Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: ΑΠΟΨΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ, ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ thebest.gr

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: ΑΠΟΨΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΑΡΧ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

"Δεν πάσχουμε σε επίπεδο μουσικής, σε επίπεδο ακροατών πάσχουμε"

Στην Πάτρα θα βρεθεί το βράδυ της Tρίτης 18 Ιουλίου ο Παντελής Θαλασσινός καθώς θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία με τους ΤΑΚΙΜ και την Αρετή Κετιμέ στο Αρχαίο Ωδείο. Όλοι μαζί θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα στο χρόνο και στις εποχές, με κομμάτια μέσα από την παράδοσή μας, δοσμένα με τον μοναδικό τρόπο των ΤΑΚΙΜ,

Φυσικά θα ακούσουμε τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο του Παντελή Θαλασσινού και της Αρετής Κετιμέ.

ΤΑΚΙΜ: Έρχονται αύριο στην Πάτρα με Παντελή Θαλασσινό και Αρετή Κετιμέ- Όσα είπαν στο thebest.gr

Λίγο πριν την συναυλία ο Παντελής θαλασσινός μίλησε στο thebest.gr Η συζήτηση μας έγινε λίγο μετά τη συνάντηση του με το Διοικητικό συμβούλιο της «Αυτοδιαχείρισης»…

«Είμαι στο Διοικητικό συμβούλιο της «Αυτοδιαχείρισης». Πρόκειται για ένα εισπρακτικό οργανισμό που έχουμε από το συνδικαλιστικό μας όργανο, την Ένωση Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδος. Είναι ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων μουσικών έργων. Δεν είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία όπως είναι η ΑΕΠΙ» αναφέρει.

Τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί σε μια «πικρή» υπόθεση…

Πράγματι. Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα θέμα πολύ ιερό και πολύ φοβάμαι ότι δεν το έχει καταλάβει κανένας. Ούτε η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι του πνεύματος, οι δημιουργοί ζουν από τα δικαιώματά τους.

Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, εκτός κι αν «παίζονται άλλα παιχνίδια». Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση γιατί το πνευματικό δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ένα πολιτισμένο κράτος οφείλει να το σέβεται.

Το βράδυ της Τρίτης θα βρεθείτε στην Πάτρα και στο Αρχαίο Ωδείο…

Η συναυλία που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της Δευτέρας αναβλήθηκε για την Τρίτη λόγω κακών καιρικών συνθηκών… θα είμαι με τους ΤΑΚΙΜ και την Αρετή Κετιμέ. Οι ΤΑΚΙΜ είναι η Εθνική Ελλάδας, ο καθένας στο όργανό του. Τους ξέρω εδώ και δώδεκα χρόνια. Από τότε που τους άκουσα και έκανα την πρώτη παραγωγή τους. Ο περισσότεροι ήταν μουσικοί που έπαιζαν στο σχήμα μου. Θεωρώ ότι είναι το γκρουπ που ξεχωρίζει στην Ελλάδα γιατί παρόλα τα 12 χρόνια που είναι παρέα τα μέλη του δεν έχουν σταματήσει να κάνουν πρόβες και να εξελίσσονται …

Η Αρετούλα θεωρώ ότι κάτι ξεχωριστό στην Ελληνική μουσική. Αγγίζει την παράδοση και παράλληλα κάνει και δικά της πράγματα. Πιστεύω ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο χωρίς να αλλάξει τα γούστα της. Κάνει πράγματα με την ψυχή της. Είναι ένα παιδί που ξεκίνησε με την μουσική και συνεχίζει με την μουσική…

Η ελληνική μουσική σήμερα…

Η ελληνική μουσική υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Υπάρχουν ωραίοι δημιουργοί, μουσικοί, τραγούδια κλπ. Σε αυτό δεν πάσχουμε. Αλλού είναι το πρόβλημα. Θεωρώ ότι πάσχουμε σε επίπεδο ακροατών, παιδείας για την μουσική μας. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτήν υπάρχουν και θα έλεγα ότι αυξάνονται.

Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο οι νέες δουλειές να βγουν προς τα έξω, να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Ο ανταγωνισμός και μέσω του ίντερνετ είναι τρομερός. Δεν υπάρχει καμία ορθολογιστική διαδικασία με την οποία ξεχωρίζει το καλό από το κακό. Πρέπει μόνος σου να ψάξεις και να βρεις τι σου αρέσει. Τα πράγματα βασίζονται στην προβολή, στις δημόσιες σχέσεις, στον...  «χειρισμό» των τραγουδιών…

Τι έχει πάει στραβά;

Είναι θέμα πολιτισμού και πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας. Όλες οι κυβερνήσεις που είχαμε μέχρι τώρα, κατά τη γνώμη μου, δε νοιάστηκαν για τον πολιτισμό. Δεν υπάρχει πολιτιστική παιδεία. Υπάρχει η νοοτροπία που λέει ότι θα πάω σε ένα τραπέζι ,σε ένα νυχτερινό κέντρο, στα μπουζούκια για να δείξω «ποιος είμαι εγώ».

Αυτό επηρέασε και κάποιους καλλιτέχνες;

Πάρα πολλούς. Υπάρχουν κάποιοι που ξεκίνησαν γι αυτό το λόγο. Να γίνουν γνωστοί και να κάνουν επιτυχία. Υπάρχουν και κάποιοι που ξεκίνησαν σωστά αλλά παρέκλιναν της πορείας τους. Το να γίνεις όμως κάποιος προϋποθέτει συνεχή δουλειά. Δεν φτάνουν 10 σουξέ. Σήμερα με τόσες πληροφορίες που υπάρχουν ανακυκλώνεσαι από τον επόμενο. Θεωρώ ότι αν κάνεις βήματα σταθερά θα έχεις μια διάρκεια.

Με εσάς τι συνέβη;

Εγώ δεν είναι ότι είχα κάποιες καλλιτεχνικές αξίες,  προσπάθησα να πατήσω πάνω στα δικά μου ακούσματα... Η εποχή του ’70 και του ’80 θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή.  Δε θεωρώ ότι είναι θέμα στόχου ...αλλά αγάπης για τη μουσική.. Είμαι συνέχεια σε μια επαφή μαζί της.

Από αυτά που έχετε κάνει στη μουσική, για ποια είστε περισσότερο χαρούμενος;

Για όλα. Νιώθω ότι δεν έχω κάνει κάτι με υστεροβουλία . Δε σκέφτηκα ποτέ «να κάνω αυτό για να πετύχω το άλλο». Η επαφή μου με την μουσική ήταν για να με κάνει χαρούμενο και καλύτερο άνθρωπο.  Είμαι χαρούμενος για όλα γιατί έγιναν μέσα από την καρδιά μου.

‘Έχω διαβάσει σε παλιότερη συνέντευξή σας  ότι μετανιώσατε που ερμηνεύσατε τις «τυφλές ελπίδες»…

Αυτό γιατί αισθάνομαι ότι δεν «κάλυψα» τον δημιουργό του τραγουδιού. Δεν το λέω στα lives μου.

Από εδώ και πέρα;

Θα ήθελα η μουσική να συνεχίσει να μου δίνει την χαρά που παίρνω μέχρι τώρα, να μπορώ να επικοινωνώ τα τραγούδια μου με τους ελάχιστους αυτούς ανθρώπους που συναναστρέφομαι και μου μιλάνε τίμια και «καθαρά».

Τι υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας;

Εκτός από τη σειρά συναυλιών που έχω με τους ΤΑΚΙΜ και την Αρετή Κετιμέ να κάνω κάποιες με τον Βασίλη Σκουλά και κάποιες μόνος μου.  Ετοιμάζω και νέα τραγούδια.

Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς νησιώτες. Ο πατέρας του Μιχάλης ήταν απ’ τη Χίο και η μητέρα του Ευαγγελία, από την Σέριφο. Έζησε από την ηλικία των 2 έως 9 ετών, στη Χίο όπου μαζί με τον αδελφό του το Γιάννη, έκανε τα πρώτα του βήματα μαθαίνοντας κιθάρα , απ τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Στον Πειραιά, και μετα το Γυμνάσιο, (σημερινό λύκειο), εκτός απ τις διάφορες δουλειές που εργάστηκε, άρχισε να δουλεύει και σαν κιθαρωδός, σε ταβέρνες, και μικρες μπουάτ του Πειραιά.

Το 1987 μπαίνει στη δισκογραφία, με τον Γιάννη Νικολάου, με το ντουέτο ΛΑΘΡΕΠΙΒΑΤΕΣ, με τα τραγούδια, “Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε”. “Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω”, κ.α. κάνοντας μαζί 4 συνολικά δουλειές, για να χωρίσουν οι δρόμοι τους το 1991.

Το 1993, ηχογραφεί τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο “Νύχτας Κύματα”, και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για 14 ακόμα προσωπικά CDs.. που έμελλε να γίνουν, χρυσά, πλατινένια, και ένα απ αυτά, δις πλατινένιο.. Ο ίδιος θεωρεί σταθμό της ζωής του, τη συνάντηση και τη συνεργασία του, με τον Ηλία Κατσούλη (1939-2008), που μαζί έκαναν μεγάλες επιτυχίες.. Τα εξώφυλλα όλων των δίσκων του, στόλισε ο αείμνηστος Χιώτης χαράκτης και ζωγράφος, Νίκος Γιαλούρης (1928-2003).

Έχει στο ενεργητικό του, άλλα τόσα CDs σαν συνθέτης, (που έκανε μουσικές για άλλους τραγουδιστές), αλλά και καμιά πενηνταριά ακόμη που συμμετέχει σαν τραγουδιστής σε δουλειές άλλων. Τελευταίες του δουλειές μέσα στο 2013, τα "10 Τραγούδια της Ελπίδας" και Η "Ανοιχτή Ακρόαση".

Αγαπημένα του άλμπουμς, το "Καλαντάρι" και τα "Αστρανάμματα"

Ως τώρα έχει συνεργαστεί, με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, συνθέτες, και διακεκριμένους ερμηνευτές.

Έχει γράψει, ή έχει τραγουδήσει, στη δισκογραφία, περί τα 500 τραγούδια σε σύνολο, κι οι συναυλίες του πλέον ξεπερνούν τις 800! Τραγούδησε σε όλους τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδος, και σε χώρες του εξωτερικού, (Κύπρο, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ουκρανία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία.. ), με μεγάλη επιτυχία.. Κι όπως λέει κι ο ίδιος αστειευόμενος…..

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ φοιτητικό - μαθητικό.

Προπώληση εισιτηρίων:

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. - Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων"

Πλατεία Γεωργίου - τηλ. 2610 273.613 (Τρίτη - Κυριακή 10.00-13.00 & 18.00-21.00)

Music Station (ώρες καταστημάτων)

Ρήγα Φεραίου 34 - τηλ. 610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων)

Μαιζώνος 92 - τηλ. 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover your Way (ώρες καταστημάτων)

Πατρέως 30 - τηλ. 2610 624.916

Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος (ώρες καταστημάτων)

Κορίνθου και Φιλοποιμένος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture