Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από αυτή την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες το αποκαλυπτικό δημοσιογραφικό φιλμ "Truth - Η Αλήθεια" - ΔΕΙΤΕ το ΤΡΕΙΛΕΡ

Από αυτή την Πέμπτη στις ελληνικές αίθου...

Πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Κέιτ Μπλάνσετ

Κάθε νέα ταινία και εμφάνιση του σπουδαίου Αμερικανού καλλιτέχνη Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενός ηθοποιού, σκηνοθέτη, παραγωγού και μάχιμου οικολόγου με μία πορεία σχεδόν 55 χρόνων, αποτελεί πάντα σημαντικό γεγονός.

Οι Έλληνες σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία από αυτή την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, να δουν στις αίθουσες την πιο τελευταία ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Ρέντφορντ, ο αλλοτινός ξανθός γόης της δεκαετίας του ’70 με το αφοπλιστικό all american χαμόγελο, το «Truth – Η Αλήθεια» σε διανομή της Seven Films και της Σπέντζος Φιλμ. Η ξεχωριστή αυτή ταινία που μάλιστα βασίζεται σε αληθινό περιστατικό και το σενάριο έχει κατά κύριο λόγο στηριχτεί στο βιβλίο της δημοσιογράφου και παραγωγού Μέρι Μέιπς, «Truth and Duty: The Press, The President, and The Privilege of Power», απ’ όσο είδαμε δεν έχει προγραμματιστεί να έρθει και στην Πάτρα.

Ας ελπίσουμε να την δούμε στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, έστω από την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.

Το ενδιαφέρον με το φιλμ αυτό που πρωτοπαρουσιάστηκε σε διάσημα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ όπως του Λονδίνου και του Τορόντο, είναι πως ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ υποδύεται για μία ακόμη φορά στην καριέρα του έναν δημοσιογράφο και μάλιστα μία εμβληματική μορφή της Αμερικάνικης τηλεόρασης, τον 84χρονο σήμερα Νταν Ράδερ.

Πολλοί ήσαν αυτοί που βλέποντας το «Truth», σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου του «Zodiac», Τζέιμς Βάντερμπιλτ, θυμήθηκαν την καταπληκτική ταινία «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» το 1977 όπου είχαν πρωταγωνιστήσει οι Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν στους ρόλους των δημοσιογράφων της Washington Post που με την μαχητική και επίμονη δημοσιογραφική τους δουλειά ερεύνησαν και ξεσκέπασαν το περίφημο σκάνδαλο Watergate, το οποίο οδήγησε το 1974 τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί!

Στο «Truth» περιγράφεται η περιπέτεια της Μέρι Μέιπς και του παρουσιαστή – anchorman Νταν Ράδερ της δημοφιλούς ενημερωτικής εκπομπής «60 Minutes» του Αμερικανικού καναλιού - κολοσσού CBS, όταν τον Σεπτέμβριο του 2004, παραμονές των Προεδρικών εκλογών έβγαλαν στον τηλεοπτικό αέρα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που έδειχνε πως ο εκ νέου τότε υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος George W. Bush (που τελικά επανεξελέγη) είχε στις αρχές του ’70 (την περίοδο 1968-1974) αποφύγει να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ ενώ και στην υπηρεσία που υποτίθεται πως έπρεπε να μετατεθεί, στην Εναέρια Εθνοφρουρά του Τέξας, λέγεται ότι δεν πάτησε ποτέ.

Το πρωί λοιπόν της 9ης Σεπτεμβρίου 2004 (το ρεπορτάζ προβλήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου), η βετεράνος παραγωγός του δελτίου ειδήσεων του CBS, Μέρι Μέιπς, πίστευε ότι είχε κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη για τη δουλειά της. Μάλιστα λίγους μήνες πριν είχε βραβευτεί και για το αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ για την κακομεταχείριση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατούμενων στην φυλακή του Abu Ghraib στην Βαγδάτη.

Δυστυχώς μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, η Μέιπς και ο παρουσιαστής του δελτίου Νταν Ράδερ, θα δεχόντουσαν σκληρή κριτική και έλεγχο.

Ο Ράδερ λίγα 24ωρα αργότερα θα απολογείτο live, η Μέιπς θα έχανε τη δουλειά της και μάλιστα το πιο σκληρό που συνέβη είναι πως η δραστήρια αυτή δημοσιογράφος δεν έχει έκτοτε ξαναδουλέψει στην τηλεόραση.

Τον ρόλο υποδύεται στο φιλμ η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας, που ήταν υποψήφια και φέτος για το «Carol», Κέιτ Μπλάνσετ.

Όπως δήλωσε η Μπλάνσετ στο περιοδικό Empire, το ενδιαφέρον στοιχείο της τραγικής αυτής ιστορίας είναι το αίσθημα της προδοσίας που ένιωσαν ο Ράδερ και η Μέιπς από το ίδιο τους το κανάλι που δεν τους στήριξε στη δύσκολη αυτή στιγμή αλλά και την απογοήτευση τους από το πώς χειρίστηκαν την υπόθεση κάποιοι μέσα από το διαδίκτυο.

Ήταν ίσως η 1η φορά που ένα θέμα φούντωσε τόσο πολύ και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα από επιθέσεις που προήλθαν από το διαδίκτυο. Η Μπλάνσετ ανέφερε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα περνούσαμε πλέον στην εποχή όπου αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter, θα είχαν δημοσιογραφική αξία και χρήση!

Αυτό που συνέβη λοιπόν τότε και παρουσιάζει η ταινία «Η Αλήθεια» είναι ότι λίγες μέρες από την αναμετάδοση της εκπομπής, το θέμα της περιβόητης στρατιωτικής θητείας του νεαρού Μπους δεν ήταν πια το επίκεντρο των Μέσων ενημέρωσης. Αντίθετα, είχε γίνει η ίδια η εκπομπή, η Μέιπς και ο Ράδερ που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Τα έγγραφα τους (τα λεγόμενα Killian papers) απορρίφθηκαν ως πλαστά και οι συντελεστές της εκπομπής κατηγορήθηκαν για κακή δημοσιογραφία ή ότι είχαν εξαπατηθεί ενώ κανείς δεν μπορούσε να αποδείξει κατά πόσο ήσαν αυθεντικά ή όχι. Ο Νταν Ράδερ μάλιστα μερικούς μήνες μετά θα έφευγε οριστικά από το CBS, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια καριέρας.

Στην εκπομπή του μάλιστα εν έτει 1976 είχε πάει και ο ίδιος ο Ρέντφορντ, θέλοντας τότε να δημοσιοποιήσει την αντίθεση του σε ένα εργοστάσιο που σχεδιαζόταν να γίνει στην πολιτεία της Γιούτα και θα είχε βλαβερές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Η εκπομπή του Ράδερ τον βοήθησε πολύ και το εργοστάσιο δεν έγινε ποτέ.

Στο «Truth- Η Αλήθεια» παίζουν εκτός της Κέιτ Μπλάνσετ και του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, οι Τόφερ Γκρέις, Ντένις Κουέιντ, Ελίζαμπεθ Μος, Μπρους Γκρίνγουντ, Στέισι Κιτς και ο Ντέρμοτ Μαλρόνει.

Διάρκεια: 125 λεπτά.

*Στις 2 με 5 Ιουνίου θα επιστρέψει στο Λονδίνο η διοργάνωση Sundance London, σε νέο μάλιστα χώρο, στο Picturehouse Central, στο Τροκαντερό και το λονδρέζικο σινεφίλ κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 11 ταινίες που ξεχώρισαν στο τελευταίο Φεστιβάλ ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς, στη Γιούτα όπου ιδρυτής και επικεφαλής του είναι ο Ρέντφορντ, καθώς και 20 ταινίες μικρού μήκους.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στην γειτονική Ιταλία ξεκίνησε να προβάλλεται με καλές κριτικές το δημοσιογραφικό φιλμ "Truth - Η Αλήθεια"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture