Παπαληγούρα, Καράντη, Κίτσου και όχι μόνο
Άλλος ένας γεμάτος θεατρικός χειμώνας αναμένεται και φέτος στην Πάτρα καθώς οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στις σκηνές της πόλης είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Εκτός από τις τοπικές παραγωγές το θεατρόφιλο κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και αρκετές θεατρικές μετακλήσεις από αθηναϊκές σκηνές.
Χαρούλα Αλεξίου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Νανούρης, Δημήτρης Μακαλιάς, Μίνως Θεοχάρης, Γιώργος Χατζηπαύλου, Μαρία Κίτσου, Κοραλία Καράντη, Βίκυ Μαραγκάκη είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα δούμε τον φετινό χειμώνα στις θεατρικές σκηνές της Πάτρας.
Της Κωνσταντίνας Τσίχλα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας στα... θέατρα της Πάτρας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ" ΚΑΙ ΔΗΠΕΘΕ
*Από 7/12 "Οδυσσεβάχ"
Μια ιστορία που γοητεύει και συγκινεί μικρούς και μεγάλους,βασισμένη στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία.
Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου Σκηνοθεσία:Περικλής Βασιλόπουλος Σκηνικά -κοστούμια :Παναγιώτα Κοκκορού
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Κουβαρδάς, Ηρακλής Κρομμίδας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Έφη Κεραμίδα, Νίκη Καρακώστα, Γεράσιμος Σοφιανός, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Νάνσυ Χριστοπούλου.
*Από 3/12 "Μικροαστοί". Ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αλληγορικό έργο του Μαξίμ Γκόρκι για το χάσμα των συντηρητικών και βολεμένων μικροαστών και των νέων της επανάστασης και της διανόησης. Πρωταγωνιστούν Κοραλία Καράντη, Κώστας Καζάκος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλμπέρτο Φάις, Μελίνα Βαμβακά, οι πατρινοί Διονύσης Βούλτσος, Φάνης Δίπλας, Περικλής Βασιλόπουλος κ.α
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης. Προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Σκηνικά-Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΛΛΩΝ"- ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ
* 14 & 15/10 "Λωξάντρα" δραματική παράσταση με την Άννα Βαγενά, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
Η Άννα Βαγενά, διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «Λωξάνδρα» (Εκδ. Εστία) και το παρουσιάζει η ίδια, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 2 ωρών.
* 14, 15 & 16/11 "Μια πέτρα λάθος" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γράμψα.
* Στις 30/01/ 2017 "Η αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη -«Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη" καταγγελτικός μονόλογος στα αρχαία ελληνικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά & στα αγγλικά , σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.
* 6 , 7, 13, 14, 20 & 21/02 "Lola blau" μιούζικαλ για μία ηθοποιό Georg Kreisler με την Κατερίνα Γιαμαλή

ΘΕΑΤΡΟ ACT
*15,16 /10 Γιώργος Χατζηπαύλου – Alistair Barrie: Stand-Up Comedy Special
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κι ένας από τους κορυφαίους Άγγλους κωμικούς μαζί σε μια από τις αστειότερες παραστάσεις διεθνώς!
*Από 21 /10 κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή "Τα Ημερολόγια της Εδέμ"
Βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο του Mark Twain, η νέα συμπαραγωγή του θεάτρου act και του Θέατρο Χωρίς Αυλαία, μας ταξιδέυει στην εποχή των Πρωτόπλαστων και των -γεμάτων περιέργεια- ημερολογίων τους! Καθώς ο Αδάμ και η Εύα προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστήρια του κόσμου, ξεδιπλώνουν μπροστά μας τις σχέσεις των δύο φύλων.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σιούντας. Κινησιολογία/Σκηνογραφία: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου. Μουσική: Περικλής Σιούντας. Παίζουν: Σοφία Νικολετάκη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αποστόλης Κοκκινόπουλος, Ανδρέας Μαρκάκης
*Από 23 /10 κάθε Κυριακή στις 18.00 "Ο Πήτερ Μπαμ και η Μηχανή του Χρόνου"
Νέα παιδική παράσταση με τον διάσημο κλόουν-μάγο Πήτερ Μπάμ γεμάτη μαγικά τρικ, ταχυδακτυλουργικά, εκπλήξεις, μουσική και γέλιο.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
*31/10 - 1/11"Smiley - Μια ιστορία αγάπης του Guillem Clua" με τους Δημήτρη Μακαλιά και Μίνω Θεοχάρη
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το "Smiley" του Guillem Clua, έναν από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους θεατρικούς συγγραφείς της Καταλανικής Σκηνής.
Ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Μίνως Θεοχάρης σε μια από τις πιο έξυπνες, σύγχρονες και γρήγορες ρομαντικές κωμωδίες των τελευταίων ετών. Δύο αγόρια του σημέρα, ερωτεύονται, μαλώνουν και παλεύουν να βρουν την αγάπη σε μια εποχή που ο ρομαντισμός ξαναγεννιέται μέσα στα πληκτρολόγια των κινητών μας.
Κείμενο: Guillem Clua. Σκηνοθεσία : Μάνος Πετούσης. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμανουήλ. Μουσική: Στάμος Σέμσης.
*3/11 "Cineλθετε Crew – Διονύσης Ατζαράκης & Θωμάς Ζάμπρας"
Mια βραδιά stand-up comedy από τον Διονύση Ατζαράκη και τον Θωμά Ζάμπρα, του τηλεοπτικού Cineλθετε
*7,8 /11 "Το Παλτό"
Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.«Το παλτό» είναι η ιστορία ενός ασήμαντου ανθρώπου που ήρθε στον κόσμο "κομμένος - ραμμένος" για να γίνει δημόσιος υπάλληλος.
Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος. Παίζουν: Παλαιολόγος Χαλίδας, Χαρά Σιώλου
*10 /11 "Δεν Σας Χάλασε"
– Stand-up comedy με τους Blink Mike, Αλέξανδρο Τιτκώφ, Apollon Roach και Στέφανο Γιδάρη.
*16 /11 έως 1/12 "Ναπολέων Λαπαθιώτης – Ένα τραγούδι μακρινό"
Μια ξεχωριστή μουσική και ποιητική παράσταση βασισμένη στα κείμενα και στον βίο του αυτόχειρα ποιητή.
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Δίπλας, Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας, Κινηματογράφηση: Περικλής Παπανδρεόπουλος. Τραγούδι: Δώρα Πετρίδη, Παίζουν: Γιώργος Δίπλας – Δημήτρης Τζαβάρας
*22 /11 The Stand-Up Guys ft Δημητρης Δούκογλου
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ κωμωδίας TheBestComedyWeek
*Από 12 /12 κάθε Δευτέρα και Τρίτη "Οι 100 Ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω"
Κωμικός μονόλογος σε κείμενο και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017
Μεταξύ άλλων που θα ανακοινωθούν σύντομα θα φιλοξενηθεί στις αρχές Ιανουαρίου η νέα κωμωδία των Γιώργου Αγγελόπουλου-Ζήση Ρούμπου με τίτλο: "Jeronimo Space: το κυνήγι των Σούσι". Η παράσταση θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στις 6 Ιανουαρίου στο θέατρο act και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Αθήνα.
θα παίζουν Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη (AbOvo) και Νάταλι Δήμου (Συμμαθητές, ΑΝΤ1).
* 23 – 24 Ι/01 η μουσικοθεατρική παράσταση "Του μύθου τα γυρίσματα - Ήχοι και Μύθοι της Κρήτης" με ζωντανή ορχήστρα κρητικής μουσικής και τον λυράρη Ζαχαρία Σπυριδάκη.

ΘΕΑΤΡΟ "ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ"
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
*18 & 19/10 "Φαρμακεύτρια", του Θεόκριτου
Η Φαρμακεύτρια είναι μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, μια σκηνική ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό με μαγγανείες, μαγικά βοτάνια, εκλεκτούς βακχικούς -και όχι μόνο- ήχους, που κινείται σε psysical theater προσεγγίσεις.
Στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος
*Από 20 -23/10 "Εργαζόμενα κορίτσια", του Φρανκ Μακ Γκίνες
Η Θεατρική Ομάδα Εργαζομένων Πανεπιστημίου Πάτρας (Θ.Ο.Ε.Π.Π.), παρουσιάζει το κοινωνικό έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες «Εργαζόμενα κορίτσια»,
Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια, Διονύσης Βούλτσος. Παίζουν: Μαριετίνα Βαρβαρίγου, Γιάννης Γκοτσόπουλος, Άννυ Λαμπροπούλου, Κίρα Μουμλάντζε, Αναστασία Ντρίζη, Μάσιγκα Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνο Τρίγγος.
*Από 27/10 "Ρωμαίος & Ιουλιέτα", του Μποστ για 12 παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9:30 μμ και κάθε Κυριακή στις 8μμ
Η σπαρακτικά ρομαντική κωμωδία του Μποστ, αποτελεί την πρώτη παραγωγή του Θεάτρου για την περίοδο 2016 - 2017. Ο Μποστ, όπως και ο Ρωμαίος του, με το βιτριολικό του χιούμορ, την ρομαντική αθωότητα και την αυθεντική του λαϊκότητα, καταφέρνει να ενώνει διαρκώς τα νημάτια της ψυχής μας.
Σκηνοθεσία: Μαίρη Σιδηρά Με τους: Μαρία Καλλιαμβάκου, Σπύρο Κανελλάκη, Ευάγγελο Μιχάλη, Τζούλια Ροδοπούλου και Ηρακλή Τζαβέλα
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
* 7 & 8/11"Η αρρώστια της νιότης" του Φέρντιναντ Μπρούκνερ.
Ο Δημήτρης Λάλος μας συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο λόγο. Μια παρέα φοιτητών Ιατρικής εξερευνά τα όριά της, φλερτάροντας με το θάνατο και την καταστροφή, προετοιμάζοντας άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας.
Παίζουν:
Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν
*14 & 15/11 2016-21 & 22/11"Κατερίνα" του Αύγουστου Κορτώ. Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστέφει για τρίτη φορά στην κεντρική σκηνή του Λιθογραφείον. Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live.
Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
*1,2 & 3 /12 "Γύρισε Πίσω", της Χριστίνας Σαμπανίκου
Η Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου, μετά την επιτυχημένη τους συνάντηση στη μαύρη κωμωδία «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν με άπλετο κέφι, χιούμορ και φαντασία το κωμικό, μελλοντολογικό θρίλερ «Γύρισε πίσω».
Σκηνοθεσία: Bίκυ Αδάμου
Με τους:Βίκυ Αδάμου, Θανάση Ζερίτη, Χριστίνα Σαμπανίκου.
*7 & 8 /12 "Χειρόγραφο" με τη Χάρις Αλεξίου.
H Χάρις Αλεξίου ξανανεβαίνει στη σκηνή, για να διηγηθεί και να τραγουδήσει στιγμές από την ζωή της που η ίδια έγραψε, στη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης.Μετά τον θρίαμβο της πρώτης χρονιάς και την δεύτερη περίοδο στην Αθήνα, έρχεται στην Πάτρα για 2 μόνο παραστάσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
*18 και 19 /12 "Για την Ελένη" του Μάνου Καρατζογιάννη με την Μαρία Κίτσου.
Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της, στο πλαίσιο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, το Φεστιβάλ Αθηνών και τον καινούργιο θεατρικό χώρο του Δημήτρη Λάλου Θέατρο TempusVerum-Εν Αθήναις, η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Για την Ελένη» με την Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο και τον Σπύρο Κυριαζόπουλο για 2 μόνο μέρες.

ΘΕΑΤΡΟ "ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ"
*Από 15/10 Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 "Η Γκρι Πόλη" των Μαρία Σ. Αποστολάτου & Κωνσταντίνου Παλίλη.
Η διαδραστική παιδική παράσταση με ζωντανή μουσική «Η Γκρι Πόλη» επιστρέφει ανανεωμένη στο θέατρο Γραμμές Τέχνης αυστηρά για λίγες παραστάσεις.Σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί από τη Μάγισσα του Γκρι να ζουν στη μεμψιμοιρία και τον γογγυσμό, ένα μικρό κορίτσι, η Ελπίδα, έχει στην κατοχή της τον τελευταίο μαρκαδόρο από την εποχή της Νεράιδας των Χρωμάτων και με τη βοήθεια του φίλου της, Άγγελου, θέλει να βάλει και πάλι χρώμα στην πόλη.Τα παιδιά ψηφίζουν ποιο θα είναι το τέλος του έργου.
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μαρία Σ. Αποστολάτου- Κωνσταντίνος Παλίλης Στίχοι: Σταύρος Δημόπουλος Μουσική: Λούκα Μελής
Παίζουν οι: Μαρία Κουρούσια, Φίλιππος Παπαδόπουλος, Αννίτα Σπιθάκη,Μαρία Σ. Αποστολάτου, Κωνσταντίνος Παλίλης στον ρόλο του λυρικού αφηγητή ο Λούκας Μελής
*Από 16/11"Χωρίς Παπούτσια" σε πρωτότυπο κείμενο της Μαρίζας Γεωργαλά, από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας "Ρεφενέ", σε μουσική της Πέπης Γαλανοπούλου.
*"Κουμάσακα"Για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή, ένα από τα αριστουργήματα του κλασσικού ιαπωνικού θεάτρου Νο. Η παράσταση ενός από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά δραματικά κείμενα αυτής της παράδοσης, σε πρωτότυπη μετάφραση και με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά για το πάντα επίκαιρο θέμα της επανάστασης.
Η συνάντηση ενός Βουδιστή ιερέα και του φαντάσματος ενός σαμουράι δεν είναι παρά η αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια ιστορία καθήκοντος και ευθύνης.
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου.Παίζουν: Βασίλης Τάσσης, Δημήτρης Τζαβάρας

ΘΕΑΤΡΟ "ΑΓΟΡΑ"
Προγραμματίζει για τη σαιζόν μέχρι τις απόκριες:
*"Έλα στη θέση μου" σε σκηνοθεσία Σπύρου Κουβαρδά. Μια σπονδυλωτή παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα τέλος Οκτώβρη. Πρόκειται για 6 ιστορίες με θέμα την κρίση και την μετανάστευση, κυρίως την εσωτερική. Ιστορίες καθημερινές που βλέπουν το θέμα από τη 'δική' μας οπτική γωνία. Προκηρύχθηκε ένας πανελλαδικός διαγωνισμός στον οποίο υπήρξαν 200 κείμενα. Από αυτά επιλέχθηκαν τα 20 και εκδόθηκαν σε βιβλίο με ίδιο τίτλο.
Έξι από αυτά τα κείμενα αποτελούν τον κορμό της παράστασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ένα ανήκει στον πατρινό συγγραφέα Βασίλη Χριστόπουλο. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Μιχάλης Σμυρλής, Θεανώ Κανελάκη και Παναγιώτης Κολυρόπουλος.
*"Οι άνθρωποι της Λίμνης" σε σκηνοθεσία Κώστα Μαλαμή. Μία παράσταση λόγου και μουσικής σε πρωτότυπο σενάριο. Βασίζεται σε επιλεγμένα ποιήματα της Ειρήνης Μπόμπολη από τις συλλογές "Τρίτο Ημισφαίριο" και "Ανιμολόγια". Η παράσταση συνομιλεί με τη μουσική του Γιώργου Παραδόπουλου από τα έργα του "μπλε Νύχτα" και "Ονειρόδρομοι".
Επίσης, Για τις ημέρες των Χριστουγέννων ετοιμάζεται από το θίασο της αγοράς παράσταση βασισμένη σε κλασσικό κείμενο, το οποίο δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








