Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δ. Κωστακιώτης: "Συνδυάζουν το όνομα του «Άγ. Ανδρέα» με την αθεΐα- Να το επαναφέρουμε"- Πότε θα μεταφερθεί το Νοσημάτων Θώρακος;

Δ. Κωστακιώτης: "Συνδυάζουν το όνομ...

Το όνομα του Νοσοκομείου άλλαξε το 2012

Προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν πολιτικά την απαλοιφή του ονόματος «Άγιος Ανδρέας» από τον τίτλο του Νοσοκομείου της Πάτρας βλέπει ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η αλλαγή του ονόματος έγινε τυπικά από το 2012 με υπογραφή του τότε υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Λυκουρέντζου.

«Το είπαμε σε όλους του τόνους ότι έγινε το 2012. Κακώς προσπαθούν κάποιοι τις τελευταίες ώρες να συνδυάσουν την έλλειψη του ονόματος «Άγιος Ανδρέας» κατηγορώντας την τωρινή πολιτική ηγεσία για αθεΐα. Το τι είναι ο καθένας, είναι θέμα προσωπικό, δεν είναι θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους οι οποίοι αφού αφαίρεσαν το όνομα το χρεώνουν τώρα σε μας. Είχε βγει με απόφαση του τότε υπουργού κ. Λυκουρέτζου», σημειώνει ο κ. Κωστακιώτης.

Μάλιστα ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, με αφορμή την επιστολή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου προς τον νυν υπουργό Υγείας κ. Ξάνθος, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος μιας τέτοιας αντιπαράθεσης. «Η πρόταση η δική μας είναι ότι ο διακριτικός όρος «Άγιος Ανδρέας» θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μέσα στις εξαιρέσεις που υπάρχουν, τώρα που θα γίνει ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου μετά από την ενοποίησή του, μάλιστα με το Νοσημάτων Θώρακος, να μπει στον τίτλο και ο διακριτικός τίτλος «Άγιος Ανδρέας», όπως ήταν πάντα», υπογραμμίζει.

Να θυμίσουμε ότι υπάρχει μια γενική αρχή που λέει ότι τα Νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο όνομά τους που θα είναι γεωγραφικά ή ειδικά του τύπου τους όπως Γενικό, Περιφερειακό, Νομαρχιακό κ.α., χωρίς λοιπούς χαρακτηρισμούς. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα γιατί υπάρχουν κληροδοτήματα, έτσι δεν μπορεί να αφαιρεθεί π.χ. το Καραμανδάνειο από την Πάτρα κ.α..

«Σε αυτή τη διαδικασία είναι σαφές ότι για την πόλη της Πάτρας που είναι κατοχυρωμένο με αυτό το όνομα το Νοσοκομείο και για να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στον κόσμο να το ξεχωρίζει, δεν νομίζω ότι προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Κωστακιώτης.

ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Αναφορικά τώρα με την ολοκλήρωση της μεταστέγασης των κλινικών στο πλήρως ανακαινισμένο πολυώροφο κτίριο του Νοσοκομείου ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μεταφορά του Νοσημάτων Θώρακος μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Εκτός απροόπτου αυτό θα συμβεί στις 5,6 και 7 Μαΐου (από Παρασκευή έως και την Κυριακής). Για να ολοκληρωθεί όμως αυτό υπάρχει μια ακόμα εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί στο μεταξύ και αφορά μια παράλληλη μετακίνηση που πρέπει να γίνει του ακτινολογικού του Αγίου Ανδρέα προς τη Μονάδα Υγείας της πόλης, δηλαδή προς τον Άγιο Αλέξιο.

Και τούτο γιατί ο χώρος εκείνος θα χρησιμοποιηθεί για βρογχοσκοπήσεις από το Νοσημάτων Θώρακος. Αυτή η μετακίνηση θα πρέπει να γίνει παράλληλα, δηλαδή να φύγει το ακτινολογικό, να κατέβει εκεί το βρογχοσκοπικό και να γίνει η μεταφορά του Νοσοκομείου.

«Ευελπιστώ ότι θα προλάβουμε τους χρόνους και θα προλάβουμε να το υλοποιήσουμε ώστε το μεθεπόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο να ολοκληρωθεί η μεταφορά του Θώρακος και να έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο Νοσοκομείο. Εκκρεμότητες πρακτικά θα υπάρχουν πάντα γιατί ο σχεδιασμός που είχε γίνει παλιά δεν επαρκεί για την ανάπτυξης όλων των κλινών. Αυτή την στιγμή τα στενά δημοσιονομικά πλαίσιο δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή την άμεση επέκταση του κτιρίου αλλά στον σχεδιασμό μας πρέπει να μπει ότι το Νοσοκομείο αυτό θα πρέπει να αποκτήσει περαιτέρω χώρους για να καλύψει την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα», συμπληρώνει ο κ. Κωστακιώτης.

Τέλος η 6η ΥΠΕ αναζητά τρόπους να αξιοποιηθούν τα κτίρια που ελευθερώνονται (409 και Νοσημάτων Θώρακος) μετά την μεταφορά των κλινικών στον Άγ. Ανδρέα. Όσον αφορά το 409 το κτίριο είναι ιδιοκτησία του υπουργείο Εθνικής Αμύνης και είχε παραχωρηθεί στον Άγιο Ανδρέα, πλέον ο Αγ. Ανδρέας δεν το χρειάζεται άρα πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διοικητικές διαδικασίες για την παράδοση αυτή. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν διάφορες μελέτες που εκπονούνται για την αξιοποίηση του οικήματος, εάν κάποια από αυτές κριθεί ότι είναι υλοποιήσιμη από πλευρά 6ης ΥΠΕ θα ζητηθεί η παραχώρησή του για να χρησιμοποιηθεί για κάποια υγειονομικής δομή.

Ως προς το Νοσημάτων Θώρακος υπάρχει μια μελέτη η οποία προβλέπει αξιοποίηση ενός σημαντικού μέρους των χώρων του προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

«Με την αλλαγή του Νόμου με τον οποίο πέρασε όλη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ΥΠΕ, χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους από εκείνους που διαθέτουμε. Χώροι για τους οποίους πληρώνουμε ένα υψηλό τίμημα ενοικίου. Η μελέτη έχει δείξει ότι με τα κτίρια του 409 μπορούμε να κάνουμε απόσβεση του κόστους μεταφοράς σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Μετά θα έχουμε ένα σημαντικό όφελος σε ετήσια βάση σε σχέση το ενοίκιο που πληρώνουμε σήμερα» σχολιάζει μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" ο κ. Κωστακιώτης.

 

Το "Άγιος Ανδρέας" έχει κοπεί από επίσημα έγγραφα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών - Τι λένε στο thebest.gr Διοίκηση και Πρόεδρος Γιατρών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις