Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Τι κρύβουν οι καθυστερήσεις στη συμφωνία της Μαρινόπουλος

Τι κρύβουν οι καθυστερήσεις στη συμφωνία...

Έως αύριο 26 Σεπτεμβρίου, οι πιστωτές της Μαρινόπουλος θα πρέπει να απαντήσουν μέσω email εάν αποδέχονται ή όχι τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας εξυγίανσης

Ενώπιος ενωπίω με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος, πέραν των τραπεζών που έχουν συναινέσει στο σχέδιο διάσωσής της, δηλαδή με τους προμηθευτές, τους εργαζομένους, τους εκμισθωτές της, τις εταιρείες leasing κ.ά., βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Σκλαβενίτης.

Και αυτό γιατί σε λιγότερο από 48ώρες, δηλαδή έως αύριο 26 Σεπτεμβρίου, οι πιστωτές της Μαρινόπουλος θα πρέπει να απαντήσουν μέσω email εάν αποδέχονται ή όχι τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας εξυγίανσης, (σ.σ. δηλαδή αν συμφωνούν με τα υπόλοιπα που έχει η αλυσίδα προς αυτούς την 30η Ιουνίου και αν συναινούν στο "κούρεμα" των απαιτήσεων κατά 50%), και εν συνεχεία μέσα στην εβδομάδα να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες.

Από το ποιοι και πόσοι εκ των πιστωτών της Μαρινόπουλος θα συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης θα κριθεί η τύχη του όλου εγχειρήματος. Και αυτό γιατί για να "κλειδώσει" το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και, κατ’ επέκταση, να δοθεί το "πράσινο φως" από το δικαστήριο, απαιτείται να συναινέσουν πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Αυτό θα το γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη μέσα στις επόμενες ώρες.

Το επόμενο βήμα, μετά τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσοστού των πιστωτών, είναι η κατάθεση στο δικαστήριο, το νωρίτερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 β & θ. Με τα άρθρα αυτά, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στους συμβαλλόμενους πιστωτές να συνάψουν και να υποβάλουν στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης, με την προϋπόθεση να έχει υπογραφεί από τον οφειλέτη και τους πιστωτές.

Ο χρόνος κυλά εις βάρος της

Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο του deal, γιατί ο χρόνος κυλά εις βάρος του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από την πλευρά της Σκλαβενίτης έχει γίνει ένας πρώτος διερευνητικός γύρος επαφών με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος τις τελευταίες ημέρες ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τους πιστωτές της χειμαζόμενης αλυσίδας. Ωστόσο, το ποιοι και πόσοι εξ αυτών θα συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης και θα δεχτούν το "κούρεμα" θα φανεί στην πορεία, οπότε θα έχουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο, κάτι που θα γίνει από αύριο κιόλας για όσους απαντήσουν κατ αρχήν θετικά στην επιστολή που έλαβαν. Το δύσκολο και από θέμα χρόνου είναι τι θα αποφασίσουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών που έχουν εμπορική σχέση και ανοιχτά υπόλοιπα με τη Μαρινόπουλος. Κι αυτό, γιατί το σχέδιο θα πρέπει να λάβει το "πράσινο φως" και από τα κεντρικά τους.

"Σφήνα" από KKR

Βέβαια, η αναβολή για τις 14 Δεκεμβρίου της εκδίκασης της κύριας αίτησής για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99, σε συνδυασμό με την απόφαση του δικαστηρίου για διατήρηση και επέκταση της προστασίας, απαγορεύοντας κάθε διαδικασία λήψης ασφαλιστικών μέτρων ή και συντηρητικής κατάσχεσης των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Μαρινόπουλος, έδωσε την απαιτούμενη πίστωση χρόνου στα εμπλεκόμενα μέρη με τη διάσωση της Μαρινόπουλος να κινηθούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, δηλαδή της σύνταξης και κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως το fund KKR δεν έχει ματαιώσει την προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη - τραπεζών, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Μαρινόπουλος ώστε στη συνέχεια να τη διεκδικήσει ελεύθερη βαρών. Ορισμένοι συνδέουν την καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τις προσπάθειες που γίνονται να θωρακιστεί νομικά η υπάρχουσα συμφωνία διάσωσης της αλυσίδας.

Η επιστροφή των καταναλωτών θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα

Και αν το δικαστικό κομμάτι της όλης υπόθεσης φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο του (το πού θα καταλήξει θα γίνει γνωστό το νωρίτερο μέσα στον Δεκέμβριο, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου με βάση την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β & θ), το δύσκολο κομμάτι υλοποίησης του όλου εγχειρήματος το οποίο αφορά το καθημερινό business μόλις ξεκινά.

Το στοίχημα της τροφοδοσίας και της επιστροφής των καταναλωτών το έχει αναλάβει αποκλειστικά η Σκλαβενίτης. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, τροφοδοσία γίνεται αυτήν τη στιγμή σε 29 καταστήματα του δικτύου της Μαρινόπουλος, και δη στα υπερ-μάρκετ αυτής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προμηθευτές της Μαρινόπουλος έχουν λάβει επιστολή με την οποία τους ζητείται να τροφοδοτήσουν ξανά την αλυσίδα με προϊόντα, τιμολογώντας την παραγγελία στη Σκλαβενίτη.

Στοίχημα

Η επιστροφή των καταναλωτών, όμως, θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα. Αυτό το γνωρίζει η αγορά, η οποία εκτιμά ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα η Μαρινόπουλος έχει απολέσει το 80% του τζίρου της (το 2015 οι πωλήσεις της είχαν αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ), και καλύτερα η Σκλαβενίτης. Ίσως για τον λόγο αυτό στο MoU της 2ας Σεπτεμβρίου που υπέγραψε με τις τράπεζες στους υπολογισμούς που έχουν γίνει για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Μαρινόπουλος, όπως αυτοί αποτυπώνονται στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο, ο πήχης έχει μπει πολύ χαμηλά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται ότι ο τζίρος στο πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου θα διαμορφωθεί στα 202,7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τον Οκτώβριο οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν τα επίπεδα των 67,5 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο στα 52,3 εκατ. ευρώ, από 37,5 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, όταν τον Ιούλιο ήταν 14 εκατ. ευρώ. Βέβαια, ο Σκλαβενίτης δεν εισέρχεται σε αυτή την περιπέτεια για 202 εκατ. ευρώ.

Με βάση πληροφορίες που υπάρχουν, ο σχεδιασμός προβλέπει σε βάθος έτους το δίκτυο της Μαρινόπουλος που θα περάσει στον έλεγχό του (υπολογίζεται πως θα είναι περί τα 450 καταστήματα μαζί με τα franchise) να τζιράρει περί το 1 δισ. ευρώ. Μόνο έτσι, άλλωστε, έχει νόημα η όλη προσπάθεια για την απόκτηση της Μαρινόπουλος, για την εξυγίανση της οποίας θα απαιτηθούν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 362 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δανεισμό και 125 εκατ. ευρώ από "φρέσκο χρήμα" που θα βάλει η Σκλαβενίτης, η οποία θα αναλάβει και τον νέο δανεισμό.

Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά