Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το "Πολύτροπον" του Π. Ανδριόπουλου με τον Israel Galvan χειροκροτήθηκαν στο Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Το "Πολύτροπον" του Π. Ανδριόπ...

Η παράσταση «La Fiesta» μεταδόθηκε μάλιστα από το Ευρωπαϊκό Κανάλι ARTE TV

Ο Πατρινός μουσικολόγος και θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος ακολουθεί μία συνεπή και αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία με το Σύνολο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, το «Πολύτροπον» που το κοινό πρωτογνώρισε στην Πάτρα.

Ζώντας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία μόνιμα πλέον στην Αθήνα ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος (μάλιστα είναι και ιεροψάλτης στον ιερό ναό στη Μονή Πετράκη, δίπλα από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός) έχει ανοίξει τα φτερά του και κατάφερε φέτος με το «Πολύτροπον» να φτάσει έως την πόλη της Αβινιόν στη Γαλλία.

Το «Πολύτροπον» συμμετείχε στη νέα παραγωγή του διάσημου χορευτή και χορογράφου Israel Galvan με τίτλο «La Fiesta», η οποία παρουσιάστηκε και χειροκροτήθηκε όπως ήδη έχουμε γράψει, στην Βαρκελώνη στην Ισπανία (4-5 Ιουλίου), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Grec και στη συνέχεια στην Αβινιόν της Γαλλίας, στο εκεί φημισμένο Διεθνές Φεστιβάλ, από 16-23 Ιουλίου 2017.

Στις 19 Ιουλίου η «La Fiesta» μεταδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κανάλι ARTE TV, σε απευθείας σύνδεση με το Palais Des Papes (Παλάτι των Παπών), όπου πραγματοποιήθηκαν οι παραστάσεις, οι οποίες σημειωτέον ήταν όλες sold out.

Την «La Fiesta» παρακολούθησε και ο γνωστός Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέβασε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν την δική του εξαιρετική παράσταση "The Great Tamer". Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επισκέφθηκε τον Israel Galvan στα παρασκήνια και συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης Pedro Romero, που είχε την δραματουργική επεξεργασία της La Fiesta, έγραψε στο πρόγραμμα της παράστασης για το «Πολύτροπον»:

"Από την πολυτροπία των εργαλείων που οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Όμηρο, κατασκεύασαν για να αντιμετωπίσουν τη μοίρα των θεών, προέρχεται το όνομα του χορού βυζαντινών φωνών [«Πολύτροπον»], αυτού του ελληνικού χορού, του χορού μας. Πράγματι, μέσα στο υπόστρωμα του φλαμένκο, η φρυγική ή ελάσσων σκάλα, οι βυζαντινοί τόνοι και ηχοχρώματα πάντοτε έβρισκαν τον χώρο τους. Για μας, αυτές οι απηχήσεις κάνουν τις φωνές να ακούγονται φυσικές, κοντά στον κόσμο μας και τις κλίμακές μας, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά συνάμα και το αντίθετο μ’ αυτό που είναι η γιορτή (fiesta).

Συναντηθήκαμε ενώ ετοιμάζαμε την Documenta14 του Κάσσελ και, από την αρχή ήδη, οι φωνές τους εμπλούτισαν τις φωνές της γιορτής. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποτελούν τη γιορτή αλλά τoν άλλον εαυτό της, εσάς, εμάς, αυτούς που είναι εδώ, αυτούς που είναι εκεί. Όλους εμάς."

Μια από τις πολλές πρωτοτυπίες της παράστασης είναι ότι το «Πολύτροπον» απέδωσε τους βυζαντινούς ύμνους που συνυπήρξαν με τις ποικίλες μουσικές της «La Fiesta», μέσα από το κοινό.

*Τα μέλη του συνόλου «Πολύτροπον» για την συγκεκριμένη παραγωγή ήσαν: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος (διευθυντής), Χαράλαμπος Καλαπανίδας, Roni Bou Saba και Δημήτρης Καραδήμας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον» θα συνεχίσει την συνεργασία του με τον Israel Galvan στην ανά τον κόσμο περιοδεία της παράστασης «La Fiesta». Την συμμετοχή του συνόλου υποστηρίζει, σε επίπεδο παραγωγής, η χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture