Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αναστασία Τογιοπούλου: Μέρα της γυναίκας: Ημέρα γιορτής;

Αναστασία Τογιοπούλου: Μέρα της γυναίκας...

Τα λόγια, όπως αναφέρει, κατατείνουν στην ισότητα αλλά οι πράξεις πολλές φορές εκφεύγουν αυτής

H Αναστασία Γ. Τογιοπούλου Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος για θέματα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων σε έγγραφη δήλωση της για την Ημέρα της Γυναίκας που είναι η 8η Μαρτίου, αναφέρει πως η συγκεκριμένη μέρα – εορτασμός της καθιέρωσης της  ισότητας των δύο φύλων, φαίνεται να έχει χάσει προ πολλού το συμβολικό και πολιτικό της χαρακτήρα.

Αναλυτικά το κείμενο της κ. Τογιοπούλου που είναι νομικός στο επάγγελμα, έχει ως εξής:

Μέρα της γυναίκας: Ημέρα γιορτής;

Η ημέρα της γυναίκας, μια ημέρα-εορτασμός της καθιέρωσης της  ισότητας των δύο φύλων, φαίνεται να έχει χάσει προ πολλού το συμβολικό και πολιτικό της χαρακτήρα.

Η γυναίκα του σήμερα είναι  ενεργή στην πολιτική και κοινωνική ζωή, δυναμική κατά τη συμμετοχή της στον εργασιακό στίβο, σε θέσεις και επαγγέλματα που σε  άλλους καιρούς  θεωρούνταν αμιγώς ανδρικά.

Ίση νόμω κάποιες μόνο φορές και έργω όσον αφορά τα εργασιακά και πολιτικά της δικαιώματα, αγωνίζεται καθημερινά για την καθιέρωσή της στους τομείς που την αφορούν.

Ο αγώνας ωστόσο, λίγες φορές αξιολογείται με αξιοκρατικά κριτήρια, παρά αντιμετωπίζεται με στερεοτυπικές στάσεις και σκέψεις. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε την εικόνα της γυναίκας που προβάλλεται από τα μέσα: Γυναίκα- αντικείμενο, συνυφασμένη με την απουσία πνευματικών και διανοητικών αρετών, μέσο μάρκετινγκ προς εξυπηρέτηση της ανδρικής βιομηχανίας

Τα λόγια, επομένως, κατατείνουν στην ισότητα, αλλά οι πράξεις πολλές φορές εκφεύγουν αυτής.

Μάλιστα, πολλοί αγνοώντας τη ρήση του Αριστοτέλη «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων», υιοθετούν μια ιδιότυπη μορφή ισότητας, παρερμηνεύοντας τον όρο και τις αξιώσεις που προκύπτουν από αυτόν.

Το αποτέλεσμα;

Η ισότητα καταλήγει η δικαιολογητική βάση για άνιση μεταχείριση και αντεπιχειρήματα ευρείας κατανάλωσης.

Και αυτό γιατί η ομοιότητα απέχει πολύ από την ισότητα και την ισότιμη αντιμετώπιση

Η ημέρα της γυναίκα μπορεί επομένως να είναι μια γιορτή αναγνώρισης της ύπαρξης του ζητήματος, απέχει, όμως, από την επίλυσή του.

Η απόσταση που έχει διανυθεί από τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης εορτής από τον Ο.Η.Ε. το 1977 είναι μεγάλη, ο δρόμος, όμως για την πλήρη καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων είναι ακόμη μακρύς.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτή την ημέρα ως μια ευκαιρία να εορτάσουμε, αλλά και  να στοχαστούμε και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, χωρίς να την αποχρωματίζουμε ιδεολογικά.

Ας αλλάξουμε γιορτάζοντας και ας γιορτάσουμε αλλάζοντας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις