Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Android για πρώτη φορά ξεπέρασε τα Windows ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο

Το Android για πρώτη φορά ξεπέρασε τα Wi...

Χάρη στους Ασιάτες

Ένα ορόσημο στην ιστορία της τεχνολογίας -και πιθανώς ένα τέλος εποχής- σηματοδοτεί το γεγονός ότι τα Windows της Microsoft έπαψαν πλέον να είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων διαδικτύου StatCounter, για πρώτη φορά το Android της Google ξεπέρασε -έστω και οριακά- τα Windows και είναι πλέον το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως, αν ληφθεί υπόψη η συνολική διαδικτυακή χρήση του σε όλες τις συσκευές (επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα).

Τον Μάρτιο του 2017, το διεθνές μερίδιο του Android στη χρήση του διαδικτύου έφθασε το 37,93% έναντι 37,91% των Windows.

«Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της ηγετικής θέσης της Microsoft στην παγκόσμια αγορά λειτουργικών συστημάτων, την οποία κατέχει από τη δεκαετία του 1980. Δείχνει επίσης πόση πρόοδο έχει κάνει το Android, το οποίο κατείχε μερίδιο μόλις 2,4% πριν πέντε χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της StatCounter Αοντάν Κάλεν.

Όπως είπε, οι βασικές αιτίες για την ανατροπή των ισορροπιών είναι η ολοένα μεγαλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων, η συνεχιζόμενη μείωση στις πωλήσεις παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών και το συνεχώς διευρυνόμενο ειδικό βάρος της Ασίας στη διεθνή αγορά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις ανά ήπειρο, στη Βόρεια Αμερική τα Windows βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση στο σύνολο των συσκευών με μερίδιο 39,5%, ενώ ακολουθεί το iOS της Apple με 25,7% και το Android είναι τρίτο με 21,2%. Στην Ευρώπη η «ψαλίδα» μεταξύ Windows και Android είναι ακόμη μεγαλύτερη, με ποσοστά 51,7% και 23,6% αντίστοιχα.

Όμως στην κατά πολύ πολυπληθέστερη Ασία, η εικόνα είναι αντίστροφη, με το Android να βρίσκεται στην κορυφή με 52,2% έναντι μόνο 29,2% των Windows. Ακριβώς επειδή οι αμέτρητοι Κινέζοι, Ινδοί κ.α. «ψηφίζουν» υπέρ του Android, η ζυγαριά παγκοσμίως γέρνει πια υπέρ του λειτουργικού συστήματος της Google, παρόλο που στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη τα Windows συνεχίζουν να έχουν το «πάνω χέρι».

Τα Windows συνεχίζουν να κυριαρχούν πάντως κατά κράτος στην παγκόσμια αγορά λειτουργικών συστημάτων για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές (PC και laptop) με μερίδιο 84% στη χρήση του διαδικτύου φέτος τον Μάρτιο.

amna.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις