Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τουσκ: Περιμένουμε έως την Παρασκευή, αλλά είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία

Τουσκ: Περιμένουμε έως την Παρασκευή, αλ...

Συμφωνία την Παρασκευή ή σύγκληση Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως την Παρασκευή, στο Eurogroup της Μάλτας, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, εξέφρασαν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ μετά από την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι από τις πληροφορίες που προκύπτουν αλλά και από την πολιτική αίσθηση που υπάρχει, είμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία. Ωστόσο ανακοίνωσε, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «αν το Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει "λευκό καπνό" την Παρασκευή» έχει ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του Ευρώ ώστε να υπάρξει λύση άμεσα.

«Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει γιατί θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί αυτή η κωλυσιεργία να συνεχίζεται», τόνισε. Ανακοίνωσε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες στις οποίες καταγράφηκε η κοινή διαπίστωση και βούληση ότι δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση η προοπτική της ενότητας και της σταθερότητας της ΕΕ και πρέπει άμεσα να σταματήσουν τα παιχνίδια και να βρεθεί λύση.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να προχωρήσει στο αίτημα της κυβέρνησης για Σύνοδο αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις και να σχολιάζει επί αρνητικών σεναρίων. «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, ξέρω τις υποχρεώσεις μου, ξέρω τα εργαλεία που έχω στη διάθεση μου. Όμως αυτή τη στιγμή αυτό που θέλω να κάνω μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας να φτάσουν σε μια συμφωνία την Παρασκευή».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη διάψευση των δυσοίωνων προβλέψεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, ενώ "φωτογραφίζοντας" το ΔΝΤ και όσους άλλους αφορά έβαλε κατά εκείνων που διαρκώς στο παρά πέντε της συμφωνίας, εμφανίζουν παράλογες και απαιτήσεις και εμπόδια. «Τα παιχνίδια με την Ελλάδα τελείωσαν. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν με καθυστερήσεις να ροκανίσει όσα με κόπο έχουμε καταφέρει», τόνισε. «Εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες», υπογράμμισε σχετικά με αυτό το παιχνίδι και τόνισε ότι αφορά το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. «Αυτό πρέπει να σταμάτησει», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε παράλληλα τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλεια της Ευρώπης ιδιαίτερα υπό αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Αναλυτικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την κρισιμότητα της στιγμής για το μέλλον της Ευρώπης, σε συνέχεια και της Συνόδου και της Διακήρυξης της Ρώμης και της ενεργοποίησης του άρθρου 50 από τη Μ. Βρετανία, για να σημειώσει ότι «τώρα είναι η ώρα να περάσουμε με ένα νέο όραμα από τις διακηρύξεις στην πράξη για την ισχυροποίηση της ενότητας της ΕΕ δίνοντας προτεραιότητα στην εμβάθυνση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και ένα από αυτά είναι σαφώς το κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο της».

 

 

"Τα δημοσονομικά αποτελέσματα εκπλήσσουν εχθρούς και φίλους"

Τόνισε ότι «καταφέραμε να υπερβούμε δυσκολίες και έχουμε φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς: Ενώ το 2015 ο δημοσιονομικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% το τελικό αποτέλεσμα ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη. Καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%».

Συνέχισε λέγοντας ότι και το 2016 -παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση με τις παράλογες απαιτήσεις του και τη στάση- κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: Ενώ ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το έτος αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3% και ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Εξήγησε ότι ήδη έχουμε πιάσει από το 2016 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

"Απαράδεκτη κωλυσιεργία με ευθύνη ορισμένων εκ των πιστωτών"

Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι σήμερα για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια υπάρχουν οι προοπτικές επιτέλους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και πως «η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν δίστασαν να το δηλώνουν θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Σημείωσε ότι παρότι αυτό το σχέδιο ηττήθηκε οριστικά το 2015, ορισμένοι εκ των πιστωτών εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι, επαναφέροντας την ίδια τακτική της κωλυσιεργίας μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν και στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης.

Τόνισε ότι με δική τους ευθύνη έχουμε μια απαράδεκτη κωλυσιεργία-προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών εμποδίων που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η β; αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016. Τη χαρακτήρισε προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών εμποδίων

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι με ειλικρίνεια είπε στον κ. Τουσκ πως η αίσθηση που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι «κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, κάποιοι έρχονται την τελευταία στιγμή να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα». «Κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν τον χρόνο να βλάψουν την ανάκαμψη, να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

"Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια εις βάρος του λαού"

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε με ειλικρίνεια στον κ. Τουσκ ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρους του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης».

Επισήμανε ότι εξελίσσεται η διαδικασία διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ανέφερε ότι από τις πληροφορίες που υπάρχουν από χτες το βράδυ είναι ότι βρίσκεται μια ανάσα από συμφωνία.

Συμφωνία την Παρασκευή ή Σύνοδος

Ωστόσο, σημείωσε πως είχε την υποχρέωση να θέσει στον πρόεδρο την ανησυχία του πως αν παρά τις προβλέψεις αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του «άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης», θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσουμε στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ.

"Είμαστε κοντά και στο κλείσιμο μια συνολικής συμφωνίας, όλα αυτά στον Απρίλιο"

 

Σημείωσε πως όμως αυτή η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ, γιατί κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και καταστρέφει όσα με μεγάλο κόπο ο λαός έχει καταφέρει.

Μετέφερε την αίσθηση και τις πληροφορίες που έχει ότι αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει και ο λαός θα έχει τη δυνατότητα σύντομα να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών των τελευταίων χρόνων. «Είμαστε κοντά και στο κλείσιμο μιας συνολικής συμφωνίας που αφορά και στην αναγκαία απομείωση του χρέους, όλα αυτά στον κρίσιμο μήνα Απρίλιο», τόνισε, για να προσθέσει ότι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ έχει μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σύντομα θα είναι θετικές.

"Δεν παίζουμε τις κουμπάρες"

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο ζήτημα για το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου αν δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή, αλλά και στο ποιοι ευθύνονται για την κωλυσιεργία.

Ειδικότερα, είπε ότι «έχουμε βρεθεί εδώ και καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνία που δεν μπορεί κάθε φορά να παραβιάζεται. Διαρκώς έχουμε καλά νέα αλλά στο παρά πέντε βλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα γκολ-ποστ, τον στόχο, λίγο παραπέρα». Υπογράμμισε ότι δεν παίζουμε εδώ ένα παιχνίδια, «δεν παίζουμε τις κουμπάρες» και πως αυτό αφορά το μέλλον ενός ολόκληρου λαού.

"Έχω ήδη ζητήσει σύγκληση Συνόδου από τον κ. Τουσκ, αν..."

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε για να προσθέσει ότι «αν το όργανο που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για την σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει γιατί θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί αυτή η κωλυσιεργία να συνεχίζεται".

"Όλοι έχουμε πλήρη εικόνα ποιοι ευθύνονται για τις παράλογες απαιτήσεις"

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «όλοι έχουμε μια πλήρη εικόνα για το ποιοι έχουν την ευθύνη των παράλογων απαιτήσεων», επισημαίνοντας ότι «τις είχαν θέσει εδώ και ενάμιση χρόνο στο τραπέζι, έχοντας τότε τη βεβαιότητα ότι δεν θα καταφέρουμε να βάλουμε σε κίνηση την οικονομία». Σχολίασε ότι όμως «όταν ανακάμψαμε και η ίδια η πραγματικότητα άρχισε να τους διαψεύδει και είδαν ότι το επιχείρημα ότι δεν πιάνουμε τους στόχους, δεν πιάνει, έθεσαν στο τραπέζι με 7 χρόνια καθυστέρηση την ανάγκη να κάνουμε πιο "ποιοτικές" μεταρρυθμίσεις».

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό

Κατόπιν αυτών, επισήμανε ότι βρέθηκε λύση συμβιβασμού: Η νομοθέτηση ταυτόχρονα μέτρων δημοσιονομικής επιβάρυνσης και μέτρων ισόποσα δημοσιονομικής ελάφρυνσης για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Σημείωσε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δεν μπορεί να αλλάξει και εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους και παραπάνω, καθώς έχει ήδη πιάσει από το 2016 τον στόχο 3,5%, άρα με προοπτικές ανάπτυξης το ΄17, το ΄18 και το ΄19 είναι βέβαιο ότι θα υπερκαλύψει αυτούς τους στόχους.

Συνεπώς, είπε, «είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό». «Ίσως και αυτό κάποιους τους ενοχλεί και βάζουν διαρκώς απαιτήσεις και εμπόδια», υπογράμμισε.

Κοινή βούληση των ηγετών να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάποια στιγμή όμως αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει και η ώρα να τελειώσει είναι τώρα». «Δεν μπορούμε να θέτουμε σε διακινδύνευση την ενότητα και την προοπτική της ΕΕ σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία», τόνισε και ανακοίνωσε ότι είχε όλο αυτό το διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες με τους οποίους «συμφώνησαν στη διαπίστωση, στην κοινή βούληση ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε διακινδύνευση την προοπτική της ενότητας και της σταθερότητας της ΕΕ και πρέπει άμεσα να σταματήσουν τα παιχνίδια και να βρεθεί λύση».

Τουσκ: Περιμένουμε έως την Παρασκευή, αλλά είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία

«Κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Χτες επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Είπε ότι η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι που μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχτεί απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και πως κανείς δεν έχει υποφέρει στην κρίση περισσότερο από εκείνους. «Όμως πρέπει να είμαστε σαφείς, κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα», τόνισε.

«Ο μόνος μας στόχος χτες και σήμερα και αύριο», είπε, «είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», «οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα μερικές φορές πολύ επώδυνα είναι για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον». «Ακούγεται παράδοξο, το ξέρω», προσέθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάκαμψη της χώρας του, για να επιχειρηματολογήσει πως οι θυσίες στο τέλος έχουν αποτέλεσμα. «Αυτή είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα μας και των δύο, να διευκολύνουμε τη διαδικασία των δύσκολων διαπραγματεύσεων», είπε. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική, ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία και πως «αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ μπορούμε να εκφράσουμε μια συγκρατημένη μεν αλλά αισιοδοξία. Περιμένουμε έως την Παρασκευή, αλλά είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία αυτή».

Ο κ. Τουσκ είπε γενικότερα ότι η καταπολέμηση της ανεργίας εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Ευρώπη, ότι μετά από τόσα χρόνια κακών ειδήσεων η προοπτική σήμερα είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν στην τελευταία δεκαετία. Το τίμημα ήταν υψηλό, όμως η Ελλάδα δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, είπε, για να αναφέρει ότι το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις τουριστικές αφίξεις και πως και άλλοι τομείς έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα και σκληρής δουλειά. Σημείωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρνει καρπούς. «Πολύ συχνά δεν εκτιμούμε την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι τα καλύτερα παραδείγματα αποφασιστικότητα και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε.

 

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Τσίπρας: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις