Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για το Πολυτεχνείο -ΦΩΤΟ

Εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για το Πολυτε...

Μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Εκδήλωση για την 44η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα "Αίγλη" ο Δήμος Πατρέων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

-Ομιλία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη

- Συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

-Χορευτικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στην εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73

-Ενδιάμεσα διαβαζόταν το χρονικό των ημερών και θα προβάλλονται σχετικά βίντεο, φωτογραφίες, ενώ θα διαβάζονται και κείμενα που αφορούν τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της εξέγερσης.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

«Κύριε Δήμαρχε, Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Για Τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, και τους ευχαριστούμε για αυτή τους την προσφορά, κάνει το δικό του καθήκον για να θυμηθούμε, να διδαχθούμε, να εμπνευστούμε από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973.

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήρια μας ως Δήμος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην  Αττική. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, "όπου φτωχός κι η μοίρα του". Πνίγονται κάθε χρόνο,  σε όλη την Ελλάδα, Φτωχές εργατικές - λαϊκές οικογένειες γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Όσο ορμητικές και καταστροφικές κι αν είναι οι πλημμύρες, δεν μπορούν να παρασύρουν αυτή την αλήθεια. Δεν φταίει το φυσικό φαινόμενο. Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή ανάγκη για προστασία και θωράκιση από τέτοια φαινόμενα δεν ικανοποιείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες, όλο το πλέγμα του αστικού κράτους. Και η αιτία έχει συγκεκριμένο όνομα. Και αυτή είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό το λέει «δίκαιη ανάπτυξη». Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εφεύρει άλλους βαρύγδουπους όρους.

Φίλες και φίλοι,

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στην πύλη του,  ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ,

44 χρόνια μετά αυτά τα συνθήματα  εξακολουθούν να είναι αιτήματα του λαϊκού κινήματος

Η φτώχεια και η ανεργία τσακίζουν κόκκαλα. 12.000 περίπου δημότες μας, φτωχές λαϊκές οικογένειες, που η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων έχει οδηγήσει στο περιθώριο, παίρνουν τρόφιμα και άλλα στοιχειώδη προϊόντα από το πρόγραμμα ‘’Επισιτιστικής Βοήθειας και Βασικής Υλικής Συνδρομής ‘’ (ΤΕΒΑ). Σε 1.300 παιδιά στα σχολεία του Δήμου μας παρέχεται δωρεάν κολατσιό από τον Κοινωνικό Οργανισμό.

Τεράστια είναι τα κενά σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ η χρηματοδότηση μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο. Χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικού όλων των βαθμίδων στα σχολεία της χώρας, Πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν μπορούν να παρέχουν συγγράμματα στους φοιτητές τους, που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για σίτιση και στέγαση ενώ σπουδάζουν. Αυτά συνθέτουν το περιβάλλον που βιώνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στον αγώνα τους για μόρφωση.

Την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες,  ‘’λεφτά υπάρχουν’’ για εξοπλιστικά προγράμματα. Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες παγκοσμίως που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς (τρίτη σε επίπεδο ΕΕ και πέμπτη στον κόσμο στην κούρσα των εξοπλισμών). Επιπλέον, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκλεισε συμφωνία που για εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων "F-16" ύψους 2,5 δις δολαρίων.

Δίκαια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, το μεγάλο κεφάλαιο για τη σταθερή στήριξη που προσφέρει στα σχέδιά τους, που αιματοκυλούν τους λαούς. Σε απόρρητα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ενημερωτική ιστοσελίδα (militaire.gr) και αφορούσαν σχετική σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις 26 και 28 Σεπτέμβρη με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου, αναφέρεται ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά».

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει πάρει θέση με σχετική ομόφωνη απόφασή του πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση τη μεταφορά πυρηνικών στην περιοχή μας.

«(…)Ανησυχούμε λοιπόν γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και την ζωή του λαού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την νέα συμφωνία που κυβέρνηση Συριζα-Ανελ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Την συμμετοχή των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι αμερικα-νατοϊκές βάσεις στην χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.(…)»

Όσοι διαμένουμε μόνιμα στην Πάτρα και αγωνιστήκαμε με συνεχείς κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς για να κλείσει η βάση του Αράξου και να φύγουν τα πυρηνικά , θυμόμαστε πολύ καλά τις διαψεύσεις όλων των κυβερνήσεων, καθώς και των Αμερικανών ότι στη βάση του Αράξου δεν υπήρχαν εγκατεστημένα πυρηνικά. Ο λαός της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής πρέπει να επαγρυπνεί και να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Όλοι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί σε μια τέτοια προσπάθεια.

Οι γενικευμένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής οδηγούν χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να φεύγουν από τις χώρες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες. Βρίσκουν τα σύνορα κλειστά,  από τη βάρβαρη  πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό, που τους εγκλωβίζει και στην χώρα μας.

 

Ως Δήμος δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με κάθε δυνατό  τρόπο, όπως και να προβάλουμε την διεκδίκηση για την άμεση προώθησή τους στις χώρες προορισμού τους. Διεκδικούμε από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής  Πολιτικής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ζωή και η υγειά των προσφύγων και μεταναστών στην πόλη μας.

 

Φίλες και φίλοι,

Αστικές δυνάμεις και κόμματα που υπηρετούν τη μακροημέρευση του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, αποθεώνουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Προσπερνάνε με μεγάλη ευκολία και με σκοπιμότητα ότι η δικτατορία, που ήταν πραγματικά ένα καθεστώς τρόμου, με βασανιστήρια, εξορίες και δολοφονίες, με ατελείωτα "απαγορεύεται", υπεράσπιζε πάνω από όλα την εξουσία των μονοπωλίων. Δεν ήταν έργο ορισμένων ‘’ακραίων’’ , μια ‘’εκτροπή’’ αλλά ενέργεια επιβεβλημένη – σ’ εκείνες τις συνθήκες – από τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της.  Η χούντα ήταν μια ανοιχτή δικτατορία των κεφαλαιοκρατών, που συνέχισαν να έχουν την πραγματική εξουσία, την οικονομική κυριαρχία. Όπως και ότι συνεχίζουν να την έχουν μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα τις μορφές διακυβέρνησης, ανεξάρτητα και από τη σύνθεση και τον προσανατολισμό των κυβερνήσεων και στις συνθήκες του αστικού κοινοβουλευτισμού. Η Χούντα στήριξε πολύμορφα την πλουτοκρατία, ενίσχυσε την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με τον βούρδουλα της καταστολής. Απ’ τα πρώτα μέτρα της δικτατορίας ήταν η διάλυση των εργατικών οργανώσεων, των συνδικάτων.

Ως Δήμος συνεχίζουμε και με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην διευκολύνουμε με οποιονδήποτε τρόπο την δράση των σημερινών υποστηρικτών της χούντας, που είναι το εγκληματικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής έχουν πολλές φορές εκφράσει το θαυμασμό τους για τους δικτάτορες Παττακό και Παπαδόπουλο, θεωρούν ήρωα το φονιά Ντερτιλή που διέταξε "Βαράτε στο ψαχνό" κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καυχιόταν για τη δολοφονία του φοιτητή Μυρογιάννη. “Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!”.

Δεν έχει μέχρι σήμερα απόλυτα εξακριβωθεί ο αριθμός των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε νεκρούς, τραυματίες και κακοποιηθέντες.

Θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ειδικά από την περιοχή μας:

Τον Γεώργιο Σαμούρη, τον Ιωάννη Μικρώνη, τον Βασίλειο Φάμελλο, τον Δημήτριο Κυριακόπουλο, τον Σπύρο Μαρίνο…..

Τιμούμε σήμερα την μνήμη και την προσφορά όλων όσων βασανίστηκαν εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της εφτάχρονης χούντας. Τιμούμαι τη μνήμη τους στηρίζοντας ως Δήμος την πάλη του λαού μας ενάντια στου ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στηρίζοντας τον αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του.

Φίλες και Φίλοι,

Η μετάβαση απ' τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό που ζει ο λαός μας, τα τελευταία  χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν είναι αποτέλεσμα απλά μιας "κακής διαχείρισης" των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται όλα τα αστικά κόμματα.

Αντίθετα, αποδείχθηκε πως οι όποιες παραχωρήσεις αποσπούν οι εργαζόμενοι μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν αυτό το σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα θ' ακολουθήσουν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό αποδείχθηκε με την μετάβαση και από τη ''βασιλευόμενη δημοκρατία'' στη χούντα, και έπειτα με τη μεταπολίτευση Αυτό αποδείχτηκε  με την "αριστερή" διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι κρίσεις, η ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε μια πόλη που οι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία, που η ανεργία κάνει κουρέλια το μέλλον των παιδιών μας, σε μια χώρα που έχει μετατραπεί σε ‘’κολαστήριο ψυχών’’ για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προσπαθούν να σωθούν, ο λαός μας πρέπει οργανωμένα  να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει.

Αποτελούν ωμή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ύψος της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος».  Η υπεραπόδοση είναι το αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, που κυριολεκτικά μάτωσε και συνεχίζει να ματώνει κάτω απ' το βάρος μιας αβάσταχτης φορολογίας, γιγαντιαίων ασφαλιστικών εισφορών, της εκτίναξης των έμμεσων φόρων, αλλά και της ισοπέδωσης των κοινωνικών παροχών, των κουρεμένων συντάξεων.

Μ' αυτόν τον τρόπο, το «κοινωνικό μέρισμα» προστίθεται στα άλλα μέτρα, λιγότερο ή περισσότερο μόνιμα, με τα οποία η κυβέρνηση ανακυκλώνει τη φτώχεια μεταξύ των λιγότερο φτωχών και των εξαθλιωμένων, τραβώντας τους όλους ολοένα πιο κάτω, προς τον πάτο του βαρελιού.

Η κυβέρνηση προκαλεί.  Κλέβουν δέκα απ' τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, δίνουν πίσω ένα στον εξαθλιωμένο και παριστάνουν τον ευεργέτη.

 

Η πείρα των τελευταίων 43 χρόνων, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας ένα χρόνο μετά, αναδεικνύει ότι το πραγματικό ζήτημα για το λαό μας είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Έτσι μόνο η  πάλη του λαού μας, που αναπτύσσεται στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων, θα γίνεται πιο αποτελεσματική, θα μπορεί ν' αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, ν' αποσπά κάποιες κατακτήσεις.

Όλη η 7χρονη αντιδικτατορική πάλη του λαού, ο  ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξαν πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος.

 

Είναι ο λαϊκός παράγοντας,  η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα , τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα , τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

 

 

 

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

-ΑΥΡΙΟ Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο χώρο του Παραρτήματος  και της παλιάς Ασφάλειας. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια (10.15 π.μ.), θα πορευτούν στο χώρο που στεγαζόταν η παλιά Ασφάλεια. Εκεί, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, θα καταθέσει στεφάνι, τιμώντας τους αγωνιστές που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

-Η Δημοτική Αρχή, ΑΥΡΙΟ Παρασκευή 17 Νοέμβρη θα συμμετέχει στην συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνουν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, οι φοιτητικοί σύλλογοι.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις