή, συγκλονιστική ιστορία με πρωταγωνιστές τους Jason Clarke (Zero Dark Thirty), Carey Mulligan (An Education), Garrett Hedlund (Tron: Legacy), Rob Morgan (Stranger Things), Mary J. Blige και Jason Mitchell (Contraband).

Δύο οικογένειες στον αγροτικό Αμερικάνικο Νότο, οι λευκοί ιδιοκτήτες γης και οι μαύροι αγρότες που την καλλιεργούν, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της επικής, ανθρώπινης, ταινίας για όλα όσα χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους. Οι δυνατές ερμηνείες και η καλοδουλεμένη αφήγηση ρίχνουν φως σε μία σκοτεινή περίοδο του Αμερικάνικου Νότου που μαστιζόταν από τις φυλετικές διακρίσεις αλλά και τις συνέπειες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, όπως αποτυπώνονται σε όσους επιβίωσαν και επέστρεψαν.

To «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή» είναι μία παραγωγή της πλατφόρμας του Netflix και οι 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ αποτέλεσαν μία ευχάριστη έκπληξη. H ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρίου 2017.

Σύνοψη:

Η οικογένεια McAllan έχει μόλις αφήσει την ήρεμη, πολιτισμένη ατμόσφαιρα του Μέμφις και βρίσκεται εντελώς απροετοίμαστη απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις της αγροτικής ζωής στο δέλτα του Μισισιπή. Παρά τα μεγαλεπήβολα όνειρα του Henry McAllan (Jason Clarke), η γυναίκα του Laura (Carey Mulligan) παλεύει να διατηρήσει την πίστη της στο μάταιο εγχείρημα του συζύγου της και να μεγαλώσει τις δύο κόρες της. Εντωμεταξύ, ο Hap και η Florence Jackson (Rob Morgan, Mary J. Blige), οι μαύροι μισθωτοί καλλιεργητές που έχουν δουλέψει τη γη για χρόνια, παλεύουν να πετύχουν το δικό τους μικρό όνειρο παρά τους αμείλικτους κοινωνικούς περιορισμούς.

Ο πόλεμος ανατρέπει τα σχέδια των δύο οικογενειών με την επιστροφή των αγαπημένων τους, του Jamie McAllan (Garrett Hedlund) και του Ronsel Jackson (Jason Mitchell), οι οποίοι αναπτύσσουν  μία δυνατή φιλία που προκαλεί την κοινωνία στην οποία ζουν.

Διάρκεια: 134 λεπτά.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το Mudbound έχει να κάνει με την κοινωνική τάξη, τη φιλία και τον ατελείωτο αγώνα ενάντια στη γη. Παρ’ όλο που είναι τοποθετημένο στον μεταπολεμικό νότο, το προσέγγισα σαν μια πρωτοποριακή ιστορία και σκηνοθέτησα την αφήγηση σαν γουέστερν. Οι χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με ένα τοπίο που μοιάζει προσωποποιημένο, καθώς η λάσπη, ο ήλιος, η βροχή τους ανταγωνίζονται συνεχώς.

Όπως οι συζητήσεις για φυλετικά ζητήματα και θέματα ανισότητας σε αυτή τη χώρα, έτσι και η οικογένεια McAllan και η οικογένεια Jackson μοιάζουν βαλτωμένες στις προκαταλήψεις και στη μισαλλόδοξη ιεραρχική δομή που τους επιβάλλει η Αμερική. Για κάθε μικρή πρόοδο που σημειώνει κάποιος χαρακτήρας καθώς προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο, υπάρχει μια μεγαλύτερη ανατροπή που τους βυθίζει στην αμφιβολία και τον αγώνα.

Η ταινία έχει να κάνει με το να μην μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου, με το πώς η οικογένεια, χωρίς να το υποπτεύεται, μπορεί να σε πνίξει. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι πολίτης, μιας χώρας, ενός μέρους και της ίδιας της γης. - Dee Rees.

*Ενδεχομένως το αξιόλογο αυτό φιλμ που έχει επαινεθεί από τους κριτικούς να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture