Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι έμποροι ζητούν νεά, βελτιωμένη ρύθμιση 100 δόσεων

Οι έμποροι ζητούν νεά, βελτιωμένη ρύθμισ...

Θα λειτουργήσει η 2η ευκαιρία

Το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στις 100 δόσεις θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης. Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η καλύτερη και πιο αποδοτική ρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, με την ένταξη περίπου 80.000 οφειλετών.

Όμως η περιορισμένη εφαρμογή της, οδήγησε στην απένταξη από τη ρύθμιση άνω των 36.000, "κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων φόρων, αλλά και της σκληρής στάσης που σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ "έριξε" τον στόχο εσόδων κατά 52% και από τα 3,2 δις στα 1,6 δις ευρώ από ένα σύνολο ασφαλιστικών οφειλών 16,6 δις ευρώ" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συνεχίζει ο ίδιος, "η σχετική ρύθμιση «χτύπησε» επάνω στην ακατανόητη άρνηση των θεσμών και στην επιμονή τους να σταματήσει να ισχύει και να γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι όροι της για τους λίγους τυχερούς που ακόμη υπόκεινται σε αυτήν. Είναι αυτονόητο ότι εμείς θέλουμε μία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι αντικειμενική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή υποκειμενικά κριτήρια, που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις αντίστοιχες περιορισμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων".

Η ΕΣΕΕ, όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρός της, από το 2012 έχει προτείνει ένα μόνιμο τρόπο διευθέτησης με την κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και ακολούθως με την δυνατότητα μετατροπής και αντίστοιχα αποποίησης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.

Τέλος ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι: "Το θέμα επανεργοποίησης της παλαιάς ή μία εφαρμογή νέας ρύθμισης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, οφείλει να το ανοίξει ο υπουργός Εργασίας στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου με τους δανειστές. Δεν αρκεί όμως να δημιουργούνται προσδοκίες μόνο με εξαγγελίες, αλλά με την επεξεργασία και υποβολή ισοδύναμων μέτρων που πρακτικά επιβεβαιώνονται.

Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να πείσει το κουαρτέτο να δεχτεί την πρόταση που έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει για το δικαίωμα της «αποποίησης» του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου από ληξιπρόθεσμες οφειλές και να αποδεχθεί το διαχρονικό αίτημά μας, όπως άλλωστε οικονομετρικά το έχουμε τεκμηριώσει.

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για τους συνεπείς εργοδότες, όπως συζητείται να δοθεί ασυλία στους "καταδότες". Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί κάθε πρωτοβουλία, προς τη κατεύθυνση στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ θα συνεχίσει να επιμένει σε βελτιωτικές αλλαγές και κινήσεις ανακούφισης, βάσει των προτάσεών της.

Το "waiver" των ασφαλιστικών οφειλών, δεν είναι μία ακόμα ρύθμιση, αλλά η ενδεδειγμένη λύση στη "μαύρη τρύπα" του ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας στις 100 δόσεις είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των δημόσιων ταμείων και της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων..."

 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά