Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σοφία Ζαχαράκη: Η συμφωνία αλήθειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σχέση της με την Πάτρα-Η αν. εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στο thebest.gr

Σοφία Ζαχαράκη: Η συμφωνία αλήθειας, ο Κ...
Ντούκα Νεκταρία
[email protected] , Facebook Page

"Η Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διέξοδος απέναντι στην πολιτική της αυταπάτης"

Με εμπειρία 15 χρόνων εργασίας στο βιογραφικό της παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Σοφία Ζαχαράκη ξεκίνησε ως καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, δοκιμάστηκε σε πολιτικές θέσεις για να κάνει την έκπληξη και να αναλάβει αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, μιλάει στο thebest.gr για την πολιτική επικαιρότητα, την Συμφωνία αλήθειας, αλλά και την σχέση της με την Πάτρα.

Ένας χρόνος Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η πιο σημαντική αλλαγή που έφερε ως νέος πρόεδρος;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το πολιτικό παράδειγμα που η Νέα Δημοκρατία αντιτάσσει απέναντι στο λαϊκιστικό δίδυμο των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Αντιπροσωπεύει, σε επίπεδο πολιτικής σημειολογίας και πολιτικής ουσίας, το παράδειγμα του ηγέτη που μπορεί να υποστηρίξει πειστικά ένα νέο ξεκίνημα που ξεπερνά το επίπεδο της αλλαγής κομματικών συσχετισμών. Ένα νέο ξεκίνημα, που θα αφορά στην οργανωμένη προσπάθεια της χώρας μας να βελτιώσει τους θεσμούς και τις λειτουργίες της, ώστε να σπάσει τον φαύλο κύκλο και να σταθεί στέρεα στα πόδια της. Η Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το αντιπαράδειγμα και η διέξοδος απέναντι στον λαϊκισμό, στις ψεύτικες υποσχέσεις και στην πολιτική της αυταπάτης.
Μετά από 6-7 χρόνια μνημονίων η κοινωνία βιώνει πέραν όλων των άλλων και μια βαθιά κόπωση από την συνεχόμενη αλλά χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια.
Επειδή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, πείτε μου το πρώτο πράγμα που θα έκανε η Νέα Δημοκρατία για να επαναφέρει την αισιοδοξία στην αγορά.
Η κατάσταση των τελευταίων ετών έχει πράγματι δημιουργήσει στους πολίτες ένα αίσθημα κόπωσης. Αλλά, από την άλλη, τα τραγικά "επιτεύγματα" των τελευταίων δύο ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έχουν από μόνα τους παγιώσει μια νηφάλια αποτίμηση, κοινή πια σε όλο και περισσότερους, για το κακό που προκάλεσαν στα χρόνια αυτά οι ανεύθυνες ρητορικές των δυνάμεων του λαϊκισμού.
Αφού πληρώσαμε ένα σκληρό τίμημα, σήμερα είναι για όλους μας κοινός τόπος ότι μαγικές συνταγές, όπως είπατε, δεν υπάρχουν. Ούτε εύκολες λύσεις. Το μόνο που υπάρχει είναι η σκληρή, οργανωμένη και στοχευμένη δουλειά, με σοβαρότητα και αξιοπιστία στο αποτέλεσμα.
Πάνω σε αυτά τα στοιχεία θα συγκροτηθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και τα στοιχεία αυτά είναι τα μόνα ικανά να ενεργοποιήσουν θετικά την ψυχολογία της αγοράς και της καθημερινότητας, αλλά και την ίδια την ατομική προσδοκία και αίσθηση αισιοδοξίας κάθε έλληνα πολίτη.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία; Εννοώ εάν στις επόμενες εκλογές εκλεγεί κυβέρνηση, τι θα αντιτάξει για να μην έχει την τύχη όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.
Το κρίσιμο σημείο για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα: το αποτέλεσμα. Το έχει πεί αυτό από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διεκδίκηση της εξουσίας δεν πρέπει να είναι κομματικός, προσωπικός ή πολιτικός αυτοσκοπός. Σημασία έχει να κερδίσεις την εξουσία για να ασκήσεις πολιτικές, που θα σημαίνουν μια θετική και στέρεη βελτίωση των πραγμάτων, με το βλέμμα στις βέλτιστες πρακτικές από χώρες που πρωτοπορούν σε κάθε τομέα και, συγχρόνως, στην ελληνική πραγματικότητα. Σημασία έχει να διατηρήσεις τον σεβασμό των πολιτών και της ιστορίας όταν κλείσει ο κύκλος της εξουσίας. Και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έρθει για να ανοίξει έναν τέτοιο πολιτικό και ιστορικό κύκλο, όχι για να λειτουργήσει σαν ένα πυροτέχνημα κομματικών ή προσωπικών προσδοκιών.

Παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει κoινωνικό ρεύμα. Γιατί;

Ξέρετε, δεν λείπουν οι συμβουλές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει εκείνον τον δημόσιο λόγο, που θα στόχευε σε μια ανέξοδη επιχείρηση γοητείας και εμπορίας ελπίδων σε συμπολίτες μας που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και αναζητούν, υπό εξαιρετικά δυσβάσταχτες προσωπικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μια καινούρια προσδοκία. Αλλά, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι να οικοδομήσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με όρους απόλυτης εντιμότητας και αλήθειας. Και αυτό ήδη συμβαίνει.
Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ξεκάθαρα δύο πράγματα: Το ένα είναι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και το άλλο είναι πεποίθηση των πολιτών ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν με σταθερή προτίμηση των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργό απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Και όλα αυτά πριν καν συμπληρωθούν δυό χρόνια της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και σε πολιτικό χρόνο που τυπικά δεν είναι εκλογικός. Αλλά επειδή η χρονιά αυτή δεν βγαίνει για την κυβέρνηση, οι ίδιες οι εκλογές θα είναι αυτές που θα ενεργοποιήσουν και θα εκφράσουν ένα ξεκάθαρο πλειοψηφικό ρεύμα, πολιτικό και κοινωνικό, που θα φέρει την Συμφωνία Αλήθειας στην κυβέρνηση.

Αναλάβετε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μια σημαντική θέση στην αξιωματική αντιπολίτευση και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Νοιώσατε εξαρχής έτοιμη; Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβηθήκατε ό,τι συνεπαγόταν η θέση σας;
Αισθάνομαι μια σημαντική ευθύνη, όχι μόνον για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσωπό μου, αλλά, κυρίως, για την εμπιστοσύνη που στο πρόσωπό μου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε σε μια νέα γενιά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Και προσπαθώ να ανταποκριθώ με σκληρή δουλειά στην ευθύνη αυτή, αλλά και στην πρόκληση της Νέας Δημοκρατίας, να αντιστοιχήσει ξανά τον δημόσιο λόγο με την συνέπεια των πράξεων. Στο ερώτημά σας αν ένιωσα εξαρχής έτοιμη και αν φοβήθηκα τις ευθύνες της θέσης που μου εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σας απαντούσα το εξής. Ως εκπαιδευτικός είχα μάθει καλά δυό πράγματα: πριν μπείς στην αίθουσα, πρέπει να θυμάσαι ότι έχεις περισσότερα πράγματα να μάθεις και ότι πρέπει πάντα να διατηρείς την αίσθηση του δέους και του δημιουργικού άγχους απέναντι στο έργο σου. Κι αυτά τα δύο αισθήματα τα διατηρώ στην θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Πείτε μας ένα χαρακτηριστικό ή συνήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είναι ευρέως γνωστό.
Θα σας πω αυτό που έχω διαπιστώσει τους τελευταίους μήνες καθώς δόθηκε η ευκαιρία για πιο συχνή συνεργασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απαιτητικός αλλά ταυτόχρονα προσιτός, ανθρώπινος και φιλικός με τους συνεργάτες του. Και καταφέρνει πάντα, διατηρώντας αυτά τα χαρακτηριστικά, να τους εμπνέει την προσήλωση στο αποτέλεσμα.
Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη;
Ευχόμαστε όλοι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα επιτρέψει στους Κυπρίους να αφήσουν πίσω τους δύσκολες σελίδες της ιστορίας και να ζήσουν και να προοδεύσουν σε μια ολόκληρη πατρίδα, που θα είναι μέλος της Ευρώπης με πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σ' αυτήν την δύσκολη διαδικασία, η Ελλάδα είναι δίπλα στους αδελφούς μας Κυπρίους και έτοιμη να στηρίξει τις αποφάσεις τους, ενεργοποιώντας το σύνολο του διεθνούς πολιτικού κεφαλαίου της. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει σταθερά ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρχει η παρωχημένη λογική εγγυήσεων, κατοχικών στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών. 
 
Η προσπάθεια για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης πρέπει να συνεχιστεί.
Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των αδειών;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε πάνω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών να στήσει ένα επικοινωνιακό πανηγύρι. Και συγχρόνως πάνω στα βοσκοτόπια της Ιθάκης να στήσει ένα ελεγχόμενο μηντιακό περιβάλλον. Οι εξελίξεις, βεβαίως,
δικαίωσαν την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Και ήδη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιγράφει μια ρύθμιση, που θα στηρίζεται, όπως από την αρχή επέμεινε η Νέα Δημοκρατία, στην τήρηση του Συντάγματος, στην αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στην προστασία της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της ελευθερίας έκφρασης.
Πόσο άλλαξε η ζωή σας ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας; Σας λείπει η επαφή με τους μαθητές που είχατε στα πρώτα επαγγελματικά σας βήματα ως καθηγήτρια;
Έχοντας εργαστεί επί πολλά χρόνια στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αλλά και έχοντας, επίσης εργαστεί σε πολιτικές θέσεις, είχα συνηθίσει την καθημερινότητα ενός σκληρού και απαιτητικού ωραρίου εργασίας. Και ως εκπαιδευτικός έμαθα καλά ότι η δουλειά μας αξιολογείται καθημερινά - ξέρετε, οι μαθητές είναι οι πιό αυστηροί και αμείλικτοι κριτές. Με την έννοια αυτή, η καθημερινότητα και η ζωή μου δεν άλλαξε ως προς τα στοιχεία αυτά, τα οποία είναι βασικά στοιχεία του κόσμου της πολιτικής. Από την άλλη, η έκθεση στην δημόσια σφαίρα είναι οπωσδήποτε ένα καινούργιο και δύσκολο στοιχείο για εμένα. Όσο για το τελευταίο που ρωτήσατε, αν μου λείπει η επαφή με τους μαθητές μου, θα σας έλεγα αν μου επιτρέπετε τον παραλληλισμό, ότι και στην τωρινή μου δουλειά κάνω περίπου το ίδιο πράγμα, απαντώ σε δύσκολες ερωτήσεις.
Περιγράψτε μου το 24ωρό σας.
Ξεκινά νωρίς το πρωί. Και συνήθως κλείνει αργά το βράδυ, με τελευταία «επαγγελματική» υποχρέωση να ακούω από το τηλέφωνο τις αυστηρές παρατηρήσεις του πατέρα μου, που είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, παρακολουθεί σχολαστικά κάθε δημόσια παρουσία μου και φροντίζει πάντα να μου θυμίζει πως τα πράγματα φαίνονται έξω από την γυάλα της πολιτικής. Αν επιτρέπει το πρόγραμμα, προσπαθώ να βρίσκομαι με παλιούς φίλους για να αποφορτιστούμε όλοι από το ρυθμούς της μέρας.
Μιλήστε μου και για την σχέση σας με την Πάτρα. Γνωρίζω ότι σας συνδέουν δεσμοί.
Εμείς είμαστε από την Ευρυτανία. Αλλά από την Πάτρα κατάγεται ο σύζυγος της αδελφής μου. Έτσι, λόγω του Βαγγέλη (Πέρπερα), η Πάτρα είναι για την οικογένειά μας μια δική μας πόλη. Έχω καλούς φίλους στην Πάτρα και πολύ όμορφες αναμνήσεις από καλοκαίρια στο Ρίο αλλά και το καρναβάλι που και πάλι γνώρισα μέσω του Βαγγέλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις