Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης - Δείτε LIVE

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη...

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα

 

Επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρέπει όμως για να χτίσουμε σταθερές γέφυρες να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Διαφορές υπήρχαν πάντα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας τόνισε ο πρωθιυπουργός.

Έχει όμως σημασία πέρα από τις διαφορές, να βρούμε συγκλίσεις και να τις διατυπώνουμε τις διαφορές χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη, είπε ο κ Τσίπρας.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έχει  ο Τούρκος Πρόεδρος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

 

"Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

"Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενσχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά".

ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη μειονότητα της Δ. Θράκης.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολ., ενώ στη Δυτική Θράκη το ποσό είναι γύρω στα 2.200 δολ. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη "τουρκική" να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάνης) εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας και το εξής: «Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει και αναφορά στη λέξη "τουρκική", αυτό αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου».

Όσον αφορά τη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου».

«Στη Δυτική Θράκη όμως», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σ' αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης».

 

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενθυμήθηκε την ιστορική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση Ελευθέριου Βενιζέλου -Κεμάλ Ατατούρκ -Ισμέτ Ινονού. Και, «έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας που δεν είναι άλλη από τη Συνθήκη της Λωζάνης», εξήγησε σχετικά.

«Αυτή είναι η βάση», εξειδίκευσε, που μπορεί και πρέπει να στηρίζει τη φιλία των δύο λαών και τη σχέση των δύο χωρών στο μέλλον. «Αυτή η Συνθήκη είναι για την Ελλάδα αδιαπραγμάτευτη», επίσης «δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου. «Ισχύει ως έχει, δεν αφήνει περιθώρια για "γκρίζες ζώνες", ρυθμίζει τα θέματα με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά», ανέφερε ακόμη.

 

 

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Νωρίτερα, στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στην πλατεία Συντάγματος κατευθείαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, αναφέροντας τα εξής: «Καλωσήλθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος είχε χειραψία με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είχε χειραψία με τα μέλη της αποστολής της κυβέρνησης της Τουρκίας που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στο Σύνταγμα έφτασε ο Ερντογάν για να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Τον υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας

 

Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα έδειξε στον Τούρκο Πρόεδρο την κόκκινη γραβάτα που φορούσε και του την είχε δωρίσει ο ίδιος στο παρελθόν.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

10.57 Περίπου 10 λεπτά μετά την προσγείωση του αεροσκάφους ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του βγήκαν και αφού χαιρέτισαν τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά επιβιβάστηκαν στα οχήματα που τους μεταφέρουν στο ξενοδοχείο που θα διαμείνουν. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν οι... πολλές βαλίτσες που κατέβαιναν από το αεροσκάφος επί ένα δεκάλεπτο μέχρι να αποβιβαστεί και η συνοδεία του Προέδρου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

φωτο eurokinissi

Η Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης (7 & 8 Δεκεμβρίου) του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του κ. Εμινέ Ερντογάν στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Τούρκος Πρόεδρος και η σύζυγός του αναμένονται αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 10:30 το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα τους υποδεχθεί, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.

Αμέσως μετά στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη», όπου θα καταθέσει στεφάνι και αμέσως μετά συνοδευόμενος από την σύζυγό του κ. Εμινέ Ερντογάν θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του κ. Βλασία Παυλοπούλου.

Στις 11:45 υπολογίζεται χρονικά η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών και αμέσως μετά περίπου στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

Στις 13:30 προσδιορίζεται η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας στις 14:50 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 16:30 ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ολοκληρώνεται με το επίσημο Δείπνο προς τιμήν του και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:15, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με την σύζυγό του, και την συνοδεύουσα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Στις 12.10 υπολογίζεται η άφιξή τους στην Κομοτηνή, η επίσκεψη στο Kirmahalle Cammi», και θα ακολουθήσει στις13:30-15:00 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η διήμερη επίσημη επίσκεψη ολοκληρώνεται στις 16:00 με την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις