Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Στον «αέρα» ανάπηρα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπείες– ΔΕΙΤΕ γιατί οι επιστήμονες δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Αχαΐα: Στον «αέρα» ανάπηρα παιδιά που χρ...

Μπαίνει πλαφόν που δεν καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών

Τον κίνδυνο να μείνουν από τις αρχές του νέους χωρίς τις απαιτούμενες για την θεραπείας τους λογοθεραπείες και εργοθεραπείες παιδιά με δυσλεξία, μαθησιακά προβλήματα, αυτισμό, αναπηρίες κ.α., επισημαίνουν οι λογοθεραπευτές. Και τούτο λόγω των καινούργιων συμβάσεων που προτίθεται να υπογράψει μαζί τους ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr, η γεωγραφική εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών Ελένη Κωσταρίδη, με τις συμβάσεις αυτές εκτός του ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα πληρώνονται με 3 ευρώ την λογοθεραπεία, τίθενται τέτοια πλαφόν για τα παιδιά που δεν θα τους επιτρέπει να κάνουν κάθε μήνα όλες τις συνεδρίες που χρειάζονται.

«Το πλαφόν που μπαίνει ανά παιδί είναι τα 240 ευρώ όταν χρειάζονται 15 λογοθεραπείες και 15 εργοθεραπείες, με το κάθε πακέτο αυτών των επισκέψεων να κοστίζει 225 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ΕΟΠΥΥ βάζει τις οικογένειες να διαλέξουν τι θα πρωτοκάνουν αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για όλα», υποστηρίζει η κυρία Κωσταρίδη.

Παράλληλα το σύστημα που θα ακολουθείται και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθούνται, σύμφωνα με τους λογοθεραπευτές, θα είναι βασανιστικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους. Πρόθεση του κλάδου, όπως σημειώνει η κυρία Κωσταρίδη είναι να μην υπογράψει τις προτεινόμενες συμβάσεις με αποτέλεσμα πλέον χιλιάδες παιδιά να βρίσκονται στον «αέρα».

Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ έχει δοθεί μια παράταση 15 ημερών, διάστημα κατά πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μην παρατηρηθεί κενό σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρίες.

Οι λογοθεραπευτές πάντως ζητούν από τον Οργανισμό να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούν ουσιαστικά και να δρομολογήσουν τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη, όπως την χαρακτηρίζουν, σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”. «Οι παρόντες όροι είναι ευτελιστικοί και δεν μπορούμε να τους δεχθούμε», συμπληρώνει η κυρία Κωσταρίδη.

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

Εμείς, οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για τη κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»- δηλαδή με εμάς- μέχρι τις 30/12/16 .

Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ .

Ταυτόχρονα, στο Ν.4447
ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016
- Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από εμάς - “claw back”-.

Ως επαγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα.

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής ( γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές,

Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,

Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής,

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

2) Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016.

3) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει) και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και , τέλος,

4) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις