Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Πέτρος Φυσσούν και η Πάτρα - Είχε στηρίξει την ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Θέατρου επί Δημαρχίας Άννινου

Ο Πέτρος Φυσσούν και η Πάτρα - Είχε στηρ...

Είχε ανεβάσει τις παραστάσεις "Εκάβη" και "Φιάκας"

Ο αριστοκρατικός ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν που άφησε εποχή ως Δημήτριος Υψηλάντης πλάι στην Τζένη Καρέζη – Μαντώ Μαυρογένους στον κινηματογράφο αλλά και ερμηνεύοντας τον συνταγματάρχη Λιάπκιν, το 1979 στην τηλεοπτική διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μιχάλη Καραγάτση, έσβησε στα 83 του χρόνια προξενώντας ιδιαίτερη θλίψη στο πανελλήνιο.

Είχε σπουδάσει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης και έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή το 1953, νεότατος στα 20 του μόλις χρόνια.

Πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του, ανάμεσα τους και βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1964.

Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της τηλεοπτικής του καριέρας τα πιο τελευταία χρόνια ήταν η εμφάνιση του στο επιτυχημένο σήριαλ «Άγγιγμα Ψυχής» του Μανούσου Μανουσάκη όπου υποδύθηκε τον πατέρα του αρχιμανδρίτη Σταύρου Ζαλμά.

Αδελφός του Πέτρου Φυσσούν ήταν ο επίσης ηθοποιός Κώστας Φυσσούν.

Η ηθοποιός και Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, σε δήλωση της για την απώλεια του σπουδαίου πρωταγωνιστή Πέτρου Φυσσούν με την ιδιαίτερη «Βορειοευρωπαική» ομορφιά ανέφερε τα εξής:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα τον χαμό του Πέτρου Φυσσούν ενός ηθοποιού που υπηρέτησε τη υποκριτική σε όλα τα είδη και σε όλες του τις εκδοχές για πολλές δεκαετίες. Ο Πέτρος Φυσσούν, ηθοποιός πολυβραβευμένος, με πολλούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και με συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ανήκει σε μια εμβληματική γενιά ηθοποιών που εμπλούτισε την υποκριτική τέχνη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του και τους οικείους του».

Σύμφωνα με πληροφορίες και σχόλια που γράφτηκαν στη σελίδα του thebest.gr, ο εκλιπών ηθοποιός είχε στενές σχέσεις με την Πάτρα. Μάλιστα λέγεται ότι η μητέρα του ήταν από την Πάτρα και το σπίτι τους βρισκόταν στην οδό Κανακάρη στο ύψος της Σατωβριάνδου εκεί όπου γκρεμίστηκαν τα σπίτια για την διάνοιξη της οδού.

Από τις σημαντικές του συνεργασίες ήταν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μαζί με την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Μάνο Κατράκη το 1978 στους «Πέρσες» του Αισχύλου (η φωτ. είναι από το σάιτ της εφημερίδας Αγγελιοφόρος).

Στην Πάτρα ο Πέτρος Φυσσούν είχε παίξει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο την δεκαετία του ’80 κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ ενώ όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο facebook, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Βασιλόπουλος, ο Φυσσούν είχε μεγάλη και καθοριστική συμβολή στο τοπικό θέατρο στα μέσα της δεκαετίας του ’80 πριν ακόμη δημιουργηθεί και θεσπιστεί το ΔΗΠΕΘΕ. Χαρακτηριστικά ο Περικλής Βασιλόπουλος γράφει τα κάτωθι, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη Πέτρο Φυσσούν.

"Έφυγε ο Πέτρος Φυσσούν, Καλό ταξίδι Πέτρο Φυσσούν. Αντίο υπέροχε καλλιτέχνη. Ο Πέτρος Φυσσούν μαζί με την Εύα Κοταμανίδου ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Θέατρου στην Πάτρα που είχε γίνει τότε, το καλοκαίρι του 1983 αν θυμάμαι καλά, επί Δημαρχίας Θεόδωρου Άννινου.

Το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας τότε είχε παρουσιάσει δύο παραγωγές, την αρχαία τραγωδία "Εκάβη" του Ευριπίδη και την κοινωνική κωμωδία χαρακτήρων και ηθών "Φιάκας" του Δημοσθένη Μισιτζή. Τα έργα είχαν ανέβει στην Πάτρα και είχαν επίσης παρουσιαστεί σε περιοδεία στον Νομό Αχαΐας".

*Στη βασική φωτ. από το σάιτ iefimerida.gr, ο Πέτρος Φυσσούν μαζί με τους Κώστα Καζάκο, Τζένη Καρέζη, Κώστα Καρρά και τον Χολιγουντιανό σταρ Τσάρλτον Ίστον.

Από τις ξεχωριστές του κινηματογραφικές εμφανίσεις ήταν και στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Οι Παράνομοι" που είχε γυριστεί στα Μετέωρα.

Επιμέλεια κειμένου: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με την Έλενα Ναθαναήλ σε σκηνή από το σήριαλ "Άγγιγμα Ψυχής".

Με την Έλενα Ναθαναήλ σε σκηνή από το σή...

Με την Έλενα Ναθαναήλ σε σκηνή από το σήριαλ "Άγγιγμα Ψυχής".

Το 2008 ο Πέτρος Φυσσούν είχε παίξει με την Αθηνά Μαξίμου και τον Νίκο Γεωργάκη στην μικρού μήκους ταινία που ήταν βασισμένη σε αληθινή ιστορία, με τίτλο «Rosmarinus Officinalis» του σκηνοθέτη Ανδρέα Σιαδήμα. Το φιλμ είχε γυριστεί στην Κρήτη.

Η φωτ. είναι από το ngrradio.gr.

Η φωτ. είναι από το ngrradio.gr.

Η φωτ. είναι από το ngrradio.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture