Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Δυτική Ελλάδα: "Φράκαρε" η συνταγογράφηση-Έφυγαν άπραγοι - Με προβλήματα η πρεμιέρα του νέου πλαισίου επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Δυτική Ελλάδα: "Φράκαρε" η συν...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

"Χτυπήθηκε η πρόληψη" επισημαίνει στο thebest.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου

Με προβλήματα ξεκίνησε το νέο σύστημα επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου,  το ανώτατο όριο επισκέψεων ανά ημέρα είναι 20 και το εβδομαδιαίο 100 και ως μέσος χρόνος διάρκειας επίσκεψης ορίζονται τα 15 λεπτά. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί πρέπει να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου της, κατά το οποίο θα δέχονται τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Τα στοιχεία που θα πρέπει να δίνουν οι ασφαλισμένοι κατά την επικοινωνία τους με τους συμβεβλημένους γιατρούς, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα είναι Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης και Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ο Σύλλογος των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ έχει εκφράσει την αντίδρασή του για τον καταμερισμό του πλαφόν επισκέψεων και τον μέσο χρόνο διάρκειας της επίσκεψης, ενώ η Πρόεδρός του και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου επισημαίνει ότι τα προβλήματα φάνηκαν από χθες το πρωί. Όπως εξηγεί στο thebest.gr στην Πάτρα,  στο Αγρίνιο, στην Αμαλιάδα στην Άρτα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδα αυτό που συνέβη ήταν να φρακάρει η συνταγογράφηση και πολλοί ασφαλισμένοι που ήθελαν να γράψουν φάρμακα, εμβόλια γρίπης, τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες να φύγουν άπραγοι λόγω της μεγάλης αναμονής. Κι αυτό γιατί έχει οριστεί μέσος χρόνος επίσκεψης 15 λεπτά. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να εξαντλήσουν το χρονικό περιθώριο παρότι είχαν ολοκληρώσει νωρίτερα τέτοιου είδους επισκέψεις, που δεν απαιτούν ιατρική εξέταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα να μην τους αναγνωριστεί η επίσκεψη και να μην πληρωθούν, αναφέρει η κ. Μαστοράκου.

«Η δύσκολη ημέρα φάνηκε από το πρωί. Αγανακτισμένοι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετήθηκαν με αμεσότητα και ταχύτητα, όπως είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια, λόγω του περιορισμού του 15' στο χρονικό όριο της επίσκεψης βάσει της νέας οδηγίας του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, ασφαλισμένοι χρόνιοι πάσχοντες που ήθελαν να συνταγογραφήσουν εμβόλια γρίπης, βάσει της οδηγίας του Υπουργείου Υγείας έφυγαν άπρακτοι και οργισμένοι, λόγω της μεγάλης χρονοκαθυστέρησης. Το μεσημέρι ξαφνικά το ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ κλείδωσε, ζητώντας δήλωση ωραρίου το οποίο δε λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ιατροί δεν μπορούν να καταχωρήσουν καμία επίσκεψη στο σύστημα,  ούτε καν τις πρωϊνές επισκέψεις. Blackout λοιπόν. Χρόνιες θεραπείες και ασφαλισμένοι ... σε αναμονή μέχρι νεωτέρας !Το βράδυ το σύστημα διορθώθηκε ανέφερε η ίδια στα social media.

Η Άννα Μαστοράκου επισημαίνει στο thebest.gr ότι σύμφωνα με τη νέα οδηγία του ΕΟΠΥΥ  και το πλαφόν που καθιερώνεται στις επισκέψεις ανά ημέρα και εβδομάδα η 21η επίσκεψη της ημέρας και η 101η της εβδομάδας θα θεωρείται ιδιωτική, ακόμη και εάν ο ιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, από το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων το μήνα.

Η Ένωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχει εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή της και για τον μέσο χρόνο διάρκειας της επίσκεψης των 15 λεπτών. «Η επιστημονική ελευθερία προστατεύεται και νομικά» σχολιάζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει: "Υπάρχουν επισκέψεις που είναι για συνταγογράφηση και διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Τι Θα πληρωθεί ο γιατρός; Φαίνεται πως αν η διάρκεια είναι κάτω από 15 λεπτά δεν θα πληρωθούν. Γιατί βλέπουμε σε γιατρούς στην Πάτρα να τους κόβονται χρήματα γιατί δεν φαίνεται στην ψηφιοποίηση καλά η σφραγίδα και αφαιρούνται 600, 800 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». Επίσης, τι θα γίνει αν ένας ασθενής εξεταστεί εκτός ωραρίου; αναρωτιέται.

Παράλληλα εκτιμά ότι ούτε με αυτές τις αλλαγές αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με την κάλυψη όλων των διαθέσιμων ραντεβού από τις πρώτες ημέρες  για ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη (πχ  παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί) και το δίκτυο των συμβεβλημμένων γιατρών αραιό. Επιπρόσθετα επισημαίνει τον κίνδυνο χρόνια πάσχοντες που χρειάζονται συνταγογράφηση στις αρχές του μήνα να καθυστερούν, το ραντεβού τους να μετατίθεται χρονικά κάποιες ημέρες και να προκύψει πρόβλημα στην χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής τους.

"Χθες ηττήθηκε η πρόληψη" σχολιάζει η Άννα Μαστοράκου και μιλά για διοικητική ανεπάρκεια. Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα προβλήματα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου τα ραντεβού συμπληρώθηκαν αμέσως. Υπογραμμίζει πως αλλάζει ένα σύστημα και προκαλούνται πολλά προβλήματα, για μερικούς παραβάτες γιατρούς που εικονικά έκλειναν το διαθέσιμο όριο των επισκέψεων για τους ασφαλισμένους. Τονίζει ότι μπορούν να εντοπιστούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όπου μπορεί να βρεθεί πότε συνταγογραφεί ένας γιατρός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει από σήμερα στα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ...

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being